La comarca secreta


El Moianès és el secret més ben guardat de les comarques de Barcelona. Serà perquè és petita o perquè està envoltada de tres gegants anomenats Bages, Osona i Vallès Oriental, però si t'hi acostes prou descobriràs una terra amb un patrimoni molt interessant i personalitat pròpia. T'animes a conèixer aquesta joia única? 

La pedra és, potser, el primer element que hem d'admirar al Moianès. De pedra són les coves del Toll de Moià, el refugi on van viure els seus primers pobladors. També el dolmen del Pla de Trullàs, un sepulcre megalític que es troba a Monistrol de Calders. Amb pedra es van fer els més de setanta capitells que decoren el claustre de Santa Maria de l'Estany tan delicadament, els forns de calç de Calders i les barraques de vinya on s'hi guardaven les eines de conreu: n'hi ha de molt maques a Monistrol de Calders!

L'aigua és la protagonista de les poues de glaç de Castellterçol, una població que va subministrar barres de gel natural als vaixells, peixateries, hospitals i fabricants de gelats barcelonins entre els segles XVIII i XX. Excavades a les voreres del riu i amb una fondària d'uns 10 metres, hi pots entrar si ets prou valent! Al Parc del Molí Nou hi ha un antic molí fariner que encara conserva un embassament d'aigua: el trobaràs a Moià i és un lloc ideal per entendre com funcionaven els molins hidràulics tradicionals de la comarca. I a Sant Quirze Safaja pots visitar Sant Miquel de Fai, un espai natural on l'aigua modela privilegiats paisatges.

T'atrauen més la terra, els animals i els arbres? Doncs no marxis del Moianès sense explorar abans el mas d'Esplugues. En aquest singular ecomuseu de Castellcir podràs descobrir com es vivia antigament en una casa pairal típica.

 


Més informació: