Els dotze magnífics

T'agrada l'aire pur, els paisatges preservats i recórrer muntanyes i valls per camins silenciosos? Doncs els parcs naturals de les comarques de Barcelona t'encantaran! Més de cent mil hectàrees protegides donen per molt... Així que escull la teva destinació i fes l'equipatge. Un turisme rural i tranquil en contacte amb la natura t'espera molt a prop.

La Xarxa de Parcs Naturals està formada per racons d'una gran bellesa. El Parc Natural del Montseny, per exemple, és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus tan especial que la UNESCO l'ha declarat Reserva de la Biosfera. Però l'extraordinària biodiversitat que tens al teu abast a les comarques de Barcelona no s'acaba aquí: en total, són dotze els parcs naturals protegits pel seu gran valor paisatgístic, ecològic i cultural.

Costa Barcelona trobaràs espais tan fascinants com el Parc de la Serralada Litoral, una cadena de muntanyes on gaudiràs d'unes vistes precioses sobre el mar. A més, d'allà s'ha desprès gran part de la sorra que conforma les platges del litoral, així que recorda-ho amb agraïment quan passegis per aquest parc o pels seus veïns com el de la Serralada de Marina, la Serra de Collserola o el Parc del Montnegre i el Corredor.

Més cap al sud, el Parc del Garraf et sorprendrà amb un aspecte completament diferent al dels espais anteriors, amb el margalló com a espècie vegetal més emblemàtica, una geologia calcària rica en formacions càrstiques i un monestir tibetà que acull a tot aquell que estigui interessat en la meditació budista. Molt a prop, al Parc d'Olèrdola, trobaràs restes iberes, romanes i medievals, entre les quals destaca l'ermita romànica de Sant Miquel. L'interès del Parc del Foix se centra, a més dels castells de Penyafort i Castellet, en la gran varietat d'ambients ecològics que s'ha generat a l'entorn del pantà de Foix. Com que és una de les poques zones humides protegides a la comarca del Penedès, l'embassament s'ha convertit en un refugi per a molts animals, especialment ocells. De manera que si visites l'espai amb uns bons prismàtics, en gaudiràs intensament!

Els itineraris senyalitzats del Parc del Castell de Montesquiu et guiaran per jardins i boscos, al Parc Agrari del Baix Llobregat gaudiràs de valent mentre recorres una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils de Catalunya i a l'Espai Natural de Guilleries-Savassona t'espera l'aigua en forma d'esports nàutics. Encara que si ets més aviat de secà, hauries d'apropar-te al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a tocar de Terrassa. A la vall del Flequer trobaràs un conjunt monumental de tines de vi construïdes en pedra seca entre els segles XVIII i XIX. No et quedis sense veure-les!

  • La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona té una agenda mensual plena d'activitats. Escull la que més t'agradi!
  • Durant la nostra visita o estada en el medi natural, siguem curosos i mantinguem una bona actitud. Parcs naturals sí, però amb civisme.


Més informació:

Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona