El pelegrinatge de Sant Ignasi


Nascut Íñigo López de Loiola (va canviar de nom entre 1537 i 1542 per tenir-ne un de més comú a altres nacions) el 23 d’octubre de 1491 a la localitat guipuscoana d’Azpeitia, sant Ignasi era el menut d’una família de noble llinatge i tretze germans. El 1507 va ser enviat a la cort dels Reis Catòlics per servir Juan Velázquez de Cuéllar, tresorer general de Castella. Onze anys va passar el jove Íñigo aprenent el domini de les armes i, també, cultivant una afició per la lectura i l’escriptura que el portarien a ser molt bon escrivà. En morir el seu protector el 1518, Íñigo va ser enviat a servir Antonio Manrique de Lara, virrei de Navarra. 

L’any 1521 era a Pamplona amb l’exèrcit castellà per defensar la ciutat davant l’exèrcit franconavarrès, que estava disposat a recuperar el regne de Navarra, caigut el 1512. Íñigo instà als seus soldats a resistir al castell però, finalment, el 20 de maig de 1521 una canonada li ferí greument les cames, fet que suposà la derrota davant els francesos. 

Amb la cama dreta trencada i l’esquerra malmesa, se li practicaren unes cures molt doloroses. Durant la llarga i feixuga convalescència, volgué entretenir-se amb la lectura i acabà llegint dos llibres espirituals: Flos sanctorum i Vida de Crist. Foren dues lectures crucials que li van suscitar el desig d’abandonar la vida que havia menat fins aleshores i convertir-se en religiós. Aviat va decidir peregrinar fins a Jerusalem i viure penitències per venjar-se del seu antic estil de vida com a soldat i assolir l’excel·lència de la virtut cristiana. 

Així és com, el 1522, Ignasi de Loiola va abandonar la seva casa natal i va emprendre un llarg camí fins a Jerusalem, passant primer per Montserrat i Manresa. El periple que el va dur d’Azpeitia a Manresa és conegut ara com a camí Ignasià, un trajecte que marcà profundament el sant. Al monestir benedictí de Montserrat, va abandonar la indumentària de cavaller a favor d’una austera túnica, i, a la cova de Manresa, va romandre 10 mesos, temps de fervor i devoció que tingueren com a resultat la gènesi dels seus Exercicios espirituales, un mètode ascètic editat per primera vegada el 1548.

Després d’aquesta profunda experiència a terres catalanes, la peregrinació del futur sant continuà a Itàlia, on visità Venècia i Roma. D’allà va viatjar a Xipre, on s’embarcà fins a Terra Santa. El 4 de setembre de 1523, amb l’arribada a Jerusalem, va posar fi al seu pelegrinatge i va iniciar un nou capítol de servei a Déu.

Ho sabies?

Sant Ignasi de Loiola fundà la Companyia de Jesús el 1540, un orde que es basa en l’extensió i defensa de la fe, l’empenta missionera i l’educació de la joventut en una formació que té més a veure amb l’obra que amb l’erudició. Amb dades de 2014, es compten uns 17.000 jesuïtes a tot el món.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.