Ratpenat, el gran aliat de l’home


Estimat per uns, temut, o fins i tot odiat, per altres, el ratpenat (també dit en català rata penada o ratapinyada) és un mamífer que no deixa indiferent. A casa nostra és relativament fàcil veure'n, ja que se'n comptabilitzen una trentena d'espècies i n'hi ha de molt "humanitzats", que quan es fa fosc cacen insectes pels carrers de les ciutats i que es refugien en edificis. Des de fa 12 anys diverses localitats catalanes els dediquen una nit.

Un molt bon lloc on trobar ratpenats, com segurament saps, és a l'interior de les coves. La colònia més nombrosa de tot Catalunya hiverna en un avenc situat al terme municipal de Mura, al Parc Natural del Sant Llorenç de Munt. Aquest sol indret acull més de 17.000 exemplars!

També al Montseny hi ha colònies destacades d'aquests mamífers voladors, i a Montserrat, i a... vaja, pràcticament a tots els Parcs Naturals, i fins i tot en coves tan transitades per humans com les de Sant Miquel del Fai és habitual veure'n. Això sí, si t'endinses en una cova i et trobes amb aquests animalons, si us plau respecta'ls a ells i el seu hàbitat i, si estan hivernant, el seu descans. Pensa que de la trentena d'espècies que hi ha a Catalunya, la meitat es consideren vulnerables o estan en perill d'extinció! I la seva desaparició seria una pèrdua immensa: tots els ratpenats que viuen a casa nostra són insectívors i exerceixen una funció cabdal a l'hora de controlar plagues i al depredar espècies d'insectes que poden transmetre malalties. Són, sens dubte, un gran aliat de l'ésser humà!

Si estàs interessat en saber més coses sobre aquest mamífer volador, sàpigues que a Catalunya, des de ja fa 12 anys, diverses poblacions li dediquen una vesprada, en la que es coneix com La Nit dels Ratpenats. Per exemple a Vallvidrera es farà el 15 de juliol, i hi haurà tallers de manualitats, una xerrada informativa, i també una passejada nocturna per Collserola. O a Esplugues de Llobregat s'estan duent a terme, ja des del mes de gener i fins a final de juliol, activitats relacionades amb els ratpenats que hi ha al parc de Can Vidalet.

 

  • Tota la informació sobre la 12a Nit dels Ratpenats la trobaràs aquí.


Més informació: