El Prat, de ruta gastronòmica


Sabíeu que les terres del Baix Llobregat són de les més fèrtils i antigues de Catalunya? La carxofa del Prat és un dels productes estrella que s’hi va començar a conrear ara fa 100 anys. Avui, ens proposem conèixer tot el que envolta aquesta verdura, des de la terra d’on en surt fins als llocs on es cuina i es ven.

Ens hi porten en Carles i la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que després de fer una volta al món, han decidit conèixer a fons les comarques de Barcelona. Us animeu a seguir la seva ruta gastronòmica pel Prat?

Per cert, que si voleu provar la carxofa, ara és el moment ideal. Fins el 12 d’abril se celebren les Jornades Gastronòmiques Pota Blava i Carxofa Prat. Mmmm! Boníssimes!

Un camp de carxofes al Parc Agrari del Baix Llobregat

Ruta gastronòmica pel Prat

Al forn, fregides, en truita, arrebossades o com sigui. La Cris és una fan absoluta de les carxofes i arriba al Prat disposada a descobrir-ne tots els detalls. Des d’on es cultiven fins on es poden tastar passant per on es compren. En Carles, en canvi, que per feina i oci agafa avions molt sovint, té més curiositat per descobrir què s’amaga al terreny que sobrevola setmana si setmana no. I això inclou el parc agrari i els espais naturals del delta del Llobregat. Comencem?  

  • 10h Mercat de pagès de Cornellà
  • 14h Menú de les Jornades Gastronòmiques Pota Blava i Carxofa del Prat al resturant Rústic
  • 16h Ruta a peu pels espais naturals del delta del Llobregat (mirador d’avions, mirador de Cal Lluquer, antiga caserna dels Carrabiners i l’edifici del Semàfor)

Mercat de pagès de Cornellà

Comencem el dia a tocar del Prat. És diumenge i avui hi ha mercat de pagès al Parc de Can Mercader de Cornellà de Llobregat. 7 parades a l’entrada del parc fan goig de lluny. Carxofes, calçots, bròquils, enciams, pastanagues... tot tan ben posat que convida a comprar a cabassos. Nosaltres fem una volta i al final ens decidim per comprar unes carxofes i unes bledes ecològiques i de proximitat. Es nota que el producte és recent collit i copsem que el venen els mateixos pagesos que el conreen.

És el primer cop que som a aquest parc i ens sorprèn la quantitat de coses que s’hi poden fer un diumenge. El Museu de les Matemàtiques treu jocs de gran format, el Club d’Amics del Ferrocarril de Cornellà fa passejar maquetes que recorren el parc i una colla d’amics ja comença a cuinar calçots per dinar. Passejar pel parc i participar en alguna de les moltes activitats ens sembla un bon pla per passar un diumenge en família.

Carxofes al mercat de pagès de Cornellà de Llobregat

Dinar al restaurant Rústic

Després de conèixer la terra on es conreen les carxofes i de saber on es poden comprar de proximitat, volem tastar-les. El Rústic és un dels restaurants que participen a les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa El Prat que organitza l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT).  Ja fa uns anys que al Baix Llobregat hi ha moguda gastronòmica, però la veritat és que no havíem tingut l’oportunitat de provar-ho i el menú no ens deixa indiferents.  

Els aperitius ja són indicatius de la qualitat del que vindrà a continuació i el xef Virgilio Contero ens sorprèn amb una porrusalda amb bacallà̀ saté i Carxofa Prat cuites a baixa temperatura, de primer, i amb un tournedó de Pota Blava amb pa de vidre, base d’api i salsa perigordini, de segon.

El menú és d’extrema qualitat i tots els ingredients estan cuits al seu punt. La carxofa, la reina del Prat de gust més suau i textura fina, i el pota blava, un pollastre amb IGP que només habita al Prat i que és criat a l’aire lliure i amb una alimentació ecològica, combinen a la perfecció. Un 10!

Els plats del menú Pota Blava i Carxofa El Prat al Rústic

Ruta a peu pels espais naturals del riu Llobregat

Per acabar la ruta gastronòmica, només ens queda conèixer més a fons l’espai natural que limita amb el parc agrari. El delta del Llobregat és una zona d’alt interès paisatgístic i de flora i fauna que fa temps que teníem ganes de descobrir i que, ja us avancem, que ens ha encantat. Fem una ruta de 6 quilòmetres pels espais naturals del riu Llobregat que es porta als següents punts:

Mirador d’avions

Aquest és el punt estrella de la ruta d’avui per en Carles, un apassionat dels avions. Deixem el cotxe a l’aparcament del Tanatori (també podeu aparcar en el de Cal Tet, una mica més proper) i ja treu el mòbil. Amb l’aplicació Flight Radar 24 comença a mirar d’on venen els avions que aterren avui a El Prat i que just abans de tocar terra ens passen per sobre. La sensació, el soroll i el jugar a endevinar d’on venen ens distreu una bona estona. I no som pas els únics que ens emociona! Sembla que és una zona concorreguda.

El mirador d'avions del Prat

Mirador de Cal Lluquer

Des del mirador d’avions, agafem el camí Reial de València i en 10 minuts ens plantem al mirador de Cal Lluquer. És una torre elevada, a l’entrada dels espais naturals, des d’on s’observa perfectament el tram final del riu Llobregat i la seva desembocadura. Més a prop hi veureu l’estany de Cal Tet, on s’hi poden observar una gran diversitat d’aus. També és un bon lloc per seguir observant els avions que aterren a El Prat.  

La carretera de Can Bunyola porta als espais naturals del Prat

Antiga Caserna dels Carrabiners

La carretera de la Bunyola ens porta en 20 minuts fins a l’Antiga Caserna dels Carrabiners, un conjunt d’edificis abandonats que entre 1844 i 1939 va ocupar el cos. La seva feina va ser principalment controlar el contraban de tabac i vigilar la costa, però també participar en el salvament de vaixells i persones. Passejar per les seves estances ara es converteix en un recorregut entre parets centenàries que protegeixen una platja natural, tancada al públic, hàbitat d’espècies que només es poden trobar al delta del Llobregat. Per nosaltres, aquesta construcció enmig d’un espai totalment protegit suma interès a la zona.

L'antiga caserna dels Carrabiners al Delta del Llobregat

L’edifici del Semàfor

Cinc minuts més per la carretera de la Bunyola us portaran a l’edifici del Semàfor, un dels llocs que més ganes teníem de conèixer de la ruta. Elevat sobre la sorra de la platja i amb un accés per una passarel·la de fusta que protegeix la zona d’aiguamolls que hi ha sota, les seves vistes no deceben.

Com el seu nom indica va construir-se el 1887 com una torre de control per regular el trànsit marítim. Els guaites de l’edifici es comunicaven amb el castell de Montjuïc a través de banderes per avisar d’incidències o naufragis. L’edifici i la passarel·la estan totalment integrades a l’entorn i resulten molt fotogèniques. Per nosaltres, el millor punt d’aquesta petita ruta a peu pel delta del Llobregat.

L'edifici del Semàfor al delta del Llobregat

La carretera de la Bunyola

La tornada es fa desfent la carretera de la Bunyola, per on hi passa un canal pel mig on es pot veure fauna de la zona. Ens ha sorprès veure força tortugues a diferents punts del canal i ens n’anem contents que la protecció de la zona hagi permès conservar una àrea amb aquestes característiques paisatgístiques i de flora i fauna tan única a Catalunya.  

Les tortugues del delta del Llobregat

Informació pràctica

  • Si hi aneu un dissabte, podeu visitar altres mercats de pagès que es fan a la zona. Els trobareu aquí.
  • La masia de Can Comes esta envoltada de camps de conreu i també s’hi poden fer excursions a peu o en bici.
  • El preu del menú de les jornades gastronòmiques és de 40 euros per persona. Podeu participar-hi fins el 12 d’abril.
  • Per aparcar abans de fer la ruta dels espais naturals podeu triar l’aparcament de Cal Tet o el del Tanatori. També hi podeu anar a peu des del Prat.
  • Si feu la ruta a peu pels espais naturals del delta abans del 31 de març, tingueu en compte que els accessos al Mirador del Lluquer, la Caserna dels Carrabiniers i l’edifici del Semàfor tanquen a les 5 de la tarda. Per tant, us recomanem intentar començar-la a les 15.30h i deixar el mirador d’avions pel final. Entre l’1 d’abril i el 31 d’octubre hi podreu accedir fins a les 7 de la tarda.  


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.