Deliciosa Quaresma

Antigament, quan arribava la Vella Quaresma amb les seves set cames emergint de sota la faldilla, tothom sabia el que significava: era temps de dejuni i abstinència! Després dels excessos del Carnestoltes tocava fer magre i no prendre carn, ous ni llet com a preparació per a les passions de la Pasqua. Aquestes limitacions, però, no implicaven una gastronomia pobre o poc elaborada. Ni de bon tros! Els nostres avantpassats van saber aprofitar els ingredients que ningú els prohibia per seguir gaudint de la bona cuina... Plats tradicionals que avui pots assaborir a casa o a qualsevol de les trobades culinàries que s'organitzen durant les set setmanes que dura la Quaresma. 

1. Jornades Gastronòmiques del Bacallà a Pineda de Mar

El bacallà estava totalment permès en temps quaresmal, així que es va convertir en el principal substitut de la carn en moltes receptes. Avui aquest peix blanc es menja de mil maneres durant tot l'any, però potser les més delicioses siguin les que el combinen amb els productes d'horta. Necessites idees? Apropa't a les Jornades Gastronòmiques del Bacallà que s'organitzen a Pineda de Mar i podràs tastar pebrots farcits de bacallà, bacallà amb samfaina, esqueixada de bacallà o bacallà amb carxofes, entre d'altres receptes.   

2. Festa del Xató a Vilafranca del Penedès

Si a Pineda de Mar celebren la Quaresma amb unes jornades dedicades al bacallà, a Vilafranca del Penedès és costum organitzar una trobada per retre homenatge al seu plat preferit. Ens referim, evidentment, al xató, una amanida a base d'escarola, bacallà, tonyina, anxoves i olives arbequines que se serveix acompanyada de salsa de romesco. De tipus de romesco, però, n'hi ha tants com cuiners, així que no et perdis la degustació que es prepara durant la Festa del Xató de Vilafranca: hi podràs descobrir les receptes dels més famosos mestres xatonaires de les comarques del Garraf i el Penedès.

3. Pesolada a Caldes d'Estrac

Pesolada, un certamen gastronòmic on els restauradors locals ofereixen uns menús amb plats exquisits en base al pèsol de floreta, el més típic a la comarca del Maresme. 

4. Mercat Figueter a Capellades

A Capellades, en acabar l'estiu, són moltes les cases on assequen figues en garbells amb el fons cobert d'espígol. Aprofiten el sol per deshidratar els fruits que, una vegada ben pansits, seran aixafats i guardats amb cura en caixons, ja que són una de les postres predilectes dels capelladins. Però no només d'ells, si jutgem la quantitat de persones que s'apropa a aquest poble de l'Anoia durant el tradicional Mercat Figueter... Organitzat des de fa segles el segon diumenge de Quaresma, no hi ha lloc millor on aconseguir figues, ametlles, avellanes, nous i panses, a més del típic codonyat de Capellades, una saborosa confitura de codony adobada amb vi.


Més informació:

Jornades Gastronòmiques del Bacallà a Pineda de Mar
Festa del Xató a Vilafranca del Penedès
Pesolada a Caldes d'Estrac
Mercat figueter a Capellades