Granollers, un dia complet


Va passar de ser un encreuament de camins a convertir-se en un centre comercial important i després, en una ciutat de referència per a la indústria tèxtil. També té un bon conjunt d’edificis modernistes i, malauradament, va ser un dels escenaris de la guerra civil, per culpa dels bombardejos de va patir. A simple vista pot semblar que Granollers no és turística, però el seu patrimoni és molt i variat i dona per passar-hi un dia molt complet.

Ens hi portarà, la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat. Com a garriguenca, Granollers ha estat sempre la seva ciutat de referència i considera que la coneix força bé. El repte és sorprendre-la i per fer-ho hem preparat aquesta ruta. Ho aconseguirem?

 • 10.00h Esmorzar de forquilla a la Fonda Europa
 • 11.00h Ruta pel centre
 • 14.00h Dinar a la Rectoria de Palou
 • 16.00h Ruta per Palou
 • 17.30h L’Adoberia
 • 19.00h La Tèrmica de Roca Umbert. Fàbrica de les Arts
 • 20.00h Roca Umbert. Fàbrica de les Arts i la festa major de Blancs i Blaus

Esmorzar de forquilla a la Fonda Europa

És un clàssic que no podia faltar. La Fonda Europa és un dels restaurants de referència de la comarca i, m’atreviria a dir, de Catalunya. Va néixer l’any 1771, com un lloc de pas on paraven els traginers a menjar alguna cosa per seguir el seu camí i actualment el porta la setena generació de la família Parellada. La diferència? Els traginers són ara empresaris, visitants o simplement turistes que volen provar l’experiència d’un esmorzar de forquilla. Tastaríeu la cuina visceral del capipota o les tripes a la catalana?  

La Fonda Europa

Ruta pel centre

El centre de Granollers és un poti-poti de patrimoni que explica molt bé la història de la ciutat. Restes de la muralla medieval i cases del segle XVI conviuen ara amb cases modernistes i cicatrius del bombardeig de la guerra civil. Us proposo seguir una ruta pel centre per descobrir els punts més interessants d’aquesta capital vallesana.

La Porxada

És la icona amb majúscules de Granollers. Aquesta antiga llotja de gra amb orígens al segle XVI és ara la plaça del mercat setmanal dels dijous, del mercat de nadal i de molts dels esdeveniments que passen al llarg de l’any a la ciutat. Hi ha dos punts interessants en els que cal fixar-se. La Pedra de l’encant (on estic enfilada a la foto) és el lloc que servia per fer els encants públics o subhastes. I el meu descobriment durant aquesta ruta: les bigues de fusta on hi ha marcats tots els anys que la Porxada ha patit alguna reforma. Un de significatiu és el 1940, quan es va arreglar després del bombardeig que va patir durant la guerra civil. Al voltant de la plaça, també ens fixem diversos edificis modernistes com l’Ajuntament i la casa Clapés, reformada per l’arquitecte garriguenc Josep Manuel Raspall, on es pot veure la seva signatura a la façana.

La Porxada de Granollers

L’església de Sant Esteve

És el punt més antic de la ciutat, ja que se sap que va se consagrada l’any 972, però no se’n conserven restes. El que sí que es conserva és el campanar gòtic. Malauradament, no hi ha més mostres d’aquesta època, ja que el temple va ser cremat durant la guerra civil. L’actual és obra de Joan Boada i Barba. Al costat de l’església també es pot veure part de recorregut de l’antiga muralla, senyalitzat al terra.

L'església de Sant Esteve de Granollers

La muralla

Però si voleu veure millor la muralla, aneu al carrer Sant Cristòfol, on hi ha l’únic tros de la muralla de la ciutat que conserva alguns merlets. Està incorporada a la façana d’un edifici (del restaurant el Cuit), però veureu perfectament la seva forma. Segon descobriment del dia per una persona que ha caminat centenars de vegades per aquests carrers.

La muralla de Granollers

Plaça dels Porcs

Seguim el recorregut passant de nou per la Porxada i el carrer Santa Esperança que ens porta fins el carrer Anselm Clavé, popularment conegut com la carretera i actualment principal nucli comercial de la ciutat. Després de passar de nou per la Fonda Europa arribem  primer a la plaça Maluquer i Salvador. Aquí podem veure les restes de l’única torre rodona que s’ha trobat a la ciutat i l’entrada a un dels refugis (només obre un cop a l’any, però a la plaça podeu trobar un plafó informatiu). El nostre destí, però és la plaça Perpinyà, coneguda popularment com la plaça dels porcs. Antigament aquest era el punt de la ciutat on se situaven els venedors d’aquest bestiar. Com a record a aquest passat mercader, us reptem a trobar diferents parts del porc al terra de la plaça. Sí, amb això tampoc m’hi havia fixat mai! Nova sorpresa!

La plaça dels Porcs de Granollers

Casa Blanxart

Seguint la carretera, just abans que s’acabi el tram peatonal, trobem la casa Blanxart, un altre exemple del modernisme a la ciutat. En destaquen els elements escultòrics i arquitectònics de la planta baixa i la gran balconada, amb decoració d’esgrafiats.

La casa Blanxart de Granollers

Plaça de l’Oli

Desfem la carretera fins a la plaça Maluquer i Salvador, passem per davant de la biblioteca Can Pedrals i arribem fins el carrer Corró, un dels antics camins d’accés a la ciutat emmurallada. A la dreta anem a parar a l’antiga plaça de l’Oli, que es converteix en la plaça dels Cabrits i arriba fins a la plaça de les Olles. Actualment, sembla que sigui un carrer més ample que la resta, però si ens fixem en les façanes dels edificis veurem que han incorporat a la paret antigues voltes de les antigues places. És interessant veure la gran importància comercial que tenia la Granollers medieval, que anomenava les places segons els productes que s’hi venien.

La plaça de l'Oli de Granollers

Capella de Santa Anna

Passant de llarg la plaça de les Olles, seguim el carrer Santa Anna fins a l’actual mercat de Sant Carles. Aquí hi havia una de les entrades de la muralla que estaven coronades per capelles. Sobre la llibreria Santa Anna, encara podem veure la capella d’aquesta portalada. Un racó encantador, amb el qual tampoc m’havia fixat mai!

La capella de Santa Anna

Dinar a la Rectoria de Palou

Per anar a la Rectoria de Palou, haurem d’agafar el cotxe. Just al costat de l’església d’aquest nucli rural de la ciutat, un restaurant ha recuperat l’antic edifici de la rectoria per servir-hi menús de proximitat. Amb el segell slow food, a la rectoria hi podreu tastar una cuina de mercat, que canvia depenent de l’estació i la disponibilitat dels productes, que intenten que siguin de quilòmetre zero per promocionar així la marca Palou.

L'església de Palou

Ruta per Palou

Palou va ser independent de Granollers fins 1928 i encara avui es manté com un nucli apartat que ha sabut mantenir el seu caràcter agrícola. El nucli originari el formen l’església se Sant Julià i el passeig del Doctor Fàbregas, on hi ha l’antic ajuntament i les antigues escoles. Val la pena fer-hi una visita, així com acostar-se al passeig fluvial (darrera l’església), una de les zones verdes més grans de la ciutat, on es pot fer una passejada per cremar el dinar.

El passeig fluvial a Palou

L’Adoberia

Tornarem en cotxe al centre de Granollers per descobrir una antiga Adoberia. L’Adoberia d’en Ginebreda és una de les adoberies més ben conservades de Catalunya, on encara es poden identificar els punts més significatius d’aquests espais com un pou, un fogó i els característics clots on es feien els treballs de tractament de la pell. A diferència de l’adoberia que vam visitar a Igualada, aquí hi falta la part superior, on es feia l’assecatge. L’espai també inclou un centre d’interpretació històrica de la ciutat on podem descobrir els seus orígens al voltant de l’església de Sant Esteve, la construcció de les muralles al segle XIV i l’estructuració de les places de vendre amb la Porxada com a epicentre. També hi descobrim que Granollers va tenir una mesura de gra i una moneda pròpies.

L'adoberia de Granollers

Roca Umbert. Fàbrica de les Arts

De la indústria medieval de la pell a la indústria moderna tèxtil. En un passeig de 10 minuts pel carrer Ricomà (que trobem sortint de l’Adoberia) ens dirigim fins a l’antiga fàbrica Roca Umbert. Té orígens a Sant Feliu de Codines, però es va instal·lar a Granollers l’any 1876 i aviat es va convertir en una de les fàbriques tèxtils més importants, sobretot per la qualitat dels seus productes, que es feien íntegrament a Granollers. Des de la filatura dels teixits fins a la confecció de texans. Avui s’ha reconvertit en la fàbrica de les arts, un espai de creació on hi ha des d’una biblioteca fins al Centre Audiovisual de Granollers i diversos espais per a artistes.

Roca Umbert a Granollers

La Tèrmica

És l’única part visitable de l’antiga fàbrica on es produïa l’energia que la feia funcionar i la distribuïa als diferents espais. La Tèrmica és un espai molt ben mantingut que conserva peces originals de les antigues calderes, generadors i motors que feien funcionar amb vapor i electricitat els telers de Roca Umbert. Una visita, amb diversos audiovisuals ens permet endinsar-nos al nostre passat industrial.

La Tèrmica de Roca Umbert

La Festa Major de Blancs i Blaus

Roca Umbert. Fàbrica de les Arts és també un dels epicentre de la famosa Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers, que té lloc a finals d’agost. És una festa que, durant 10 dies, enfronta les dues colles per fer la millor festa. El programa d’aquest any ja està disponible, però si la vostra visita no coincideix amb la festa, podeu acostar-vos al bar la Troca (al mateix recinte de Roca Umbert), on hi ha exposats gegants, capgrossos i part del bestiari de foc de les festes de Granollers.

La festa major de Granollers

Informació pràctica

 • Fonda Europa. Podeu fer un esmorzar de forquilla entre 10 i 20 euros, depèn de la gana! ;)
 • La Rectoria de Palou. Els caps de setmana ofereix un menú de 24 euros.
 • L’Adoberia. Obre els dissabtes de 17.30 a 20.30h i els diumenges d’11 a 14h i l’entrada és lliure.
 • La Tèrmica. Obre els dissabtes de 18 a 20h i els diumenge d’11 a 13h i l’entrada és lliure.
 • Festa Major Blancs i Blaus. És entre finals d’agost i principis de setembre.
 • La ruta proposada està dissenyada perquè sigui feta un dissabte.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.