Per Carnaval, tot s'hi val!


Quan el Rei del Carnaval pren les regnes del govern, la vida de les persones es capgira i només la gresca i el llibertinatge semblen escaients. Són set dies en els que tot està permès, amb tantes opcions per passar-ho bé que costa decidir-se... Així que hem fet una tria de les tradicions de Carnestoltes més peculiars de les comarques de Barcelona, rituals singulars que no trobaràs a Cadis, Nova Orleans ni Salvador de Badia. Vine a descobrir-los!

1. Tornaboda a Gavà

El Carnaval tradicional català és sinònim de Carnestoltes, un ninot sorprenent i extravagant que presideix les celebracions. La seva arribada és esperada amb moltes ganes per tothom, i el seu pregó, el tret de sortida que dóna permís per fer tabola sense limitacions. A Vilanova i la Geltrú organitzen un Arrivo de Sa Majestat que Déu n'hi do, però el de Gavà, menys conegut, també és digne d'admiració. La Tornaboda, la festa que munten gavenencs i gavanenques de totes les edats per donar la benvinguda al "Rei dels Poca-soltes", té un nivell de gresca important gràcies al ball, a la música i a una singular cercavila de personatges transgressors. 

 

2. Esbroncs a Caldes de Montbui

La denúncia i la sàtira protagonitzen moltes festes de Carnaval a les comarques de Barcelona. És el cas de Caldes de Montbui, on un dels rituals més característics de la celebració és la còmica esbroncada que té lloc dissabte després de la rua de disfresses. Aprofitant la mascarada general, els participants fan un repàs dels esdeveniments de l'any i es burlen de tot allò que creuen que no hauria d'haver passat. Al final se'n fa un concurs, i els autors dels millors esbroncs són premiats. 

 

3. Ball de Gitanes a Sant Celoni

Una altra tradició típica del Carnaval català és el ball de gitanes, una dansa on participen diferents personatges amb l'objectiu de fer xivarri i contagiar el bon humor entre els assistents. Molt estès per diferents pobles i ciutats del Vallès, a Sant Celoni el ball ve d'antic, i està ple d'elements folklòrics tan enigmàtics com divertits. No et perdis el moment en que la figura de la Vella dóna a llum a un animal viu: cada any neix un de diferent! 

 

4. Guerra de la Farina a Berga

El Carnaval és una festa de revolta i transgressió, on tot s'hi val per fer el salt a l'avorriment. En aquest context, és fàcil trobar-se amb batalles lúdiques on els conflictes es dirimeixen amb lluites de merenga, confeti o caramels, i on els "ferits" s'ho passen d'allò més bé. Una de les baralles bromistes més conegudes de les comarques de Barcelona és la Guerra de la Farina de Berga, un enfrontament que evoca les guerres carlines i que se celebra a la plaça de Sant Pere el Diumenge de Carnestoltes. 

 

5. Comiat d'en Pellofa a Mataró

Si busques un lloc per acomiadar-te del Carnaval amb una explosió de gresca sense precedents, et recomanem que t'apropis a Mataró la tarda de Dimecres de Cendra. Aquest dia, la capital del Maresme crema amb tots els honors al seu Rei Pellofa i, tot seguit, es produeix una lluita aferrissada entre uns personatges defensors dels Vicis i les forces partidàries de la Vella Quaresma. Guanyen les segones, per descomptat, i ordenen l'inici de set setmanes de dejuni i abstinència. Però no pateixis, que serveixen bunyols i vi calent perquè puguis agafar forces. 


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.