Esplendor de la cervesa artesana al Bages i l'Anoia


La producció de cervesa artesana a la Catalunya central, especialment al Bages i l’Anoia, viu un temps d’esplendor. El creixement i la consolidació del sector són una realitat evident que es demostra amb les diverses marques que van sorgint. En l’última dècada, ha augmentat la presència de petites empreses dedicades a produir aquesta beguda alcohòlica de manera artesanal. La gran majoria han passat d'agafar-s'ho com una afició, crear cervesa per a l’autoconsum, a convertir-ho en un autèntic negoci, amb exportació a tot el territori nacional, estatal i, fins i tot, internacional. «Érem un país on es bevia molt cervesa industrial. Realment ara la gent comença a apreciar el que és una cervesa feta amb molt més tacte», detalla David Garcia, de cerveses Grenyut de Santpedor.

Assaborir un producte fet al territori, amb gustos, matisos, olors i aromes que el diferencien de la típica cervesa industrial és el reclam de firmes com La Pirata de Súria, l’esmentada Grenyut, Cerberus ,d’Artés o Guineu. Precisament, les dotze varietats que ofereix la marca Guineu s’elaboren a Ca l’Arenys, unes instal·lacions de 750 m2 situades a l’antiga colònia tèxtil de Valls de Torroella, al costat del riu Cardener. Considerada una de les millors cerveses artesanes de l’Estat per diferents experts, els seus impulsors apunten que «des dels inicis, entenem la cervesa artesanal com un producte que es concep amb passió, arrelament als nostres orígens i amb un objectiu, que cada tipus de cervesa ens aporti matisos diferents, però amb un nexe comú: receptes que emocionin.» 

A mitjan octubre, molts d’aquests productors s’apleguen a l’OktoberFest, la Festa de la Tapa i la Cervesa, de Sallent per continuar difonent les seves creacions i per confirmar la salut de ferro que té el sector.
Des de La Pirata confirmen el bon moment en què es troba la producció en aquest territori: «La cervesa artesana viu un boom al Bages i a tot Catalunya. No sabem fins a on arribarà, però de moment funciona molt bé. Si fa pocs anys era el vi, ara és la cervesa.»

HO SABIES?

El format principal de vendes d’aquestes petites empreses cerveseres són els distribuïdors. Solen tenir menys d’una desena de treballadors i, per tant, són un element clau per fer circular el producte pels diferents establiments. La gran majoria també tenen una web des d’on comercialitzen la beguda. Aprofiten les fires per fer difusió de les elaboracions i per apropar-les a un públic cada vegada més receptiu i exigent amb la qualitat.


Més informació: