Corpus de flors


El calendari de festes tradicionals a les comarques de Barcelona és riquíssim i inclou celebracions tan antigues que els seus orígens es perden en el temps. Però una de les més boniques és, sens dubte, la festa del Corpus Christi, una commemoració destinada a retre homenatge al cos de Jesucrist mitjançant processons, animals imaginaris, catifes de flors i ous ballarins. Així que deixa-ho tot i vine a gaudir d'aquesta confluència d'elements religiosos i pagans: t'impressionaran! 

1. La Patum de Berga

A la ciutat de Berga, la festivitat del Corpus té nom propi: li diuen La Patum, i és tan important que la UNESCO l'ha declarat Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Se celebra cada any en una data diferent, però el que mai canvia és la passió amb què viuen els berguedans la seva festa gran, una demostració de teatre popular absolutament singular on el foc, la música i els personatges mitològics en són els principals protagonistes. Si hi vas, no deixis de demanar un got de barreja a qualsevol bar: és la beguda per excel·lència de la Patum de Berga!

 

2. Les Enramades de Sallent

De premi són també les Enramades de Sallent, i, de fet, en tenen, com a mínim, tres: Festa d'Interès Turístic, Festa Tradicional d'Interès Nacional i Premi Nacional de Cultura a la millor iniciativa artística popular. Vols saber-ne el perquè? Doncs apropa't dimecres de Corpus al vespre a aquest poble de la comarca del Bages i passeja pels seus carrers. Els trobaràs totalment engalanats amb imaginatives decoracions a base de flors, boix, fusta, ferro, paper de serrell… tot un espectacle d'art efímer que es pot admirar fins diumenge, quan les celebracions arriben a la fi.

 

3. La festa del Corpus a Sitges

T'imagines un món on els cotxes han estat expulsats de l'asfalt i milions de flors ocupen el seu lloc? Doncs això és, precisament, el que passa a Sitges durant els dies del Corpus, quan els carrers d'aquesta vila del Garraf apareixen completament coberts de catifes elaborades amb elements naturals, clavells sobretot. Sitges també és un bon lloc per gaudir de l'Ou com Balla, un costum propi de la festa del Corpus que consisteix en fer ballar un ou buit damunt el brollador d'aigua d'una font. Sí, sí, has llegit bé: podràs veure ballar un ou! Al Palau Maricel, al Palau del Rei Moro i al Jardí de l'Hospital Sant Joan Baptista es pot admirar aquest ritual tan curiós. 

 

4. La festa del Corpus a La Garriga

De catifes de flors també n'hi ha de molt maques al Corpus de La Garriga, un dels pobles d'estiueig preferits per la burgesia catalana entre els segles XIX i XX, i més de trenta decoren els carrers del centre. Però les ornamentacions vegetals no es limiten al terra, ja que s'hi poden trobar arranjaments florals a les escales de l'església, a un mural al barri de Dalt i als quatre altars que s'aixequen a les places de Santa Isabel i de les Oliveres, al carrer Calàbria i al carrer la Doma. Per arrodonir la diada, no deixis de quedar-te fins al final de la processó religiosa de diumenge al vespre, quan una gran batalla amb clavells dóna per acabada la festa.

 

Avís Covid1-9
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per conèixer possibles canvis d'horaris o limitacions d'última hora


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.