Fruits de la mar

Amb més d'un centenar de quilòmetres de litoral ressaltats pel blau del Mediterrani, és fàcil d'entendre per què els municipis de Costa Barcelona tenen una relació tan estreta amb la mar. La pesca, el comerç marítim i la construcció naval regeixen els orígens de molts pobles i ciutats del Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Garraf, uns orígens que estan molt lluny d'haver-ne oblidat. En aquesta llarga franja de costa, la pesca continua sent-hi una de les activitats econòmiques principals, i ho pots comprovar si t'apropes a qualsevol de les llotges on se subhasten quotidianament els fruits de la mar.  

Visitar la llotja de Vilanova i la Geltrú, per exemple, és una experiència única. La seva flota pesquera és molt coneguda per la qualitat i la diversitat de les seves captures, especialment per les gambes vermelles, els escamarlans i els cargol punxencs que entren tots els dies a subhasta. Encara que la majoria dels compradors que acudeixen a la llotja són professionals, a vegades també es pot assistir com a públic a les dues subhastes diàries que s'hi organitzen de dilluns a divendres, i gaudir de l'espectacle. 

Una mica més al nord, la llotja d'Arenys de Mar és la mostra més evident de la llarga tradició marinera de la vila, i també la prova de que una gastronomia de nivell només s'aconsegueix amb ingredients de primera. Des de la tribuna de visitants de la llotja podràs viure en directe la subhasta de peix i apreciar els famosos calamars que protagonitzen les cartes de tots els restaurants de la zona. Cuinats a la planxa amb verduretes, farcits amb carn picada o ofegats amb all i ceba, són una delícia!

Una altra de les subhastes de peix més dignes de veure és la que té lloc entre setmana a la platja de Montgat, a l'aire lliure, directament sobre la sorra. Comença a la una de la tarda, amb les captures dels pescadors locals distribuïdes en paneres de vímet i un subhastador que canta a viva veu el preu de sortida de cadascuna de les safates. L'import va baixant ràpidament fins que algun dels compradors crida «Meu!» i atura la subhasta. En mitja hora ja no queda cap cove, i els participants se'n van cap a casa amb una bossa de peix ben fresc i un somriure a la cara. 

 

  • Troba suculentes receptes amb peix i marisc, a la Gastroteca


Més informació:

Llotja de Vilanova i la Geltrú
Llotja d'Arenys de Mar
Ajuntament de Montgat