D'Igualada a Montserrat


Del centre d’Igualada al monestir de Montserrat, els gairebé 27 km d’aquesta etapa ofereixen paisatges imponents i llogarets amb molt d’encant. La mateixa terra que va oferir recer a Ignasi de Loiola avui ofereix al visitant l'oportunitat d'emprendre un viatge per redescobrir el seu interior i, alhora, connectar amb el món que l’envolta.

El punt de partida és la basílica de Santa Maria, al centre d’Igualada, una església gòtica i renaixentista d’una nau amb dotze capelles laterals, una de les quals està dedicada a sant Ignasi. Des d’aquest punt, la ruta avança pels carrers d’Igualada i es dirigeix a l’ermita romànica de Sant Jaume Sesoliveres, un dels vestigis del trànsit de pelegrins a l’Anoia.

L’etapa continua paral·lela a l’antiga carretera N-II fins a arribar a Castellolí, on hi ha un alberg de pelegrins i on es pot visitar l’església vella. Des d’aquí, el camí arriba a Sant Pau de la Guàrdia i s’enfila pel coll de l’alt de can Maçana. Ja dins del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, l’ascens culmina dalt del coll, des d’on s’albira la ciutat d’Igualada. Tan sols cal fer unes passes per trobar un dels regals paisatgístics de l’etapa: el massís de Montserrat.

El camí arriba a un punt ideal per fer un descans: can Maçana, un indret estratègic, amb un espai d’informació, i des d’on és fàcil accedir als camins i les agulles d’aquest sector de Montserrat.

La pujada al monestir

La silueta de la mítica muntanya de Montserrat retallada en el cel guia el caminant fins al monestir. És una experiència única arribar a peu per la carretera que s’enfila fins a l'ermita de Santa Cecília, una església del segle X convertida en un espai d’art contemporani gràcies a Sean Scully. Aquest artista irlandès ha sabut transformar l’església en un punt de trobada entre la tradició religiosa i l’art d’avantguarda.

El camí continua fins a arribar a l’inici del camí dels Degotalls, un sender d’1,5 km, cobert de vegetació i ornamentat amb monuments a artistes i majòliques que representen advocacions marianes. Finalment, l’etapa arriba al monestir de Montserrat, on podrem contemplar una de les millors col·leccions d’art de Catalunya al Museu de Montserrat o gaudir del paisatge a través dels itineraris que recorren la muntanya.

Ho sabies?

Montserrat va ser un lloc clau en la vida d’Ignasi, ja que va ser on el sant va formalitzar la seva conversió, canviant-se de vestits, confessant-se i deixant la seva espasa, senyals externs de la nova vida que començava. Seguint les seves passes, és un plaer passejar-se pel claustre i per la basílica, visitar la Mare de Déu de Montserrat i aturar-nos al costat de la portalada de l’antiga església del s. XII, on hi ha una estàtua de sant Ignasi que recorda la vetlla que va fer en aquest temple el 24 i 25 de març del 1922.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.