Els colors de la primavera

Quan arriba el bon temps, el paisatge gastronòmic de les comarques de Barcelona afegeix nous colors a la seva paleta. Els ocres, els marrons i els negres dels plats d'hivern deixen pas a tonalitats més vives, on el verd assumeix el paper protagonista. Dona la benvinguda a la primavera amb alguns dels aliments més sans i nutritius de la dieta mediterrània. 

Estrelles verdes. Els espàrrecs del Baix Llobregat i els pèsols del Maresme són les grans estrelles dels entrants primaverals a les comarques barcelonines. També apreciem molt els carbassons, les faves tendres, els espinacs i els tirabecs, i entre tots ens aporten les vitamines i els minerals que necessitem després dels llargs dies de fred que hem deixat enrere. 

Groc potent. Amb l'inici del bon temps, les gallines posen més ous i ens conviden a gaudir de la gran diversitat de receptes que admet aquest aliment fonamental a la cuina catalana. Ous ferrats, durs, al plat, passats per aigua, remenats o truites... les seves possibilitats culinàries són infinites. I si fas servir ous rossos del Penedès, els teus plats pujaran de categoria.

Blanca artesania. Les gallines no són les úniques que es reactiven quan arriba la primavera. Amb la pujada de les temperatures, les cabres, les vaques i les ovelles produeixen molta més llet, i els grans artesans formatgers de les comarques de Barcelona no la desaprofiten. El formatge blau d'Osona, de búfala del Bages, de cendra del Berguedà i el brossat del Vallès són només quatre de les especialitats típiques del territori que val la pena que tinguis a la nevera. Les trobaràs fàcilment a Lactium, la fira que s'organitza a Vic per promocionar aquest producte tan important en la dieta.

Fruites vermelles. Cireres i maduixes són dues fruites delicioses i perfectes per posar el punt final a un bon àpat de primavera. Les cireres de Sant Climent de Llobregat, per exemple, són molt valorades pel seu sabor dolç i fresc, una llaminadura de la que gaudeixen especialment els nens. A Arenys de Munt, les cireres d'en Roca són un pèl més àcides, però fan delir a moltes persones amb la seva pell forta i el seu gust intens. I què podem dir de la maduixa del Maresme, la reina indiscutible de les fruites vermelles? Amb nata, amb suc de taronja o amb sucre i vi dolç, són tot un caprici per als sentits. 


Més informació:

Buscador de productes de la Gastroteca
Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà
Fira del Formatge d'Osona 'Lactium'