Miravinya, els miradors del paisatge del vi

La Cadira, la Bardera, el Circell, Sant Pau i el Balcó del Penedès són els noms dels cinc miradors que formen part de la ruta Miravinya, un itinerari per fer amb cotxe i que et portarà a conèixer gran part de la geografia de l’Alt Penedès, així com la seva cultura i la seva història. Més enllà dels camps de vinyes, també podràs veure castells medievals, molins paperers, ermites, monestirs, algunes poblacions i espais naturals de gran interès.

Pots començar per on et plagui. Nosaltres sortim de Sant Quintí de Mediona i el primer mirador al qual accedim és el de la Cadira, a Torrelavit, sobre un petit turó que ofereix una panoràmica espectacular de 360 graus. Amb aquest nom, ja et pots imaginar que hi trobaràs una cadira, així que aprofita per seure i escoltar el so de la comarca. De camí al següent mirador, Miravinya la Bardera, trobaràs els molins paperers del riu de Bitlles i l’ermita de Sant Benet d’Espiells com a elements patrimonials més destacats. Més endavant et pots aturar a descobrir les cases d’estiueig de Gelida i el magnífic nucli històric de Torre-ramona. Ara sí, arribem a la Bardera, just al costat d’un dels masos més antics de Subirats, del segle XIV, i des d’on l’extensió agrícola dominada pels ceps que s’observa és fascinant.

Als afores d’Avinyonet del Penedès trobaràs el tercer Miravinya, el Circell. La vista torna a ser als quatre vents, i en aquest cas a més a més de vinyes podràs distingir-hi oliveres i els reconeguts presseguers d’Ordal. De ben segur aquest paisatge ja era així fa 2.000 anys! Ben a prop hi ha el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, de temps medieval i fundat amb la intenció d’esdevenir la gran abadia del Penedès.

Al terme de Vilafranca del Penedès, cap de comarca, hi ha el següent mirador, Miravinya Sant Pau, des del qual podràs tenir una bella estampa de la capital del vi. Quan en baixem, ja només ens quedarà un mirador on enfilar-nos. Ara bé, en comptes d’anar-hi directament, pots desviar-te una mica del camí i anar a conèixer el castell i el convent de Penyafort, conjunt patrimonial del primer ordre i on en l’actualitat hi trobaràs el centre d’informació del Parc Natural del Foix. També pots anar fins a Castellet i la Gornal, amb un interessant nucli històric i esplèndides vistes sobre el pantà de Foix.

Tard o d’hora tot s’acaba, i la nostra aventura va acostant-se al final en el moment que arribem al Miravinya Balcó del Penedès, com el seu nom indica un autèntic balcó sobre la comarca i amb el magnífic blau marí del mar com a teló de fons. Si encara et queda temps –i t’ho recomanem de totes totes–, acosta’t alsantuari de la Mare de Déu de Foix –se’n tenen referències des de l’any 608–, i al Parc dels Talls, on conviuen trenta-sis famílies d’aus diferents. 


Més informació:

Miravinya
Enoturisme Penedès
Turisme Vilafranca del Penedès
Parc del Foix