Vilanova i la Geltrú, de ruta gastronòmica


El Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú és el punt de sortida de la ruta gastronòmica que us proposem avui. Primer, descobrirem quin és el producte fresc de temporada que s’hi pot aconseguir i, després, en tastarem una part. Entremig visitarem un forn amb premis internacionals i per acabar el dia, coneixerem els espais més representatius del centre de la ciutat.

I qui ens hi portarà? En Carles i la Cris del blog de viatges en català, wetravel.cat, que gairebé porten un any descobrint a fons les comarques de Barcelona. Seguirem el següent planning. Comencem?

  • 10.00h Visita al Mercat del Centre
  • 11.30h Visita al Forn l’Espiga d’or
  • 13.30h Dinar al Restaurant El Dinou
  • 16.00h Passeig pel centre de Vilanova
La plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú

Mercat del Centre

Inaugurat l’any 1941, el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú és el centre neuràlgic de la ciutat per comprar producte fresc. Amb més de 70 llocs de venda i 200 professionals, ofereix productes frescos de tota mena acabats d’arribar de l’hort i del mar. Nosaltres aprofitem que se celebra La Llotja, un esdeveniment gastronòmics per prodocionar els productes, per fer-hi una visita guiada. Però us recomanem començar la ruta gastronòmica per Vilanova i la Geltrú fent una volta pel mercat pel vostre compte i descobrir tots els productes frescos que s’hi venen. Nosaltres visitem el mercat a cavall entre la tardor i l’hivern i descobrim els productes frescos d’aquesta temporada.

El Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú

Les verdures

En l’època que nosaltres visitem el mercat fan molt goig les carbasses, les taronges i les magranes. Quant de color! Però als horts vilanovins, hi ha dues estrelles.

Els espigalls són una verdura de la família de la col que es planta a la zona que es coneix com el Gran Penedès, que també engloba el Garraf. La fulla es pot fer saltejada, amb truita o amb trinxat i la tija s’utilitza per fer brou.  

L’escarola és l’imprescindible de les amanides d’hivern i, per suposat del famós xató. Amarga però amb moltes propietats, és una verdura que no falta a les neveres vilanovines.

La verdura del mercat

El peix

Les peixateries del Mercat del Centre de Vilanova són un espectacle per a la vista.

Peix blau com sardines, verat i seitons són ideals per aportar greixos omega 3 a l’organisme i ja els feien servir els pescadors de Vilanova quan cuinaven a les barques els peixos amb alls cremats.

També hi trobem tot tipus de closques i mol·luscs. Les tallarines són les que més es troben a les costes del Garraf i les galeres es pesquen a aquesta època i queden genials amb un bon arròs.

Tampoc hi falten el lluç, el rap ni el calamar i la sèpia, peixos estrella per fer un altre dels plats tradicionals de Vilanova: la sarsuela vilanovina.

El peix del Mercat Central de Vilanova i la Geltrú

Els confitats

A les parades de confitats, trobem un producte única a Vilanova: el bull de tonyina. És la tripa de la tonyina que després d’haver-se rentat s’asseca per conservar en sal. Per preparar-se cal deixar-se en remull 24 hores per dessalar-la i per després fer-ne un estofat a base de patata i cargols, similar als famosos “callos” o “cap i pota”. És un plat peculiar amb una textura gelatinosa, però molt preuat a Vilanova. Una peça de tripa de tonyina pot valdre entre 30 i 40 euros.

En aquestes parades també hi trobem els seitons, el bacallà i la tonyina en sal, aliments imprescindibles per fer el xató a Vilanova. Descobriu la recepta de cada població xatonarie en aquest link.

El bull de tonyina del Mercat Central de Vilanova i la Geltrú

La carn i altres

Al mercat tampoc hi falten les cansaladeries ni les parades d’aviram per poder-nos abastir de carn. També hi trobem llocs on comprar formatges d’arreu del territori i més enllà, xarcuteries amb tot tipus d’embotits i parades con comprar llegums (seques i cuites) i algun bar on fer el cafè de mig matí.

La carn del Mercat Central de Vilanova i la Geltrú

Obrador de l’Espiga d’Or

El 2017 va ser considerat el millor forner del món quan li van atorgar el “World Baker 2017”, un premi que concedeix la Unión Internacional de Panadería i Pastelería. En Jordi Morera és la quarta generació de forners a l’Espiga d’or, un forn que segueix elaborant pa com es feia antigament: amb farines de proximitat, amb fermentació lenta i sense llevats ni additius. Tenim la sort de visitar l’obrador del pa de la ma d’en Jordi, que ens explica que al forn treballen d’avui per demà. És a dir, el pa que amacen avui no es cou fins l’endemà, després que hagi fermentat entre 24 i 48 hores. A l’Espiga d’or ja no fan servir farina blanca, totes les farines són integrals, ecològiques i de blats antics com l’espelta o el kamut, un blat molt antic que ve de Mesopotàmia i aguanta condicions de sequera. De fet, tenen una petita producció de kamut a uns camps de cultiu de Sant Pere de Ribes. Una altra particularitat és que tenen un petit molí, on molen el 25% del gra que fan servir per produir el pa. Per últim, descobrim que tenen un forn de llenya (pel qual han recuperat la porta dels inicis del negoci) i un forn de gas amb bases de pedra, que els ofereix un tipus de cocció que poden controlar molt més.

L'obrador de l'Espiga d'Or

Botiga l’Espiga d’Or

Després de visitar l’obrador, anem a la botiga ubicada a la casa on l’any 1888, la besàvia d’en Jordi va començar a vendre pa. Aquí hi tenen un altre obrador on produeixen tots els productes de brioxeria. Nosaltres no ens podem estar i demanem que ens preparin un panetone, un dels productes estrella d’aquesta època. A més, també ens preparen un pa de poble, un pa d’olives de Kalamata i un pa de ceba amb curri per endur. I no podríem dir quin està més bo. Realment es nota que és un pa fet com abans, la seva digestió és molt menys pesada i el gust no té res a veure amb el d’un pa industrial.

La botiga de l'Espiga d'Or

Dinar al restaurant El Dinou

Al mateix carrer que l’Espiga d’Or trobem el restaurant El Dinou, un establiment que ofereix cuina de proximitat i de mercat on, aprofitant que estem en plena temporada, tastem els famosos espigalls en forma de trinxat. Boníssims! També tastem una graella de peix de Vilanova deliciosa i rematem el dinar amb unes mandarines amb xocolata. Un menú 100% tardor-hivern. A més, el local on es troba té molta història: és la casa on va néixer el poeta Manuel de Cabanyes, un exemple de les residències urbanes de les famílies vilanovines benestants, relacionades amb la vinya i la comercialització del vi. L’element més destacat són les pintures a les parets i sostres de les principals sales amb motius ornamentals i figuratius de temes mitològics.

El trinxat d'espigalls del Dinou

Ruta del xató

Una altra opció per dinar si visiteu Vilanova a l’hivern és anar a alguns dels restaurants que es troben dins la Ruta del Xató. Com que és un plat comú a diferents poblacions i comarques, també podeu seguir la ruta a altres llocs com Sitges o Vilafranca del Penedès, a les comarques de Barcelona, i Calafell i el Vendrell, a les comarques tarragonines. A més de restaurants, a la ruta trobareu idees per fer escapades, llocs a visitar, receptes i totes les festes i festivals del xató que ce celebren al llarg de l’hivern a aquestes poblacions.

El xató

Passeig per Vilanova i la Geltrú

Ara que ja ens hem fet una idea dels productes estrella de Vilanova, ens proposem conèixer els llocs més emblemàtics del centre. Per fer-ho seguim dos itineraris: Un passeig per Vilanova i Un passeig per la Geltrú. Caminem per les places més singulars d’aquests dos espais que en un passat no tan llunyà tenien entitat pròpia i descobrim racons amb molt d’encant. Us detallem alguns dels punts que més ens han agradat.

Un passeig per Vilanova i la Geltrú

Plaça de la Vila

És el centre neuràlgic de la ciutat i un dels llocs més emblemàtics. La plaça de la Vila té una estètica molt romàntica, envoltada de palmeres i arcades. El terra és una preciositat, un mosaic en forma de petxina que segur que ha enamorat a molts visitants. Aquí hi tenen lloc les principals celebracions de la ciutat i també hi ha moltes cafeteries, restaurants i comerços. A més, en parteixen els principals carrers comercials, tots només per a vianants.

La plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú

Plaça de les Cols

Ara és una plaça plena de terrasses i restaurants, però abans d’haver-hi el mercat, la verdura es venia aquí. És una de les desenes de places que hi ha per Vilanova i la Geltrú. Totes tenen el seu encant particular i us recomanem seguir les passejades per anar-les descobrint poc a poc i quedar-vos amb les seves atmosferes i detalls.

La plaça de les Cols de Vilanova i la Geltrú

Portal d’en Nin

Era el portal que separava Vilanova de la Geltrú. Ara està completament integrat en la mateixa ciutat, però si que suposa una diferència. La part de la Geltrú ens sembla molt més poble, amb cases més austeres. Les places que resseguim ens semblen molt acollidores, com la plaça dels Lledoners, un racó encantador, o la plaça de Miró de Montgròs, on hi ha una font de marbre commemorativa de quan va arribar l’aigua a la ciutat.

El portal d'en Nin separa Vilanova de la Geltrú

El castell i l’església de Santa Maria de la Geltrú

Després de resseguir els carrers per on passava l’antiga muralla, arribem al castell de la Geltrú. Al fons hi veiem l’església de Santa Maria de la Geltrú que, junts, creen una estampa molt fotogènica. Un altre dels racons amb encant que descobrim a Vilanova i la Geltú i que us recomanem que no us perdeu.

El castell de la Geltrú

Informació pràctica

  • Mercat del Centre. Obre de dilluns a divendres de 8 a 14h i els dissabtes de 7h a 14.30h. Els dissabtes, a la plaça del Mercat també hi trobareu el mercat setmanal ambulant.
  • L’Espiga d’or. Té 4 establiments a Vilanova. El més emblemàtic és el del carrer dels Caputxins, que suposa l’inici del negoci i també disposa d’una cafeteria.
  • El restaurant el Dinou. Els caps de setmana ofereix un menú per 19.50 euros amb dos plats, postres i begudes.


Més informació: