5 Diades Castelleres imprescindibles

Força, equilibri, valor i seny. Són les quatre paraules clau del món casteller repetides per aquells que s'enfaixen. Per als que s'ho miren, els mots més adequats podrien ser emoció, nervis, suspens i alegria. Sens dubte, viure una jornada castellera, qualsevol, és un viatge per un mar de sensacions, i no és estrany que la UNESCO declarés aquesta activitat tan nostrada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Els castells varen néixer a les comarques de Tarragona, però es van anar escampant per tot el territori català, i avui se'n poden veure de màxima dificultat en moltes places. Si no has assistit mai a una jornada castellera, ja t'avancem que en qualsevol d'elles gaudiràs. Ara bé, si et vols assegurar veure alguns castells dels anomenats de Gamma Extra a les comarques barcelonines, aquestes són, per ordre cronològic, les cites que no et pots perdre.

1.Festa Major de Terrassa

El primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny). Els Minyons de Terrassa són una de les colles capdavanteres, i en el marc de la Festa Major egarenca, tot i que s'escau força matinera dins la temporada castellera, sempre tiren castells de màxima dificultat. Hi actuen també els Castellers de Terrassa i una tercera colla.

2. Les Santes de Mataró

La Diada té lloc el diumenge abans del dia de les patrones de Mataró, Les Santes (27 de juliol). La colla local, els Capgrossos, amb alguns castells de màxima dificultat en el seu historial, convida dues formacions més, en els darrers anys sempre de Gamma Extra.

3. Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès

Per a molts, la Diada castellera amb majúscules. Es fa per Sant Fèlix, el 30 d'agost, caigui quan caigui. Hi participen les quatre millors colles de la temporada anterior, en una decisió que prenen els Administradors de la festa i que sovint aixeca polseguera. El nombre de castells estratosfèrics que es poden veure al llarg de les, habitualment, més de quatre hores de Diada és espectacular.

4. Tots Sants a Vilafranca del Penedès

A la capital de l'Alt Penedès l'1 de novembre no només fa olor de castanyes, moniatos i panellets, sinó també de castells. Fan d'amfitrions els Castellers de Vilafranca, també una colla puntera, i si bé les colles visitants no estan considerades, com les del 30 d'agost, les millors de la temporada anterior, sempre es tracta de formacions d'un alt nivell i que sovint ofereixen aquest dia la millor actuació de la temporada.

5. Diada dels Minyons de Terrassa

El tercer diumenge de novembre, quan moltes colles han acabat la temporada, als Minyons de Terrassa encara els queden ganes i forces per fer castells. Els de la camisa malva posen tota la carn a la graella i signen actuacions que en moltes ocasions han estat històriques. Els acompanyen dues colles més.

· No et perdis tampoc les diades de la Mercè de Barcelona, o la de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, o... la llista és inacabable!


Més informació:

Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
Informació castellera
Web casteller
Món casteller
Turisme de Vilafranca del Penedès
Informació turística de Terrassa
Informació turística de Mataró