Igualada, de ruta medieval


Igualada encara conserva avui el barri industrial més antic d’Europa. El barri del Rec és només un exemple dels racons medievals d’una ciutat que respira història. Avui, ens proposem descobrir carrerons, places i, sobretot, adoberies, el tret distintiu de la capital de l’Anoia. Abans, però ho observarem des de la distància d’un mirador espectacular.

Hi anem amb en Carles i la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que després de fer una volta al món, han decidit conèixer a fons les comarques de Barcelona. Ens proposen descobrir Igualada en un dia. Qui s’apunta?

Igualada barri del Rec  - barcelonaesmoltmes.cat

Ruta d’un dia per la Igualada medieval

És ben sabut que l’Anoia és terra de castells i que la majoria dels castells van ser construïts durant l’edat medieval. Però què s’hi amaga a la seva capital? Quines restes medievals conserva? Sabem que a Igualada, tradicionalment, s’hi fa i s’hi ha treballat la pell i el REC stores posa en valor el barri industrial de la ciutat. Però poc més en coneixem de la capital de l’Anoia. Així que ens proposem descobrir el seu passat medieval amb aquesta aquesta ruta d’un dia:

  • 10 h Tossa de Montbui
  • 12 h Museu de la Pell
  • 14 h Dinar al restaurant Somiatruites
  • 16 h Visita del centre històric
  • 17 h Visita del barri del Rec

 

Igualada barri del REC - barcelonaesmoltmes.cat

Tossa de Montbui

La carretera que hi porta és molt agradable i poc a poc ens permet a agafar distància per fer-nos una idea d’on ens trobem. La Tossa de Montbui no és el castell més espectacular, però se’n conserva la torre de defensa i és un lloc que creiem que val la pena visitar perquè va ser un centre clau en la història de la conca d’Òdena i té altres punts visitables com els que us mostrem a continuació.

Castell Tossa de Montbui - barcelonaesmoltmes.cat

Església preromànica de Santa Maria de la Tossa

Just davant de la torre de defensa, aquesta petita església, crida l’atenció. És un exemple d’art romànic amb base rectangular, portal amb arc rodó i tres absis encarats a la sortida del sol. L’interior conserva les columnes de pedra i fa unes arcades molt boniques. La Cris és una enamorada del romànic i ens passem una bona estona observant-la.

Castell Tossa de Montbui església - barcelonaesmoltmes.cat

Mirador de la Donzella

No marxeu de la zona de la Tossa sense acostar-vos al mirador de la Donzella. Hi ha unes vistes espectaculars de la conca d’Òdena. Ubicat a un esperó de la serra de Queralt és un regal pujar-hi en dies clars des d’on es pot arribar a divisar Montserrat i les serralades pirinenques del Cadí, el Port del Compte i el Pedraforca. Entre les primeres muntanyes també s’hi pot distingir el Castell de la Pobla de Claramunt i, entre els camps de conreu, d’oliveres i d’ametllers, les localitats d’Òdena, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Igualada.

Castell Tossa de Montbui mirador - barcelonaesmoltmes.cat

Museu de la Pell

Després de visitar el mirador, posem rumb a Igualada i com a primer destí ens marquem el Museu de la Pell, al barri del Rec. És un imprescindible per entendre la història d’Igualada i la seva relació amb la pell. A l’edifici on es compra l’entrada (Cal Boyer) hi podeu veure el procés d’industrialització de la indústria de la pell, però també ens ha semblat molt interessant la sala dedicada a l’home i l’aigua amb una explicació detallada de la relació i l’ús que fem d’aquest bé tan preuat.

Museu de la Pell d'Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Cal Boyer

De fet, l’edifici del museu és una antiga fàbrica tèxtil on s’hi ha ubicat tota la maquinària que va servir per industrialitzar el procés de la pell. Hi veureu els bombos, les màquines on es posava la pell i la calç que servia per adobar-la més ràpid, i descobrireu que a Igualada es van arribar a fabricar el 80% de les soles de sabates que es fabricaven a Espanya.

Museu de la Pell Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Cal Granotes

Forma part del museu, però està ubicat a un altre edifici. És una antiga adoberia del segle XVIII. És la part que més ens ha agradat del museu on encara es pot veure el procés manual que es feia amb la pell, com encara es fa al Marroc. Fins llavors les adoberies estaven al centre històric però hi ha un moment que es traslladen a les afores per la pudor. Aquí hi ha reproduït tot el procés manual que calia fer per confeccionar una peça de pell, des de l’arribada fins a la venda, passant per l’adobatge i l’assecatge. Les explicacions són molt didàctiques i un joc de llums us ajudarà a entendre el procés al peu de la lletra.

Museu Cal Granotes Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Dinar al restaurant Somiatruites

Molt a prop del barri del Rec, el restaurant Somiatruites és una bona opció per picar alguna cosa abans de seguir la ruta. Ofereix menú i tapes amb preus per a totes les butxaques.

Restaurant Somiatruites Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Centre històric

Al llarg dels anys, el nucli antic d’Igualada s’ha convertit en una barreja de carrerons medievals i edificis modernistes que val la pena visitar. Queda a tocar del barri del Rec i us proposem una ruta a peu seguint el següents punts:

Portal d’en Vives

Entrem al nucli antic pel portal d’en Vives. Corresponent al tercer recinte emmurallat, data del segle XV i també es coneix com el portal d’en Rovires. D’aquesta època també se’n conserva encara el portal de la Font Major.

Portal d'en Vives Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Plaça de l’Ajuntament

Les voltes de la plaça de l’ajuntament són una icona d’Igualada. Actualment només queden a dues de les quatre bandes de la plaça, però antigament era tota porticada. Tot i haver-ne perdut una part, la plaça forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i té orígens al segle XIV.

Igualada plaça de l'Ajuntament - barcelonaesmoltmes.cat

Passatges

El passatge del Capità Galí o el del Forn són carrerons emblemàtics d’Igualada perquè són exemples dels característics passos coberts que confeccionaven el traçat medieval de la vila. Els trobareu a tocar de la plaça de l’ajuntament.

Casa Cal Ratés

És un dels exemples de les desenes d’edificis modernistes que hi ha al centre d’Igualada, que es concentren sobretot al carrer del Born i de Santa Maria. Cal Ratés va ser projectat per l’arquitecte Isidre Gil i Moncunill l’any 1908. Per arribar-hi, passareu per davant de l’església de Sant Maria, un exemple del renaixement català obra de Pere Blai i Rafael Plançó.

Igualada modernista - barcelonaesmoltmes.cat

Plaça Pius XII

Diu la història que aquí va néixer Igualada, en un encreuament de 4 camins que amb el pas dels anys s’ha acabat convertint en una de les places més concorregudes de la capital de l’Anoia. Des d’aquí aneu a buscar la plaça Sant Miquel i creueu el passatge de Sant Miquel. Tornareu a ser fora muralla. Si seguiu baixant, sereu de nou al famós barri del Rec d’Igualada.

Plaça Pius XII Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Barri del Rec

Passejar pels carrers del barri del Rec us ajudarà a entendre perquè el 80% de les soles de sabates que es produïen a Espanya es feien a Igualada. Desenes d’edificis que van ser adoberies són testimoni d’una indústria que encara perdura. 25 adoberies segueixen en ús avui en dia. Això sí, el procés de confecció és molt més innovador. Us recomanem acabar el dia a Igualada passejant per la Ronda del Rec i el Camí del Rec, on veureu el rec es va amagant i sortint.

Barri del Rec Igualada - barcelonaesmoltmes.cat

Informació pràctica

  • Tossa de Montbui: Obre tots els diumenges de 10.30 a 13.30 i l’entrada és lliure. El segon diumenge de cada mes, fa una visita guiada a les 12 h. Si hi aneu i està tancat, podreu caminar lliurement pel recinte, però no podreu entrar a la torre ni a l’església.
  • Museu de la pell: Obre de dimarts a divendres de 10h a 14h i dijous i divendres també de 16h a 18.30h. Dissabtes i diumenges l’horari és d’11h a 14h. El preu és de 3,80 euros per persona.
  • Cal Granotes. L’entrada del museu us serveix també per entrar a aquest equipament, però heu de tenir en compte que els horaris són de dimarts a diumenge de 12 a 14h i els dijous i els divendres a la tarda també de 17h a 18.30h.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.