Sant Joan, revetlles i molt més!


La nit del 23 de juny és la més curta de l'any. I també la més màgica i sorollosa. Cada barri i poble dóna el tret de sortida a l'estiu amb fogueres, petards, coca i música, fins a altes hores de la matinada. La Revetlla de Sant Joan és coneguda com la nit del foc i les bruixes. Una celebració d'origen pagà de culte al sol, amb costums i símbols com el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball, els guariments i els rituals màgics.

La Nit de Sant Joan és habitual sopar amb familiars i amics, o participar en alguna de les revetlles populars que omplen els carrers de taules parades amb pa amb tomàquet, formatges, embotits d'Osona, la llonganissa de Vic... És costum també prendre cava, de qualsevol de les 5 DO de la comarques de Barcelona en trobaràs d'excel•lents! I la tradicional coca de Sant Joan amb fruita confitada, la més típica dels Països Catalans, o de pa de pessic, de recapte, de llardons, de pinyons...

Aquesta és una nit plena de rituals de foc: fogueres, focs d'artifici, l'esclat de bengales, piules, trons voladors... que aporten alegria i lluminositat a la festa. Si la celebres arran de mar, els espectacles de pirotècnia són inoblidables!

Una variant de les fogueres de Sant Joan són les falles, troncs que, en alguns pobles del Pirineu, es baixen encesos o rodolant per la muntanya fins a la plaça, on s'apilen per formar fogueres. També la matinada del 23 de juny, la Flama del Canigó comença a escampar-se arreu dels Països Catalans, amb unes 30.000 fogueres enceses amb el foc provinent del cim d'aquesta muntanya .

Segons la veu popular, també és la nit de les bruixes, de les criatures fantàstiques, dels éssers fantasiosos i de tota mena de personatges màgics... que es reuneixen per celebrar els seus aquelarres i sàbats. També les plantes, amb les seves virtuts curatives, en són protagonistes: l'alfàbrega, la berbena, la farigola, el fonoll, el romaní o l'herba de Sant Joan..., són sovint representades en forma de ramillets i d'enramades de garlandes que, amb el temps, han esdevingut paperets i serpentines.

  • I per acabar bé la nit, ja saps: "Bany de Sant Joan, salut per a tot l'any".
  • Aires d'estiu, els millors àpats per gaudir del bon temps.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.