El camí dels càtars

Una alternativa a les destinacions de muntanya de sempre? A Pirineus Barcelona, segueix les passes del càtars i fes el Camí dels Bons Homes, una ruta transpirinenca que va des del Santuari de Queralt, a Berga, fins al Castell de Montsegur, al departament francés d'Ariège. Actualment convertit en Sender de Gran Recorregut (GR-107), l'itinerari es pot cobrir a peu, amb cavall i, en la majoria de trams, en bicicleta de muntanya. Tant se val com el facis mentre no te'l perdis! 

El Camí dels Bons Homes permet rememorar, al llarg de 190 quilòmetres, els senders que van fer servir els càtars occitans per fugir de la Inquisició durant els segles XIII i XIV. Eren perseguits per pronunciar-se en contra de la corrupta, autoritària i ostentosa Església Catòlica de l'època, i practicar un cristianisme auster i senzill, basat en una espiritualitat centrada en la natura. 

La ruta que van seguir consta avui d'una desena d'etapes, que es poden recórrer en nou o deu dies. Però si només disposes d'un cap de setmana, pots començar per cobrir-ne dos dels trams més interessants: els que enllacen Berga amb Bagà, passant per Gósol. L'itinerari està ben senyalitzat i connecta espais naturals de gran bellesa.

El matí de la teva arribada, passeja per la part vella de Berga i descobreix els carrers i els patis medievals, el call vell i l'únic portal que resta de les antigues muralles. A continuació, fes una visita al santuari de Queralt, situat a una alçada de 1.200 metres, i gaudeix del paisatge que s'hi contempla. Des d'allà, si segueixes les indicacions, arribaràs a Peguera, un antic poble miner abandonat on t'hauries de fer transportar en cotxe fins a Gósol. Altrament, no tindries temps de contemplar les restes del poblat medieval, del castell i visitar el Centre Picasso.

L'endemà, hauries de reprendre el GR-107, vorejar la falda meridional del Cadí i aturar-te per admirar l'espectacular visió de la paret nord del Pedraforca. Quan arribis al coll de la Bena t'aniria bé el suport d'un vehicle que t'apropi a Bagà. A la capital històrica de l'Alt Berguedà trobaràs el Centre Medieval i d'Interpretació del Catarisme, on t'explicaran el lligam dels càtars amb aquestes terres. 

Abans de marxar, no t'oblidis de tastar alguna recepta medieval recuperada pels restaurants de la vila: la cuina dels càtars era senzilla, però molt especial!

  • El Camí dels Bons Homes organitza activitats paral·leles ben interessants. Consulta la seva pàgina web i aprofita encara més l'experiència!


Més informació:

Camí dels Bons Homes
El camí dels càtars a les rutes de BCN+
Turisme de Berga
Turisme de Bagà
Turisme de Gósol
Turismo del Berguedà