La vida a les colònies industrials

Si ets curiós i tens ganes de passar-ho bé en família, has d'organitzar una sortida per visitar les colònies tèxtils de les comarques de Barcelona. Construïdes entre finals del segle XIX i principis del XX, encara estan plenes de màquines que es poden fer funcionar, teixits que es deixen tocar i tantes anècdotes sorprenents que quedaràs bocabadat. Preparat per viatjar al passat? 

1. Colònia de Viladomiu Nou

Un bon lloc per començar a entendre la història d'aquests nuclis industrials és la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, a Gironella, ja que alberga el Centre d'Interpretació de les Colònies Tèxtils del Llobregat. Allà podràs descobrir com vivien els propietaris de les start-up modernistes, els més rics entre els rics de l'època. També hi gaudiràs d'unes vistes molt boniques: el fet que les indústries tèxtils s'haguessin de construir fora de les zones urbanes i a la vora dels rius fa que tinguin unes ubicacions magnífiques. 

2. Colònia Pons  

Ben a prop, a Puig-reig, trobaràs una altra colònia molt interessant sobre el riu Llobregat. Es tracta de Cal Pons, un complex residencial i industrial aixecat el 1875 amb l'objectiu de satisfer totes les necessitats dels treballadors i les seves famílies. Per això, a més de la fàbrica i els habitatges, hi ha una escola, un jardí, una botiga, un cafè, una fleca i una fonda, a més d'una església i un convent de monges. Si sents curiositat per aquest últim aspecte, no deixis de visitar el Centre d'Interpretació de l'Església de Cal Pons, ja que disposa de tres espais museïtzats que permeten desxifrar, amb una claredat meridiana, quin paper va jugar la religió en la consolidació del sistema de colònies industrials a Catalunya.

3. Colònia Vidal

També a Puig-reig, la Colònia Vidal destaca pel bon estat de conservació del conjunt industrial, i podràs veure-hi tots els enginys que s'utilitzaven per transformar la força de l'aigua en energia per a la fàbrica: la resclosa, el canal i la turbina són impressionants! La màquina de vapor és un altre element que té molt d'èxit entre els infants, a banda de les eines tan estranyes que s'exhibeixen a la nau de telers. Si observes amb atenció l'obridora, la carda de xapons, les contínues de filar i els telers de garrot, aprendràs moltes coses sobre l'elaboració de teixits. 

4. Colònia de Borgonyà

Borgonyà va ser la colònia més gran de la conca del riu Ter. Aixecada el 1895 en el terme municipal de Sant Vicenç de Torelló, era coneguda com "la colònia dels anglesos" per l'origen escocès de l'empresa fundadora, la famosíssima Coats. Aquesta afiliació explica la línia arquitectònica i urbanística que es va seguir a Borgonyà, amb cases unifamiliars amb pati al davant i eixida a la part posterior, jardins molt ben cuidats a tot l'entorn i, fins i tot, un camp de futbol. El Museu del Ter hi organitza visites per a grups, així que posa't en contacte amb ells si et ve de gust anar-hi a fer un volt.  

5. Colònia Güell

I acabem amb la més famosa de les colònies industrials de les comarques de Barcelona: la Colònia Güell. Situada a Santa Coloma de Cervelló, el seu patrimoni històric i arquitectònic ha estat preservat perfectament i, transitant pels seus carrers, et serà fàcil d'imaginar com es vivia a principis del segle XX en un poble com aquest. Els trets més característics del modernisme vigent en aquell moment hi són ben presents, així que obre bé els ulls i aviva la resta de sentits! Passi el que passi, no deixis d'entrar a la cripta de la colònia Güell: és Patrimoni de la Humanitat des de 2005 i la va dissenyar l'arquitecte Antoni Gaudí


Més informació:

Colònies industrials del Llobregat
Colònia Vidal
Colònia Güell