Sabors de tardor

Durant tot l'any, la diversitat de paisatges de les comarques de Barcelona ofereix un món de possibilitats per gaudir dels plaers de la gastronomia. Però, a la tardor, la gamma d'aliments que es troben als mercats és encara més rica, i els plats s'omplen dels sabors deliciosos i sorprenents que són tan característics de la cuina catalana. Amb el rebost ple de productes de temporada, agrairàs al fred la seva arribada! 

Un mar de tresors. Escamarlans, gambes vermelles, sípies i calamars són els tresors de tardor més buscats a les llotges de Costa Barcelona. Tot i que són exquisits en les preparacions més simples, també s'aprecien molt en les receptes de mar i muntanya. A les Jornades gastronòmiques del Calamarenys al Maresme pots descobrir com els cuinen a diferents restaurants de la comarca. 

Paradisos de muntanya. Els boscos del Berguedà i Osona són veritables paradisos pels boletaires, encantats de poder respirar l'aire pur de les muntanyes mentre recullen els rovellons, les trompetes de la mort i els fredolics que omplen de sabor molts plats de temporada. Si vols imitar-los, recorda que els bolets es netegen amb un drap humit; mai a raig d'aigua.

Les arrels de la terra. La tardor és temps de tubercles i, als horts de les comarques de l'interior, no en falten. A Osona, són molt apreciades les patates del Bufet, i al Berguedà, les nyàmeres, els moniatos i les patates de muntanya agraden especialment pel seu gust dolçenc i la seva textura agradable. Es poden prendre fregits, bullits, cuits al vapor, al caliu, al forn i a la cassola; en purés, sopes i cremes; o combinats amb carn, peix, ous i verdures. Els preparis com els preparis, els tubercles són un aliment boníssim que mai desil·lusiona.

Els regals dels arbres. El raïm de taula és una de les fruites més delicioses de l'estació, juntament amb les magranes, els caquis, els codonys i les pomes. Però el fruit més tradicional d'aquestes dates és, sens dubte, la castanya. Protagonista de la festivitat de Tots Sants, és costum torrar-les al foc i menjar-les acompanyades de panellets i vi dolç. Els castanyers del Montseny donen uns fruits especialment saborosos i es poden aconseguir a la fira de la castanya que s'organitza a Viladrau a finals d'octubre


Més informació:

Buscador de productes de la Gastroteca
Fira de la castanya de Viladrau