Fires i festivals medievals a prop de Barcelona


Una de les formes més comunes de reviure l' època medieval a Catalunya i Barcelona és apropar-se al seu vast llegat romànic i gòtic. Però el que molts no saben és la quantitat de fires medievals que es poden gaudir al llarg de l'any en molts municipis ben a tocar de Barcelona.

Els paisatges i els monuments ens evoquen sovint l'època medieval. En les últimes dècades, molts pobles han posat en marxa fires i festes per donar vida al seu llegat històric. Et proposem fer-ne un tast en alguna de les iniciatives següens:

Festa medieval de Badalona

Et sorpendrà, per exemple, conèixer la Festa Medieval de Badalona, a només 10 quilòmetres de Barcelona, que ja porta meés 20 edicions i se celebra cada any durant el mes d'abril al Port de la ciutat, on es rememoren els saquejos pirates del segle XV i es poden comprar productes artesanals a la fira medieval.

Mercat medieval de Vic

Molt més conegut, és clar, és el Mercat Medieval de Vic, que se celebra al desembre i és un pretext perfecte per comprar a les seves parades artesanes els embotits i altres productes de la terra i, per descomptat, conèixer un dels centres històrics amb més encants de Catalunya. Música, balls, espectacles, recreació d'un mercat del segle XV han ajudat també a què sigui tota una referència.

Castrum Fidelis Castelldefels

A Castelldefels, t'espera, coincidint amb la seva festa major, el conegut com Castrum Fidelis, on podràs gaudir d'una fira medieval, recreacions històriques d'oficis i cases i lluites de cavallers prop de les quals pots fer compres nadalenques a principis de desembre.

Villamagore Medieval

La principal peculiaritat del Vilamagore Medieval, que se celebra durant el mes de novembre a Sant Pere de Vilamajor, són les obres de teatre al carrer. Els comerciants del que fou el mercat més gran de la comarca i una bruixa engabiada són alguns dels principals protagonistes en aquest petit poble del Vallès.

Festes de la Baronia de Pinós

Potser el mes de juliol no és el més adient per vestir una armadura, però val la pena vestir-se d'època per anar a les Festes de la Baronia de Pinós, on les batalles de soldats i almogàvers i els oficis de l'època de mercat et permetran viatjar en el temps. A l'Espai Alquímia, les herbes remeieres t'acabaran de traslladar al Bagà del segle XVI i, si no n'has tingut prou, pots assistir al sopar medieval!

Fira medieval i festa de la Sal de Cardona

A Cardona els concerts d'època posen música al mercat medieval d'artesans i menestrals durant la Fira medieval i festa de la Sal que se celebra durant el mes de juny. Si vols saber què era el dret d'Aimines, no et perdis la fira que t'explica tots els secrets sobre l'extracció de la sal.

Fira medieval d'oficis de Súria

El Poble Vell de Súria és l'escenari ideal per a gaudir de la Fira medieval d'oficis de Súria, que té lloc durant el mes de novembre. Als paradistes, artesans i tallers s'han anat sumant amb el pas del temps diversos espectacles històrics tals com danses, rondalles, cants, joglars i cavallers.

Fira del bosc medieval de Canyamars

A Dosrius, durant la Fira del bosc medieval de Canyamars que pots visitar a mitjans del mes d'octubre, podràs assistir a una caça de bruixes i una emboscada medieval de lladres que no et deixaran indiferent. Compte no t'espantis! Per si de cas, pots vestir-te d'època per traslladar-te amb la fira fins al segle X. La tradició de camperols llençant verdures a les bruixes exhibides et recordaran aquells abusos als quals mai hauríem de tornar.

Sarroca medieval

També a l'octubre pots veure com cavallers, mercaders i artesans medievals cobren vida entre el conjunt monumental de Sant Martí de Sarroca, un petit i preciós poble del Penedès. L'exposició de roba històrica i el campament medieval acaben d'obrir-te una porta per viatjar en el temps.

 

 


Més informació: