Centre històric de Manresa


Amb més de 1.000 anys d’història,  Manresa reuneix un important  patrimoni cultural, que inclou des de restes del recinte emmurallat i una basílica gòtica fins a cases modernistes. Per conèixer el seu  passat medieval, el singular carrer del Balç és un magnífic punt de partida. 

Empedrat, estret, cobert i sinuós, transporta el visitant al segle XIV i brinda una experiència única perquè és l’únic carrer de Manresa que penetra dins la roca. A més a més, a banda i banda, acull els baixos de les cases sobreposades a la plaça Major, a què també es podia accedir des del carrer de Sobrerroca. Aquestes construccions han fet néixer el mite d’una ciutat subterrània, amb passadissos que anaven des d’aquí fins a la torre de Santa Caterina, una llegenda que dota d’encara més personalitat el carrer.

Per endinsar-se de ple en l’ambient de l’edat mitjana, en un antic casal hi ha el centre d’interpretació del carrer del Balç. L’equipament presenta un muntatge multimèdia que explica aquest conjunt patrimonial únic i permet conèixer com era la Manresa del segle XIV a través d’una visita narrada pel rei Pere III el Cerimoniós.

El centre de Manresa amaga més records medievals, que cal conèixer d’entrada per fixar-s’hi. Per exemple, per accedir al carrer d’en Botí des del carrer de Sant Miquel s’ha de passar per sota d’una arcada gòtica. A l’habitatge situat a sobre es conserva una finestra geminada, un element que encara fa més especial aquest racó medieval de la ciutat.

La torre del portal de Sobrerroca és un altre vestigi medieval d’interès. Situada a l’inici del carrer de Sobrerroca, era clau en el sistema defensiu de les muralles i és un dels pocs elements militars que es conserven. De fet, és l’única torre de les muralles que es manté avui dia. Construïda el segle XII, formava part del segon circuit de muralles i anava acompanyada d’una torre bessona, amb què s’unia per mitjà d’una arcada superior, que formava l’anomenat portal de Sobrerroca.

De construcció més recent és un dels monuments més icònics de Manresa: la basílica de la Seu, situada al cim del Puigcardener. Tot i que es té constància en aquest emplaçament d’un primer edifici de culte des del segle IX i d’una església romànica del segle XII, l’actual basílica gòtica no es construí fins al segle XIV, seguint un projecte de l’arquitecte Berenguer de Montagut. Considerada un dels millors exemples de gòtic català, és de visita obligada, com també ho és el Museu Comarcal de Manresa, que compta amb una rellevant col·lecció de ceràmica del segle XIV, entre d’altres reclams.

HO SABIES?

A l’època medieval, Manresa esdevingué lloc de residència de la noblesa local, amb nissagues com els Peguera. Nobles i burgesos vivien en casals emplaçats al carrer de Sobrerroca, considerat aleshores el carrer principal de la ciutat. En canvi, el carrer del Balç, sota la balcera, presentava un ambient més popular i menestral.


Més informació: