Camí Oliba: trekking, romànic i natura


Des de Montserrat fins a les basses de Puigsec, descobreix amb aquesta ruta les meravelles de la natura i del romànic català de la mà de la memòria del bisbe Oliba ara que es celebren mil anys de l'inici del seu episcopat. Rutes a peu, espectaculars vistes de muntanya, joies arquitectòniques medievals i, en resum, un camí ple d'història, natura i espiritualitat. Autor de les assemblees de Pau i Treva que van pacificar el món r­ural medieval i van ser claus en l'esdevenir pacífic de la cultura catalana, el bisbe Oliba ens ha deixat també un dels camins més macos i atractius. Ara que fa mil anys que va començar el seu episcopat, és el millor moment per descobrir-ho.  

Etapa 1: Montserrat - Manresa – Vic:

El camí Oliba comença amb aquesta etapa de 86 quilòmetres pensada per fer en tres dies (cinc etapes de mitja jornada) coincideix amb trams del camí de Santiago. Comencem amb el monestir de Montserrat que ell va ordenar construir i on trobem una plaça i un monument al seu record.
A Manresa entrem pel Pont Vell i coneixem la Cova de Sant Ignasi i la Basílica de la Santa Seu, que va ser refeta durant l'època de l'abat (l'any 1003). Després de passar pel monestir de Sant Benet de Bages, passem per Navarcles i creuem les vinyes del Pla de Bages on si tenim temps podem fer enoturisme fins a Artés i el monestir d'Estany.
A Vic, ciutat amb centre medieval, el pont de Queralt o les restes del castell de Montcada, interessant exemple del romànic construït sobre un temple romà, són algunes de les joies. Però si el que volem és aprofundir en la figura del que va ser el bisbe, només ens hem d'apropar a la catedral i el museu episcopal, amb l'escultura de Domènec Fita just al davant.

Etapa 2: Vic-Ripoll-Sant Joan de les Abadesses

Es tracta del tram més exigent del Camí Oliba, dividit en 10 etapes de mig dia i per tant ideal per fer-lo en cinc o sis. Creua Folgueroles, poble natal del poeta Verdaguer, abans d'arribar a l'emblemàtic monestir de Sant Pere de Casserres.
Els monestirs de Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses ens tornen a portar en la màquina del temps fins a les meravelles del romànic, i ho fan a més després de viure una de les transicions més espectaculars del paisatge català: la que es dóna entre la regió central i el verd pirinenc que es va intensificant a mesura que pugem cap al nord.
Collsacabra i el pantà de Sau amb el seu campanar ressortint, el Montseny, les Guilleries, el castell de Montesquiu i els riscs de Tavertet són alguns dels punts màgics de natura i història per on passa aquesta etapa.

Etapa 3: Sant Joan de les Abadesses - Les basses de Puig-Sec

Un camí amb 40 quilòmetres més, pensat per fer en tres etapes de mig dia cadascuna. Creua els municipis amb caliu medieval de Camprodon  i Molló  i arriba fins a les basses de Puig Sec, un regal de la natura al mirador del Canigó, ja a la frontera amb França. La projecció és encara ampliar el camí uns 50 quilòmetres més, fins al monestir de Sant Miquel de Cuixà i, posteriorment, fins a Toluges, que va ser on Oliba va celebrar la primera assemblea de Pau i Treva.


Més informació: