Platges per sempre

Anar a la platja és l’activitat preferida de moltes persones en temps de vacances i, amb 100 quilòmetres de front marítim, les comarques de Barcelona són la destinació ideal per als amants de l’aigua. Però, si volem gaudir d’un litoral net i ben preservat, hem de ser molt respectuosos amb el medi ambient. Aquí trobaràs cinc consells bàsics per fer turisme sostenible a Costa Barcelona.

1. Mou-te amb energia verda

Desplaçar-te a la platja sense contaminar és possible: només cal que guardis les claus del cotxe i hi vagis a peu, amb bicicleta o amb qualsevol mitjà de transport públic. El tramvia és l’opció perfecta i són moltes les platges accessibles amb energia 100% verda: estudia bé les seves línies! També el tren és una bona manera d’apropar-te a la sorra, ja que els grans sorrals i les cales petites se succeeixen al llarg de les línies R1 i R2 de Rodalies de Catalunya.

2. Escull bé la teva platja

Per considerar-te un bon ecologista de platja, no basta amb triar mitjans de transport amb poc impacte ambiental. També és important que valoris si la teva destinació de vacances compta amb algun distintiu internacional de sostenibilitat; per exemple, la Bandera Blava. Només aconsegueixen aquest guardó els sorrals on es garanteix el compliment de les normes en temes de qualitat de l'aigua, seguretat, neteja general, accessibilitat i gestió de residus, de manera que, si veus sobre la sorra un pavelló del color del cel sense núvols, relaxa’t! Has arribat a una de les platges de Costa Barcelona on oneja la bandera blava.

3. Practica el residu zero

Qualsevol objecte que caigui a l’aigua pot fer mal a la vida marina, així que intenta que res del que portis a la platja acabi al Mediterrani i guarda els teus objectes personals als armariets de seguretat instal·lats a moltes poblacions de Costa Barcelona. També evita comprar ampolles de plàstic, porta la beguda en cantimplores clàssiques, fuig del menjar envasat en recipients no reutilitzables i assegura't de deixar les teves escombraries en els contenidors de reciclatge adients. Si tens gana, per què no seus tranquil·lament a qualsevol de les guinguetes o als restaurants de la platja? Dinaràs molt millor i estaràs deixant en mans professionals l’eliminació correcta dels residus. 

4. Aposta pels ingredients locals i de temporada

I ja que parlem de restaurants, mira bé la carta i intenta demanar plats elaborats amb verdures i fruites de proximitat i que siguin de temporada: estaran molt més bons de sabor i no contribuiràs a augmentar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Vols donar suport a les pràctiques de pesca sostenible i responsable? Aprofita la teva visita a la platja per apropar-te a qualsevol de les llotges on se subhasten quotidianament les captures dels vaixells locals. És una experiència única i podràs esbrinar de primera mà quines espècies marines no estan en risc de sobrepesca.

5. Canvia la banyera per les vies braves

L’aigua dolça és un recurs natural imprescindible i limitat, de manera que tracta de no malbaratar-la! No deixis l’aixeta oberta, utilitza només l’aigua que necessitis i no prenguis dutxes ni banys interminables. Si necessites refrescar-te, llença’t a la piscina o, millor encara, fes un cabussó a la platja. A les comarques de Barcelona et serà fàcil trobar la cala solitària que estàs buscant, un sorral familiar amb tots els serveis o un racó ideal per fer-hi caiac, windsurf o vela. Si ho prefereixes, pots nedar de forma segura a les vies braves. 


Més informació:

Turisme del Garraf
Turisme del Baix Llobregat
Turisme de Barcelona
Turisme del Maresme