'Souvenirs' modernistes

A prop de Barcelona trobaràs molts exemples d'obres modernistes creades a cavall dels segles XIX i XX. Palaus urbans i cases d'estiueig, esglésies i hospitals, magatzems i jardins, fàbriques i cellers que porten la signatura dels grans arquitectes del moviment a Catalunya: Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch, entre d'altres. Per commemorar aquest corrent cultural, diversos pobles i ciutats organitzen festes i fires que recuperen la seva estètica. Les vols conèixer?

Amb la primavera arriba la primera de les cites noucentistes que no pots deixar escapar. Es tracta de la Fira Modernista de Terrassa i cada any ve tan farcida d'activitats que ha estat declarada festa local d'interès turístic. Hi ha rutes guiades pel patrimoni arquitectònic, exposicions, demostracions d'oficis, parades d'artesania, teatralitzacions, música, cercaviles i tantíssims atractius més que no sabràs per on començar la visita!

Al Maresme, la Fira Mercat Modernista de Canet de Mar se celebra una mica més tard. A les acaballes de l'estiu, els carrers de la vila s'engalanen de festa i els veïns i comerciants llueixen vestits de l'època daurada d'un poble que va acollir molts burgesos que havien fet fortuna a les colònies americanes i que, en retornar, hi van construir cases majestuoses. La fira també et permet descobrir la gastronomia típica del modernisme, amb uns menús especials que pots degustar a establiments amb tant d'encant com el que hi ha al Santuari de la Misericòrdia. Veritable joia arquitectònica del mestre Puig i Cadafalch, les vistes des del parc on està ubicat aquest restaurant són excepcionals. 

Una altra de les oportunitats per viatjar al temps del modernisme és, sens dubte, la festa que s'organitza a Santa Coloma de Cervelló a mitjans d'octubre. La Colònia Güell, dissenyada per Antoni Gaudí, és el marc incomparable on es recrea com es vivia en aquest barri de treballadors tèxtils més de cent anys enrere. Si t'hi apropes, no deixis de visitar la Cripta Gaudí, una construcció tan singular que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.


Més informació:

Fira Modernista de Terrassa
Fira Mercat Modernista de Canet de Mar
Festa del Modernisme de la Colònia Güell