Caramelles de Setmana Santa


T'ho creguis o no, a les comarques de Barcelona encara hi ha molts pobles que mantenen ben viu el costum de sortir a cantar caramelles, unes cançons tradicionals catalanes que serveixen per marcar el final de la sobrietat i l'abstinència pròpies de la Setmana Santa. El to dels cantaires sempre és alegre, a mig camí entre la broma i la galanteria, així que si busques una activitat de Pasqua realment divertida, aquesta és la teva!

1. Caramelles del Roser a Sant Julià de Vilatorta

Una de les tradicions caramellaires més antigues de Catalunya es troba a Sant Julià de Vilatorta, on el costum de cantar la Pasqua està documentat des de 1590. I per demostrar que no són pas una bagatel·la els seus 426 anys d'història, la Colla Caramellaire del Roser interpreta un repertori molt ampli que va de les corrandes polítiques a les cançons de festeig, sense oblidar els goigs de caràcter religiós. I estrena, cada any, un tema nou. De què tractarà en aquesta ocasió? Vine a Osona per esbrinar-ho!

 

2. Cascavells i bastons a les Caramelles de Súria

Les Caramelles de Súria t'agradaran si ets amant de les multituds, ja que la trobada de colles de cantaires de Dissabte de Glòria i Diumenge de Resurrecció aplega milers de persones. Però també si prefereixes les cançons que s'acompanyen amb danses: els balls de cascavells i bastons són dos dels elements més característics de la festa en aquest poble del Bages. 

 

3. Caramelles de Pagès a Cardona

La cantada a les masies és, potser, el moment més divertit de les Caramelles de Cardona. Però al trajecte d'anada tampoc li falta pas alegria, ja que els caramellaires van escortats pel so dels trabucs i un bombo que no para de tocar mentre el grup es desplaça a peu fins a les cases. Allà els hi esperen, com mana la tradició, amb la taula parada amb menjar i "un sobret amb diners dins la panera". 

 

4. Ballestes a les Caramelles de Callús

La gatzara també és present a les Caramelles de Callús, on grans i petits participen amb una eufòria contagiosa en la celebració més important de l'any en aquesta població. Especialment sentida és la cantada final, quan les ballestes són aixecades en direcció al cel i les cintes amb la bandera catalana es mouen amb el vent. Si no saps què són les ballestes, segueix llegint!

 

5. Escaires a les Caramelles de Sant Pere de Ribes

Les ballestes són un artefacte de fusta articulat que fan servir els caramellaires per fer arribar flors a les persones que els senten des dels balcons de les cases. També serveixen per recollir les donacions que els oïdors tinguin l'amabilitat de lliurar, interpretar sons de percussió i fer bromes de caire eròtic i sexual. Però si les busques a les Caramelles de Sant Pere de Ribes, no les trobaràs, ja que en aquest poble del Garraf prefereixen la simplicitat de les seves llargues vares amb escaires de color vermell. D'ells pengen les cistelles guarnides amb flors que aproparan a les finestres de coneguts, veïns i familiars un cop els hagin fet gaudir amb els seus goigs profans. 


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.