El Rec d'Igualada


Capital de la comarca de l’Anoia, la ciutat d’Igualada acumula més de mil anys d’història. Fundada al marge esquerre del riu Anoia, el topònim Igualada prové del llatí aqualata, que vol dir ‘on el riu s’eixampla’. I és que el riu Anoia ha estat cabdal per a Igualada des dels seus orígens i, també, per a un dels seus barris més emblemàtics: el Rec, al sud de la ciutat.

El barri del Rec d’Igualada es caracteritza per tenir un canal de rec de tres quilòmetres de llargada que el travessa, amb inici al molí Nou del carrer de Joan Abad i final al molí de l’Abadia. Originàriament, l’aigua servia tant per regar els horts com per fer funcionar els molins, sobretot fariners, de la zona. De mica en mica, però, es van anar instal·lant a la zona fàbriques de pell que aprofitaven l’aigua del rec. Així va florir aquesta indústria, que va arribar a tenir al voltant de dues-centes adoberies en el moment més àlgid, quan al segle XVIII els adobers d’Igualada abandonaren el clos de les muralles medievals per establir-se a tocar de la sèquia.

La primera adoberia documentada és de 1345 i sorprèn constatar que encara n’hi ha més d’una trentena en funcionament. Aquest fet converteix el Rec d’Igualada en l’únic conjunt patrimonial de Catalunya destinat a aquesta activitat en l’actualitat. A més de les fàbriques encara actives, el barri del Rec presenta altres records de la seva esplendor industrial. Passejar pels seus carrers suposa topar-se amb construccions i elements arquitectònics que només es troben en aquesta zona d’Igualada. Per exemple, els aragalls, els carrerons que porten del nucli antic de la ciutat fins al Rec; els bassots, dipòsits d’obra que es construïen damunt del rec per dipositar-hi les deixalles; les passeres, lloses de pedra col·locades sobre el rec per comunicar l’entrada de les adoberies amb el camí del Rec, i els contraforts adossats a les façanes de les adoberies. 

Tots aquests elements fan del Rec d’Igualada un barri amb una forta personalitat industrial que explica un capítol del passat històric de Catalunya. Per donar-lo a conèixer més a fons, el barri acull el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, que compta amb dues localitzacions. L’una, Cal Boyer, és una fàbrica tèxtil cotonera del segle XIX; i l’altra, Cal Granotes, és l’única adoberia museïtzada de Catalunya. Guarda uns tresors únics, com l’última pica de pedra original del Rec d’Igualada, i convida el visitant a un viatge al passat industrial català.

No t'ho perdis!

Des del novembre de 2009, el Rec d’Igualada acull el festival Rec.0 Experimental Stores, una iniciativa impulsada per un grup de persones compromeses amb el barri que volien donar-li visibilitat vinculant-lo al món de la moda. A punt de celebrar la quinzena edició, aquest festival ha esdevingut una cita comercial, gastronòmica i cultural de referència que atrau més de 100.000 persones.  


Més informació: