Oliba i tres museus amb tresors del romànic


Potser la imatge que tenim del romànic, gràcies a les joies arquitectòniques que s'aixequen molt municipis i muntanyes, és de pedra nua, sense color. Però els colors llampants que s'han perdut en les seves esglésies i monestirs encara es conserven al patrimoni romànic que guarden els museus, que deuen molt a la figura d' Oliba, gran impulsor d'aquest estil artístic medieval a Catalunya.

Sempre sota l'ombra d'Oliba, et proposem deixar-te impressionar per uns colors que eren obtinguts amb pigments d'origen natural gràcies a un patrimoni que és avui dia molt dispers pel territori i vinculat al seu paisatge.

Aquesta ruta pels museus del romànic la pots començar al conjunt de pintures murals i de pintura sobre taula més nombrós i antic d'Europa pots gaudir a Barcelona, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Orfebreria, escultura en pedra i en fusta completen una col·lecció que ens mostra part l'art medieval en un mol bon estat de conservació. Hi podràs contemplar algunes de les famoses pintures procedents de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, dues de les joies més valuoses del romànic al Pirineu. Frontals d'altars com el d'Avià, que ens mostra la litúrgia medieval de manera semblant als còmics moderns, el d'Esquius o de la Seu d'Urgell, capitells, baldaquí i pintures d'altar del monestir benedictí de Sant Serni de Tavèrnoles són alguns dels tresors més importants del romànic al MNAC.

La petjada d'Oliba encara és més present al Museu Episcopal de Vic, que possiblement no existiria de no ser per la seva figura. La catedral romànica d'aquesta mateixa ciutat va ser consagrada l'any 1038 pel bisbe Oliba i els seus relleus i capitells es troben aquí. La Catedral és un edifici molt representatiu de la primera arquitectura romànica, que més tard, al segle XII, va ser enriquida pel que es denomina taller de Vic-Ripoll, que va esculpir també la portada del monestir de Ripoll. La portada de l'església de Sant Vicenç de Malla, el frontal de l'altar de Sant Martí de Puigbò o el davallament d'Erill la Vall són altres mostres importants del romànic que podem trobar en aquest museu que també compte amb un espai Oliba on recórrer de manera virtual la vida del bisbe i abat.
 

Finalment, al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona es conserva un important llegat de pintura mural provinent de les esglésies romàniques del Berguedà. Hi pots veure alguns conjunts de pintura mural preromànica i romànica de l'Església de Sant Quirze de Pedret, a Cercs, que varen ser trobats l'un a sobre de l'altre. Els dos fragments preromànics, l'Orant i el Cavaller, eren col·locats a banda i banda de la finestra de l'absis central, sota la pintura dels vint-i-quatre ancians de l'Apocalipsi. Pintures de l'absis de Sant Vicenç de Rus, la lipsanoteca amb caixa prismàtica i dipòsit excavat provinent de Sant Martí de Puig-reig i els laterals de l'altar de l'església de Sant Andreu de Sagàs enriqueixen encara més el patrimoni romànic d'aquest museu.

 


Més informació: