Vilafranca del Penedès: una escapada a la capital catalana del vi


La primera vegada que l’Olivier va trepitjar Barcelona amb la Laure va ser un desastre. Ell volia convèncer-la de quedar-s’hi a viure, però la meteorologia se li va girar en contra. Va ploure, es van aixecar fortes ventades i els termòmetres van caure en picat. El cel d’aquells dies no va ser, precisament, el que aquell jove francès havia imaginat per persuadir la seva nòvia de marxar de Lió i traslladar-se a viure a Catalunya. “Tornarem”, va pensar. 

Quinze anys després, l’Olivier ja és un barceloní de soca-rel i sempre que pot s'escapa a Vilafranca del Penedès, la capital catalana del vi. 


Diu que el primer que li van preguntar quan va aterrar a Catalunya va ser “què saps fer?”. I, des de llavors, no ha parat: va deixar la seva feina com a comercial i va engegar el que s’ha convertit en el blog culer en francès més llegit del món. Barça Inside, es diu. A més, fa pocs anys, també va començar a organitzar visites guiades al Camp Nou per a turistes d’arreu del món. Potser és una de les persones que millor coneix les instal·lacions del Barça, però l’Olympique sera toujours dans son coeur.    

Ara bé, quan es tracta de moure’s per plaer, l’Olivier i la Laure abandonen el brogit de la capital. Agafen el tren a l’estació de Sants, que els cau prop de casa, i s’escapen sovint a l’anomenada capital catalana del vi: Vilafranca del Penedès, on l’hem trobat avui. “Quan descobreixes l’interior, realment, entens les arrels de Catalunya”, assegura el lionès tot passejant pel casc antic de la ciutat. 

Però el trajecte en transport públic per arribar a Vilafranca ja val la pena: “Quan el comboi surt de Barcelona, comencen a aparèixer grans extensions de vinyes mediterrànies i, quaranta minuts després, ja ets a Vilafranca”. A més, l’estació del tren està al centre del poble: “És una molt bona opció per fer una excursió d’un dia”, explica l’Olivier mentre saluda una cara coneguda.

I és que, quan arriba el bon temps, els carrers peatonals de Vilafranca s’omplen de vida. Els cambrers de les terrasses van amunt i avall, les botigues del centre augmenten la seva activitat i centenars de famílies passegen per aquests carrers amb aire medieval. L’Olivier diu que ve sobretot pels nens: “Fem excursions en bicicleta, sortim a caminar pels prats i anem al parc a jugar”. 

La plaça de la Vila –anomenada la més castellera en referència a les històriques diades castelleres que s'hi han fet– és un dels racons més emblemàtics de la ciutat. A una banda, hi ha el Palau Macià i, a l’altra, un palau gòtic que és l'ajuntament del municipi. Un cop ubicats, malgrat sigui la primera vegada que trepitgem Vilafranca, no val la pena dur cap mapa: “Des d’aquí, pots perdre’t pels carrerons del voltant perquè tots tenen el seu encant”. 
 
Aquí més que en cap altre lloc, però, cal caminar amb la vista alçada per no perdre’s cap de les joies arquitectòniques que encara conserva el municipi. L’Olivier ens parla de la basílica de Santa Maria, del cementiri patrimonial del poble, del centre Agrícola. També de la Casa Miró de Santiago Güell, que és d’estil modernista –és a dir, que segueix els preceptes de l’art nouveau francès que va creuar els Pirineus a finals del segle XIX–. 

 

Per acabar la passejada per Vilafranca, res millor que tastar un vi del Penedès. L’Olivier, però, ens descobreix un espai poc habitual per fer-ho. Malgrat hi ha moltes bodegues pels voltants d’aquesta vila, ell ens porta a la taverna del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Està situat ben al centre del municipi, concretament a l'antic palau reial de la corona catalanoaragonesa que va ser construït entre els segles XII i XIII, i ofereix una àmplia varietat de vins de la zona. Quan cau el sol, i abans de gaudir d’un bon àpat amb productes de la terra, és moment de distensió i deixar-se anar: “Un francès, segurament, et dirà que és millor el seu vi, però a mi aquests m’han fet dubtar!”, assegura l’Olivier entre riures.

Per complementar la visita de l’Olivier, et suggerim: 

  • El Vijazz, el festival que porta el bo i millor del món de l’enologia i del jazz a Vilafranca.
  • La Diada de Sant Fèlix, l’acte central de la festa major de Vilafranca que reuneix les millors colles castelleres del moment. 
  • Una excursió al Turó de Sant Pau, les millors vistes de la Vilafranca vitivinícola. 
  • El conjunt de Sant Martí Sarroca, un viatge directe a l’Edat Mitjana a deu minuts de Vilafranca. 


Més informació: