Postals de Mataró


T'ha passat mai d'anar a algun lloc i no voler marxar, tan bé s'hi està, tan agradable es mostra la gent, tan maco és tot? Doncs aquesta mateixa sensació és la que t'inundarà si visites Mataró… La capital del Maresme atrau amb les seves platges, el llegat romà i una ruta modernista plena de tresors.

1. El Mediterrani a Mataró

A Mataró, el mar és una presència estimada i respectada per tothom. Ho pots comprovar a les seves platges, especialment les de Callao i el Varador, certificades amb la Q de Qualitat Turística i unes guinguetes d'estètica molt cuidada que són perfectes per refugiar-se del sol. També al Passeig Marítim, amb algunes casetes de pescadors que es mantenen en peu des del segle XIX. Als molls del port, on diversos restaurants ofereixen les delícies gastronòmiques locals, com els pèsols amb sèpia i patates. A la praderia de posidònia que es preserva a poca distància de la costa, intocable i orgullosa de la seva extensió. I sobre tot a l'ermita de Sant Simó, una petita església que, des del segle XVI, és el lloc de devoció preferit per la gent de mar de la regió.   

 

2. Iluro, la Mataró romana

Un cop visitada l'ermita, què et sembla si fas un viatge en el temps? Recorre sense presses el Camí Ral en direcció oest i arriba't fins a la Vil·la Romana de Torre Llauder… Hi trobaràs un dels jaciments arqueològics més notables del país: les restes d'una casa senyorial construïda en època d'August, a finals del segle I a.C., amb preciosos mosaics revestint el paviment. Si t'interessa el tema, pots aprofundir els teus coneixements al Museu de Mataró, ja que la seva exposició permanent mostra més vestigis de la ciutat d'Iluro i t'hi pots apuntar a alguna de les rutes guiades pel patrimoni romà que s'hi organitzen regularment. 

 

3. Mataró, ciutat des de 1702

Ja que hi ets al Museu de Mataró, aprofita per conèixer la història de la capital del Maresme des dels temps medievals fins a l'actualitat: t'ajudarà a entendre per què va esdevenir una de les poblacions més importants de Catalunya durant els segles XVII i XVIII. A continuació, prossegueix la teva visita a cel obert, ja que tot passejant pel centre de la ciutat podràs descobrir un munt de detalls arquitectònics d'època barroca que s'amaguen en façanes, places i carrers. A la Basílica de Santa Maria, entra-hi sí o sí: els frescos de la capella dels Dolors són obra d'Antoni Viladomat, el pintor català més important del segle XVIII.   

 

4. Ruta modernista a Mataró

A banda del barroc, el modernisme és l'altre moviment artístic que ha deixat una empremta més visible a Mataró. La trobes a la llarga llista d'edificis que hi va projectar l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (en especial la Casa Coll i Regàs, al carrer d'Argentona, 55), i també a la Cooperativa la Obrera Mataronense, més coneguda com la Nau Gaudí. La primera obra d'Antoni Gaudí és avui la seu de la Col·lecció Bassat d'Art Contemporani, però l'any 1878 era l'espai on es blanquejava el cotó de la cooperativa, i la seva austera modernitat segur que et sorprèn.  


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.