Més a prop de Déu


Hi ha qui diu que la religió és cosa del passat. Un conjunt de creences i dogmes al voltant de la divinitat que no té cabuda en el món actual. Tanmateix, cada vegada més persones gaudeixen visitant els centres espirituals, seguint les petjades dels místics, admirant les obres d'art sacre o celebrant les festes rituals. A tu també et passa això? Doncs estàs de sort! A les comarques de Barcelona tens moltes oportunitats per viure enriquidores experiències de turisme religiós. 

Llocs beneïts

A les comarques de Barcelona, de llocs beneïts no en falten. Monuments com ara catedrals, esglésies, monestirs, santuaris, ermites, convents i capelles que trobem disseminats per tota la geografia de la província i que, amb el pas del temps, s'han convertit en espais de devoció popular de gran importància. És el cas de l'Abadia de Montserrat, referent espiritual i cultural de Catalunya, però també del Santuari de Queralt i de la cova on Sant Ignasi de Loiola va redactar els seus famosos exercicis espirituals a Manresa. 

 

Rutes de pelegrinatge

Sant Ignasi de Loiola és, precisament, el protagonista d'un itinerari de peregrinació que segueix les petjades del fundador de l'orde dels jesuïtes des que va sortir del seu poble natal fins que va arribar a Manresa. Però n'hi ha més camins espiritualment poderosos! Fa poc que s'ha recuperat el tram català del Camí de Sant Jaume, una ruta que, a les comarques de Barcelona, pots fer en 9 etapes. I al Berguedà pots seguir el Camí dels Bons Homes i rememorar els senders que van recórrer els càtars occitans per poder seguir practicant el seu cristianisme centrat en la natura.

 

Art sacre

Una altra manera de fer turisme religiós és visitar els museus on es preserven les col·leccions d'art sacre. Si t'atreu el tema, no deixis de passar pel Museu Episcopal  de Vic, ja que acull grans obres mestres de la pintura i l'escultura litúrgiques, especialment d'època romànica i gòtica. I tampoc et saltis el Museu de Montserrat: t'impressionarà el patrimoni artístic i arqueològic de l'abadia benedictina! 

 

Festes, espectacles i rituals 

El calendari litúrgic de les comarques de Barcelona és ben atapeït, especialment en període nadalenc i Setmana Santa. Les representacions de la Passió de Crist a Olesa i Esparreguera, les catifes de flors durant les festes del Corpus a Sitges i La Garriga, La Patum de Berga, els espectacles de Pastorets a Calaf i l'Ametlla de Merola i els pessebres vivents de Prats de Rei i Corbera són només uns pocs exemples destacats entre un munt de celebracions úniques.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.