Sant Joan d'interior


Busques idees per celebrar la nit més curta de l'any lluny de la platja? Aposta per un Sant Joan en terres secanes! A les comarques de l'interior de Barcelona pots assistir a una marxa de torxes, admirar un espadat o veure un ball de bastons... Et presentem una selecció de propostes perquè puguis gaudir de la nit màgica com mai ho has fet. Va de debò!

1. Marxa de torxes a Prats de Lluçanès

La Nit de Sant Joan, també anomenada la Revetlla, la Nit de les Bruixes o la Nit de Foc, se celebra amb gran entusiasme i alegria a Prats de Lluçanès: hi ha rebuda de la Flama del Canigó, cercavila tradicional i encesa de la foguera amb sardanes, repartiment de coca i tastets de xocolata i moscatell. Però el moment més especial de la festa és, probablement, la marxa de les torxes que s'organitza la nit següent. Acompanyada d'una banda de músics i l'animació de turistes i veïns, la passejada ritual finalitza amb un ball de gala, l'elecció de la Pubilla i l'Hereu de la vila i un castell de focs artificials. Que no hi falti res!

 

2. Ball de bastons amb foc a Artés

Aquesta plètora de costums ancestrals també la trobaràs a Artés. El poble del Bages té fama d'organitzar una de les revetlles més divertides de la comarca, però no descuida pas els elements tradicionals durant la nit de Sant Joan: el seu ball de bastons amb foc et deixarà bocabadat! Perquè la dansa t'agafi de sorpresa evitarem entrar en detalls i només t'avançarem que inclou violins, gralles, diables i fuets de la Patum...

 

3. Castells per rebre la Flama del Canigó a Igualada

La protagonista de la revetlla de Sant Joan a Igualada és la Flama del Canigó, que fins la capital de l'Anoia és portada en relleus per escolars i atletes de la localitat. La comitiva recorre tota la ciutat abans d'arribar a la plaça de l'Ajuntament, on és rebuda per la colla de castellers d'Igualada, els prestigiosos Moixiganguers, que tenen el costum d'aixecar un espadat per retre homenatge al foc que simbolitza la identitat catalana. 

 

4. Fogueres a Olesa de Montserrat

A Olesa de Montserrat, Sant Joan se celebra amb un programa d'actes molt complet que té el seu moment culminant amb l'encesa de les fogueres que els nens i les nenes han anat preparant amb fustes, mobles i trastos vells. A la crema li segueix un espectacle de llum, focs i color a la plaça de l'Ajuntament... I petards, molts petards, imprescindibles en la gran festa del solstici d'estiu.

 

5. Aplec de Sant Joan a Castellar de n'Hug

Castellar de n'Hug és un dels pobles més visitats del Berguedà. Gràcies a la seva ubicació privilegiada dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i a la proximitat al naixement del riu Llobregat, sempre val la pena apropar-s'hi per passar-ne uns dies de relax total. Però si busques una ocasió especial per conèixer la localitat, aprofita la revetlla de Sant Joan, ja que l'endemà se celebra a l'ermita de Sant Joan de Cornudell un aplec que t'agradarà. Organitzat en el marc de la Festa Major Xica de la localitat, el festeig té un marcat caràcter folklòric i popular, amb missa, repartició de panets beneïts i esmorzar tradicional. 


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.