Veremes que són festes


La verema sempre ha estat identificada amb la festa. Des de temps antics, la recol·lecció del raïm ha tingut caràcter de ritual, ja sigui pel seu arrelament a les terres mediterrànies o per la seva ànima popular amb les colles formades per veremadors i veremadores. Encara que avui dia el procés està majoritàriament mecanitzat, el moment de separar el raïm de la vinya continua essent motiu de celebració, i són molts els pobles i ciutats de les comarques de Barcelona que organitzen festes de la verema obertes a tothom. Així que treu l'agenda!

Amb el vi com a protagonista, hi ha tot un calendari festiu que s'estén per les cinc denominacions d'origen de les comarques de Barcelona. El primer cap de setmana de setembre, Sant Sadurní d'Anoia celebra la seva Festa de la Fil·loxera, en què es rememora com la població va superar aquesta terrible plaga que, a finals del segle XIX, en va arrasar les vinyes. Si vas amb nens, estaran encantats amb un ninot de proporcions gegantines que encarna aquest insecte perjudicial i que vomita foc per tots costats. És la veritable estrella de la festa!

Sitges també celebra la Festa de la Verema a començament de setembre, amb concursos de trepitjadors de raïm, la famosa font del vi i una mostra de gastronomia i vins al passeig de la Ribera. Una bona ocasió per gaudir de la brisa marina i la beguda preferida del déu Bacus. 

A Alella, la Festa de la Verema s'organitza a mitjans de setembre i inclou una mostra enogastronòmica en què els cellers presenten novetats i els restaurants, les seves millors creacions culinàries.

La Festa de la Verema d'Artés té lloc el primer cap de setmana d'octubre. El municipi s'omple de gent decidida a gaudir dels espectacles al carrer, la degustació de productes artesans i el lliurament de premis a la conservació de les barraques de vinya i les tines de pedra, les extraordinàries construccions que són un dels patrimonis arquitectònics més importants de la comarca.  

A finals d'octubre se celebra la Festa del Most a Font-rubí, unes jornades que són dignes hereves de les antigues tradicions de verema. L'esmorzar de pagès és un dels actes amb més èxit de la celebració, juntament amb la trepitjada popular on els participants, amb els peus descalços, premsen el raïm a l'interior de grans cubells de fusta. 

 

  • Vols aprofitar les festes de la verema per dormir a una finca vitivinícola? Consulta els allotjaments disponibles a la web de Barcelona és molt més


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.