Terrassa, de ruta modernista


Diuen que a Terrassa es poden veure tots els exemples de l’arquitectura modernista: cases residencials de burgesos, construccions més austeres per a treballadors, edificis públics i el millor exemple d’arquitectura industrial modernista que hi ha a Catalunya, l’actual seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Deu ser per això que s’hi celebra la fira modernista de recreació històrica més important del país.

L’edició d’enguany serà aquest cap de setmana i per anar-nos situant i ajudar-vos a no desentonar si hi aneu, avui us proposem fer la ruta modernista per Terrassa que han resseguit en Carles i la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat. Una ruta patrimonial que us despertarà tots els sentits. Veniu?

Masia Freixa de Terrassa

Ruta d’un dia per la Terrassa modernista

Començarem al centre neuràlgic del modernisme terrassenc, descobrirem els edificis més singulars del centre, ens endinsarem a una fàbrica única i, per acabar, retrocedirem uns quants anys més en el temps per saber què hi va haver a Terrassa abans d’aquest moviment artístic tan espectacular. Apunteu la ruta que seguirem:

 • 10.00h Masia Freixa
 • 11.00h Passeig pel centre
 • 11.30h Visita a la Casa Alegre
 • 12.30h Visita al Museu
 • 14.00h Dinar al restaurant 'El rovell de l'ou'
 • 16.30h Visita a la Seu d’Ègara

Seu d'Ègara de TerrassaAbans però, i sobretot si teniu previst anar a Terrassa aquest cap de setmana, us recomanem llegir aquesta guia per descobrir totes les novetats que ha preparat la ciutat per la fira d’enguany.

Guia per triomfar a la fira modernista

Llums, càmera i acció! Ja és aquí la fira modernista, enguany centrada en l’esclat del cinema a la ciutat. Donarà el tret de sortida divendres al vespre a la Masia Freixa amb la projecció d’una pel·lícula de principis del segle XX que farà que l’edifici prengui moviment. Durant el cap de setmana, es faran recreacions del cine de barraca a la plaça Vella i dissabte es rodarà una pel·lícula als escenaris de la fira que es projectarà l’endemà al Teatre Principal com a acte de cloenda.

Com cada any, no faltaran els clàssics: el pícnic modernista, les portes obertes a tots els edificis singulars de la ciutat, la desfilada modernista o la manifestació de les dones obreres són els actes estrella anuals que no us podeu perdre.

Una altra de les novetats d’enguany, serà el renaixement de la sarsaparrella, el primer refresc de la història, que es va posar de moda en l’època modernista. Dos cuiners terrassencs, Marc Ribas i Artur Martínez li han tornat a donar vida amb el nom de La Modernista gràcies a la producció de l’empresa Samny.

Així que ja ho sabeu, si voleu triomfar a la fira modernista, vestiu-vos d’època, gaudiu del cinema, no falteu al pícnic ni a la desfilada, assegureu-vos de sortir a la pel·lícula que es rodarà dissabte, feu-vos amb una ampolla de La Modernista i porteu-la a la mà durant tota la fira.

Cartell fira modernista Terrassa 2019

Masia Freixa

L’havíem vist en fotos, però fins que hi ets al davant no et fas una idea de l’espectacularitat d’aquest edifici d’inspiració gaudiniana i obra de l’arquitecte Lluís Muncunill. De perfils arrodonits i ple de representacions naturals (a dins, fixeu-vos que les frontisses de les portes tenen forma de papallona) és una antiga fàbrica reconvertida en residència familiar. És imprescindible que pugeu a la segona planta per admirar els arcs parabòlics i com brillen amb el reflex del sol. Estan coberts per un trencadís de vidre, exemple de la gran feina que feien els mestres d’obra de llavors.

El porxo de la Masia Freixa de Terrassa

Ruta pel centre

El Mercat de la Independència, la Farmàcia Albiñana (antiga Confiteria Vídua Carné) o l’Ajuntament són només alguns dels exemples d’edificis modernistes que podeu trobar al centre de la ciutat. Passejar per Terrassa és com retrocedir 100 anys en el temps i més encara, si teniu l’oportunitat de fer-ho durant la fira modernista, quan persones i negocis es vesteixen en sintonia amb els edificis.  

El Mercat de la Independència de Terrassa

Casa Alegre de Sagrera

Si voleu veure com vivien els burgesos de l’època, visiteu la Casa Alegre de Sagrera. És el millor exemple de la ciutat per descobrir com eren les residències de les famílies industrials i burgeses del segle XIX i principi del segle XX. La història de la casa es remunta al segle XVIII, però al 1911 s’hi va fer una reforma seguint l’estil modernista eclèctic del moment. La part més noble i significativa de la casa és el saló amb un envidriat que dona al jardí. Però a la planta baixa també es poden veure altres mostres de la decoració modernista com la llar de foc i els finestrals amb decoració naturista del menjador. A la planta de dalt, s’hi conserven totes les habitacions, que ara acullen diferents col·leccions, ja que la casa és part del museu de la ciutat. Les pintures murals, com la de l’escala, són de principi del segle XIX, obra del pintor barceloní Josep Arran i Estrada. 

La casa Alegre de Sagrera de Terrassa amb el seu finestral

Antic Vapor Aymerich Amat i Jover

Aquesta antiga fàbrica tèxtil, construïda per Lluís Muncunill i Parellada l’any 1907, és ara la seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNATEC). Es tracta d’un edifici excepcional considerat un dels millors exemples del modernisme industrial català. Val la pena entrar només al museu per veure l’enorme nau d’11.000 metres quadrats coberta amb volta catalana en forma de dents de serra. I ja que estem de ruta modernista, no us perdeu la part de la fàbrica tèxtil per descobrir els espais originals de la fàbrica com les carboneres, les calderes i la màquina de vapor. També us recomanem dedicar una estona a la part de l’exposició que explica el procés de fabricació dels teixits de llana, motor de l’economia de l’època.

El mNACTEC i l'antiga màquina de vapor

mNACTEC

A part del recorregut per les carboneres, les màquines de vapor i la història del tèxtil, els 11.000 metres quadrats de museu també acullen altres exposicions relacionades amb la ciència i la tècnica. Per visitar-les totes amb detall, necessitaríeu un dia sencer o més, ja que n’hi ha més de 10. Algunes de les permanents són Lluís Muncunill, arquitectura per a la indústria o Enérgeia, un recorregut per les diferents fonts d’energia com a motors de l’activitat humana i la industrialització. També podeu visitar l’exposició dedicada al transport, amb una col·lecció de diferents vehicles, o l’Enigma de l’ordinador, on podreu descobrir la història d’aquest aparell. Us recomanem fer una volta ràpida per fer-vos-en una idea general de tot el que acull el museu i, sobretot, pujar a la terrassa per admirar l’espectacularitat de l’edifici.

L'espectacular edifici del mNACTEC

Dinar modernista a El rovell de l’ou

Aprofitant que se celebra la Fira Modernista, una vintena de restaurants també se sumen a la festa. Ofereixen menús amb plats de l’època, és a dir, no ofereixen cap plat amb ingredients que no es poguessin trobar llavors. A El rovell de l’ou ens ofereixen unes patates emmascarades i una amanida de xató per llepar-nos-en els dits. De segon, tots dos escollim el bacallà amb base de cigrons i de postres, una crema catalana com les d’abans, on es nota la pell de la llimona ratllada. Tot boníssim!

El dinar modernista de El rovell de l'ou

Seu d’Ègara

Les esglésies de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere conformen un conjunt monumental únic a Europa. Amb més de 1.500 anys d’història, la Seu d’Ègara és l’únic exemple visigot (segles V-VIII) a l’Europa Occidental que conserva decoració pictòrica. Des de fora, el conjunt impressiona, però quan hi entrem ens deixa sense paraules. En un únic espai hi conviuen elements romans, visigots, romànics i moderns. Una autèntica joia que ha iniciat la cursa per convertir-se en Patrimoni Mundial de la UNESCO. De moment, ha superat el primer pas i ja apareix a la llista indicativa. Esperem que aviat aconsegueixi aquest reconeixement més que merescut.

La Seu d'Ègara de Terrassa

Santa Maria

Aquesta església va ser la catedral que el bisbe d’Ègara va fer construir quan a l’antiga Terrassa encara hi havia romans. Aquí encara s’hi poden veure detalls de mosaics romans del segle IV pertanyents a l’antiga basílica. Se sap que la catedral es va construir cap a l’any 450 i, tot i que manté part de l’estructura, l’actual església té molts elements romànics, com unes pintures murals molt ben conservades, a part de les pintures visigodes que decoren l’absis. També hi ha un retaule gòtic de Lluís Borrassà de gran valor.

Les pintures de Santa Maria de la Seu d'Ègara

Sant Miquel

És l’església que es manté més intacta de les tres. Va ser concebuda com una església funerària i és la que conserva les pintures murals que fan de la Seu d’Ègara un conjunt tan singular a Europa. A l’absis, conserva pintures murals amb la representació dels apòstols.

L'interior de Sant Miquel a la Seu d'Ègara

Sant Pere

Va ser construïda com l’església del poble de Sant Pere, ara barri de Terrassa. La catedral i l’església funerària eren principalment freqüentats per les autoritats i el bisbat d’Ègara va construir aquesta tercera església pensant en el poble. La major singularitat d’aquest temple és el retaule mural, una obra única a Europa. Es tracta d’un mur d’obra esculpit, força inusual en l’art medieval i sense exemples comparables a Catalunya, Europa i el món.

La Seu d'Ègara de Terrassa

Informació pràctica

 • Fira Modernista: consulteu el programa i tota la informació per passar un cap de setmana de cine a Terrassa.
 • Masia Freixa: Si voleu fer una visita a l’interior de la masia, fan visites guiades gratuïtes cada dia a les 12h. L’entrada al recinte exterior és lliure, ja que es troba en un parc municipal.
 • Casa Alegre de Sagrera: Obre de dimecres a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h; i diumenges, d'11 a 14 h. L’entrada costa 3 euros.
 • mNACTEC: Obre de dimarts a divendres de 9 a 18h, dissabtes de 10 a 14.30 h i de 16.30 a 20 h i diumenge de 10 a 14.30 h. Consulteu els horaris d’estiu aquí perquè a les tardes està tancat. L’entrada costa 4.5 euros.
 • Seu d’Ègara: Obre de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30h i de 16 a 19 h; i diumenges, d’11 a 14 h. L’entrada costa 4 euros.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.