L’essència de la història

La combinació de passat i present és el principal atractiu d'Osona, una comarca que brilla amb llum pròpia al bell mig de Catalunya. En aquesta plana envoltada de muntanyes han conviscut bisbes i pastors, bandolers i senyors, i encara se sent la remor de les seves històries. Si vols saber el que diuen, apropa't! Ara és la teva oportunitat per revifar-ne la memòria. 

Arrenca fort la teva visita a Osona amb un passeig pel mercat de Vic. S'hi fa cada dimarts i cada dissabte des de l'època medieval i és, sens dubte, el millor lloc per tafanejar amb els comerciants i tastar el gran patrimoni gastronòmic de la comarca. A continuació, apunta't a fer una visita guiada al centre històric de la ciutat i deixa que et desvelin tots els secrets del temple romà, la catedral, les muralles, la casa de la ciutat o el museu episcopal.

Si et ve de gust un pla una mica més tranquil, acosta’t a Vidrà i descobreix, per exemple, el dia a dia del pastor d'un ramat d'ovelles. Segons l'època de l'any, podràs participar en les diferents feines que cal fer amb els animals, i podràs practicar, fins i tot, l'art ancestral de l'esquila. Preferiries aprendre a fer formatge, elaborar embotits o coure un bon pa amb llenya? Cap problema! En aquest bonic poble del nord d'Osona, tot això és ben possible.

Un altre atractiu curiós de la comarca és l'Espai Perot Rocaguinarda, un centre museístic situat a Olost on podràs conèixer la fascinant història del bandoler Rocaguinarda. L'espai ofereix un recorregut per la figura d'aquesta mena de Robin Hood català que va actuar als boscos del Lluçanès a principis del segle XVII, i et permet entendre el context en què va actuar: aquells temps no eren pas fàcils!

Què et sembla si rematem aquesta ruta en un gran casal fortificat del segle XIII? El castell de Montesquiu ha estat propietat de moltes famílies, nobles i plebees, però el seu encant medieval es manté intacte. A més, els paisatges del parc natural on es troba són maquíssims!

  • I ja que parlem de paisatges bonics, has estat a la vall de Sau Collsacabra? Les seves cingleres impossibles hipnotitzen la mirada...


Més informació:

Turisme d'Osona
Turisme de Vic
Museu Episcopal de Vic
Turisme de Vidrà
Espai Perot Rocaguinarda
Turisme d'Olost
Turisme del Lluçanès