Apunts de cultura local

Respectar al màxim la cultura local és un dels grans principis del turisme sostenible. Però com que és difícil respectar allò que no es coneix, abans de viatjar a qualsevol lloc del món hauríem d'intentar esbrinar els aspectes més importants del seu patrimoni material i immaterial. De manera que, si estàs pensant a visitar les comarques de Barcelona en un futur proper, pren-ne nota! Et donem cinc claus perquè puguis gaudir d'un viatge veritablement autèntic i no et moguis pel territori sentint un turista més.  

1. Aprèn algunes paraules en català

El català és la llengua pròpia de Catalunya i seria bona idea que tractessis d'aprendre algunes paraules i frases bàsiques en aquest idioma. No fa falta que siguis capaç de mantenir una conversa fluida en català, però sempre és agradable poder saludar a la gent en la seva llengua materna.

2. Gaudeix de la gastronomia local i de temporada

D'Arenys de Mar a Vilanova i la Geltrú, passant per Sagàs oel Prat de Llobregat, no hi ha poble o ciutat de les comarques de Barcelona on no es gaudeixi de la bona taula. Així que, relaxa't i deixa't aconsellar! Als bars locals o als restaurants amb Estrella Michelin, xerra amb els cambrers, interactua amb els altres comensals, demana pel xef i pregunta quins són els ingredients que estan en el seu millor moment a la comarca. La millor cuina és local i de temporada!

3. Beu amb responsabilitat

A les comarques de Barcelona, beure és un plaer que normalment es gaudeix amb responsabilitat i en un entorn social. Ho pots comprovar visitant els cellers de les diferents denominacions d'origen del territori, recorrent les fàbriques de cervesa artesana o celebrant les festes de la verema: per molt d'alcohol que hi hagi disponible, la gent es controla. En temes de beguda, més és menys.

4. Viu les festes majors dels pobles

Parlant de celebracions... Quan recorris les comarques de Barcelona, tracta de descobrir si algun dels pobles o les ciutats de la teva ruta està de festa major, i, si ho està, estudia amb atenció la seva agenda d'activitats. El més probable és que puguis participar en un correfoc o veure com s'aixequen els castells, les famoses torres humanes que són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Per cert, no hauràs programat pas el teu viatge per al mes de juny? En aquest cas, no pots deixar de viure el Corpus de Sitges, una celebració floral tan antiga que els seus orígens es perden en el temps.

5. Coneix els arquitectes contemporanis de Gaudí

Tothom admira la imaginació desbordant d'Antoni Gaudí i la possibilitat de visitar la seva obra és, amb raó, un dels grans atractius turístics a les comarques de Barcelona. Però el ric patrimoni modernista del territori va més enllà d’aquest geni universal. A Canet de Mar es pot visitar la mansió familiar de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. A Sitges, bé es mereix una visita la casa-taller de l’artista Santiago Rusiñol. I a Sant Joan Despí hi trobaràs Can Negre, una de les cases més misterioses projectades per Josep Maria Jujol.


Més informació:

Turisme del Maresme
Turisme del Garraf
Turisme del Baix Llobregat
Turisme de l’Alt Berguedà
Enoturisme a l’Alt Penedès
Turisme d’Osona
Turisme del Bages