L'efecte Granollers


A Granollers costa d'anar-hi, però el més difícil és marxar. Un cop allà, t'atrapa la bullícia del seu mercat, l'encant d'un centre històric pensat per passejar amb tranquil·litat, la riquesa del patrimoni arquitectònic, la creativitat de la Fàbrica de les Arts… i així successivament, en una seqüència d'atractius que sembla no tenir final. Vine a la capital del Vallès Oriental i deixa't portar!  

1. La Porxada i el mercat del dijous

Si vols enamorar-te de Granollers, el millor que pots fer és plantar-te a primera hora del matí a la plaça de la Porxada i fer un volt per l'antiga llotja de gra, un edifici del segle XVI que acull tot tipus d'activitats: des de la xerrada calmada de la gent gran fins als jocs esbojarrats dels més petits. Cada dijous, a més, hi trobaràs el famosíssim mercat setmanal, un impressionant desplegament comercial documentat ja l'any 1040 i protagonitzat per pagesos, venedors i veïns. És el lloc ideal per gaudir d'un esmorzar de forquilla a base de mongeta del Ganxet, una deliciosa tradició local que no et deixarà indiferent.

 

2. Ruta medieval del Museu de Granollers

L'èxit del mercat és, precisament, la clau del creixement de Granollers al llarg dels segles, l'activitat que més ha contribuït a l'enriquiment històric de la vila i que explica l'esplendor dels seus edificis i monuments. Vols saber-ne més? Dirigeix-te al Museu de Granollers! Hi organitzen una ruta medieval que recorre el centre de la ciutat i permet descobrir les muralles, les places porticades, les torres de defensa, les cases senyorials, l'església gòtica de Sant Esteve i una adoberia del segle XVI on podràs entendre tot el procés de tractament de les pells. 

 

3. Granollers modernista

A finals del segle XIX, l'arribada del ferrocarril va propiciar el creixement industrial de Granollers i s'hi van construir fàbriques, habitatges per a la gent benestant i cases per als obrers, a més d'escoles, centres sanitaris i un nou ajuntament. L'estil modernista va transformar la capital del Vallès Oriental, que va viure una nova Edat d'Or gràcies al treball d'arquitectes com Manuel Joaquim Raspall o Jeroni Martorell. Vols veure les seves obres? Apunta't a la ruta modernista del Museu de Granollers o segueix, al teu ritme, l'itinerari que mostra aquest opuscle editat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental. La Sala Tarafa i l'Hospital Asil són dues joies que has de conèixer sí o sí!

 

4. Fàbrica de les Arts Roca Umbert

D'aquesta època és també la Roca Umbert, una antiga fàbrica tèxtil que avui funciona com el cor artístic, cultural i tecnològic de Granollers. Hi ha la biblioteca municipal, bucs d'assaig musical, l'Espai d'Arts, un centre audiovisual i "La Troca", un equipament que promou iniciatives en l'àmbit de la cultura d'arrel tradicional. Si t'agraden els castellers, la dansa, el circ, els contes per a adults, les instal·lacions audiovisuals o les músiques del món, a la Roca Umbert tindràs moltes oportunitats per gaudir de la teva passió de forma activa o com a espectador.

 

5. Museu de Ciències Naturals de Granollers

La Tela, una torre aixecada en 1912, acull una part del Museu de Ciències Naturals de Granollers, però l'accés principal el trobaràs a l'edifici rectangular i modern que dóna als jardins Antoni Jonch. Hi ha exposicions de zoologia, botànica, paleontologia i geologia, a més d'un planetari amb una cúpula de 6 metres de diàmetre on podràs aprendre moltes coses sobre el cel.

 

6. Espai Natural de Can Cabanyes

El Museu de Ciències Naturals també gestiona l'Aula de Natura de Can Cabanyes, un espai verd situat al sud de Granollers que porta el nom de la masia que hi havia antigament en aquests terrenys. Amb una superfície de 8 hectàrees al marge dret del riu Congost, la zona s'ha convertit en un important refugi d'ocells i s'hi han detectat més de 80 espècies vegetals diferents.

 

  • Ets amant del món del motor? Estén la teva visita a Granollers i apropa't al Circuit de Barcelona-Catalunya. Durant tot l'any s'hi celebren nombroses competicions de Fórmula 1 i motociclisme del més alt nivell!


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.