Delícies gastronòmiques del Camí Ignasià


L’any 2022 farà 500 anys de l’estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa, i la gastronomia tindrà un paper molt destacat en la commemoració d’aquesta efemèride. La ciutat treballa per projectar aquesta part de la seva història que l’ha fet coneguda arreu del món. Pensant en els pelegrins que facin el camí Ignasià des de Loiola fins a la capital del Bages, s’han recuperat tres productes gastronòmics de l’època: el brou del pelegrí, un vi bullit i una pasta dolça, que ofereixen alguns restaurants de la comarca.

La paraula restaurant prové del brou restaurador que s'oferia als pelegrins per restaurar el cos i l'esperit. El brou, segons el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, està molt lligat al concepte de viatge i camí. És 100% vegetal i està inspirat en l’àpat que devia fer sant Ignasi a l’època. En aquell temps la carn anava escassa, però, per sort, Manresa era una ciutat reconeguda per la seva riquesa hortícola. Se sap que el místic, en els seus períodes d’abstinència i meditació, s’alimentava en gran part de brou, i fins i tot es conserva, a la cova de Manresa, el bol de fusta original que utilitzava per prendre’n. 

Després d’un llarg procés de recerca i documentació històrica, l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa i la Fundació Alícia han creat un brou amb aromes d’arrels, herbes i bolets dels boscos del Bages. És lleuger i depuratiu, ideal per prendre’n a qualsevol hora del dia. Com si fos una infusió de vegetals, s’ha elaborat pensant en aquelles persones que necessiten refer-se del llarg viatge i asserenar-se per fora i també per dins. El reconfortant líquid transporta el viatger que el tasti cinc segles enrere. I, potser, fins i tot, l’ajuda a recuperar-se “místicament, curativament i espiritualment”, com passava al destacat jesuïta. 

A més del brou del pelegrí, l’aproximació gastronòmica a l’època ignasiana ha permès descobrir altres plats típics d’aquell moment. És el cas del vi bullit o el dolç del pelegrí. La DO Pla de Bages està recuperant aquest vi, molt arrelat a la comarca, però que en els darrers temps havia caigut en desús. A més a més, diferents forns i pastisseries han apostat per unes pastes dolces amb ametlles, semblants als carquinyolis. Una proposta gastronòmica diferent i única que ens fa viatjar en el temps i conèixer una part oblidada de la nostra història culinària.

Ho sabies?

El vi bullit és un vi dolç artesà i casolà que s’elaborava a les masies del Bages cinc segles enrere. Ara, la DO Pla de Bages el recuperarà. Es prepara escalfant el most del raïm  perquè perdi part de l’aigua que conté, i així s’aconsegueix concentrar més el sucre que, per naturalesa, hi ha a la polpa. Després, es diposita en una bota perquè fermenti al celler. Un cop la fermentació s’atura de manera natural, el vi bullit està a punt per començar l’envelliment, fins que els experts l’afinin i quedi un vi rodó per gaudir-ne.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.