Un territori per sempre

Potser no et sonarà de res el concepte “economia circular”, però segur que estàs d'acord amb els seus principis. Coneixent els efectes del canvi climàtic, qui no es preocupa per la degradació dels ecosistemes, el malbaratament energètic o la generació de residus plàstics? A les comarques de Barcelona, estem molt conscienciats sobre aquest tema i per això existeixen gran quantitat d'iniciatives polítiques i ciutadanes per fomentar un estil de vida més respectuós amb el medi ambient. Però també defensem el turisme sostenible, així que aquí trobaràs cinc propostes per preservar indefinidament el territori que compartim.

1. Viatja sense contaminar

Sempre que puguis, oblida’t de cotxes, autocars, avions i creuers i desplaça't amb tren, metro i tramvia, ja que són els tres mitjans de transport col·lectiu amb el menor impacte ambiental. Quan hagis arribat a la teva destinació, camina a tot arreu: la força de les teves dues cames és la forma d'energia més verda que existeix i, a més, podràs accedir als racons més secrets i pintorescos.

2. Fes estada en allotjaments que ostentin segells mediambientals

A les comarques de Barcelona són molts els allotjaments turístics amb bones pràctiques mediambientals que els permeten exhibir alguna de les certificacions internacionals en turisme sostenible. El segell Biosphere i l'estàndard ISO 14000 són dos reconeixements amb molt de prestigi, i, si vols dormir en un espai protegit, intenta que hagi aconseguit la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

3. No malbaratis recursos naturals i evita l'ús de plàstics

Ja t'hi has instal·lat? Genial: desitgem que gaudeixis de la teva estada al màxim. Però, si us plau, fes un ús racional de l'aigua, demana que et canviïn els llençols i les tovalloles només quan sigui necessari, apaga els llums quan surtis de l'habitació i no deixis la finestra oberta si l'aire condicionat o la calefacció estan en marxa. I si vas de compres, opta pels mercats de pagès en comptes dels supermercats, porta un cistell de vímet o una bossa de roba i fuig de les safates de suro blanc, els envasos de bric i les bosses de plàstic. El planeta t'ho agrairà i tots en sortirem beneficiats.

4. Valora els mobles antics, rústics i reciclats

Ets aficionat als mobles vintage? Doncs estàs de sort, perquè a les comarques de Barcelona hi ha molts allotjaments decorats amb molt de gust i creativitat, amb peces d'origen familiar o trobades en botigues especialitzades; una opció estètica que té conseqüències ètiques, ja els mobles rústics i restaurats denoten un major respecte pel medi ambient. I si et ve de gust comprar-ne, no deixis de visitar el Mercantic, un mercat de compravenda d'antiguitats situat en una vella fàbrica de ceràmica de Sant Cugat del Vallès. Obre tots els dies excepte els dilluns i està ple de mobles amb encant i objectes curiosos. Una cita imprescindible i molt sostenible!

5. Compra a botigues locals i a mercats de segona mà

Si no vols contribuir a l'escalfament global fomentant el transport de mercaderies, intenta adquirir roba i objectes fabricats localment. En els eixos comercials de Mataró, Igualada, Granollers, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vic, Terrassa i Vilanova i la Geltrú pots trobar petits comerços familiars amb productes que no hi ha a d’altres llocs. A Igualada pots aconseguir productes de pell i roba de punt de molta qualitat i, en funció de quan vinguis, visitar també el Rec 0, un centre comercial efímer on, dos cops l'any, marques de primer nivell venen les seves creacions en un entorn fabril únic. Arreu del territori també s’organitzen regularment mercats de segona mà molt interessants. Entre els més anomenats sonen els de Granollers, Sabadell, Arenys de Mar, Tona i Canet.


Més informació:

El teu viatge a les comarques de Barcelona
Mercantic
REC 0 (Centre comercial efímer d’Igualada)