Cardona, un cap de setmana complet


A 585 metres sobre el nivell del mar, un castell; a 500, un centre històric únic. A 2 quilòmetres sota terra, tones i tones de sal i a sobre, més de 20.000 oliveres. El Castell de Cardona, el seu nucli històric, la Muntanya de Sal i les oliveres que intenten recuperar l’antic paisatge del Bages, formen un conjunt únic a Catalunya que es pot visitar en un cap de setmana. Dos dies intensius per impregnar-se de la seva història i del seu paisatge, conèixer els qui van ser el reis sense corona i descobrir perquè era tan important el mineral que els envoltava i si l’oli pot convertir-se en el nou or cardoní.

La Cris i en Carles, del blog de viatges en català, wetravel.cat, tenen moltes ganes d’endinsar-se en aquest territori que no trepitgen des que eren petits. Us animeu a seguir els seus passos?

Divendres

 • 19.00h Visita i tast d’Oli Migjorn
 • 23.00h Dormir a la Torre d’en Bofill

Dissabte

 • 11.00h Visita guiada al Castell de Cardona
 • 13.00h Visita guiada a les Mines de Sal
 • 14.30h Dinar al Menut de la Bauma
 • 16.30h Relax a la Torre d’en Bofill
 • 21.00h Sopar al Casino Unió Cardonina “El Centru”

Diumenge

 • 10.00h Mercat de Cardona
 • 12.30h Visita guiada al nucli antic de Cardona
 • 14.00h Dinar al centre de Cardona

**Allotjament alternatiu per a famílies: Vilar de Cardona

Claustre del castell de cardona

Visita a Oli Migjorn

A 10 minuts de Cardona, comencem el nostre cap de setmana a la vila medieval coneixent el seu or líquid. Una finca ha recuperat des de fa 10 anys, un dels cultius que s’havia abandonat al territori: l’olivera. Oli Migjorn va començar amb una petita plantació d’oliveres arbequines, però de seguida va incorporar la varietat corbella (autòctona del Bages) i ja té més de 20.000 oliveres repartides a diferents finques de Cardona i els voltants. El seu producte és un oli d’oliva verge extra ecològic, de gran qualitat, que elabora amb olives collides a l’octubre quan encara són verdes. El passeig entre oliveres mentre es pon el sol és un espectacle pels sentits i ens permet veure la feina de recuperació del territori que està fent Oli Migjorn. El nostre racó preferit? L’antiga barraca de paret seca.

Les oliveres de Oli Migjorn

Tast d’Oli Migjorn

Després de conèixer les productores d’aquest or líquid, volem tastar-lo. El tast es fa amb uns gots blaus dels quals es frega el cul del got amb la ma per escalfar-lo una mica i ajudar que extregui tots els aromes. Identifiquem les olors i intentem determinar si és fet l’olives verdes o madures i si té algun defecte. L’últim pas és tastar-ne un glop per notar-ne l’acidesa i la persistència (si és picant, amarg, astringent...). Fem un tast per a principiants i l’Albert ens ajuda a identificar tots els elements. Hem tastat l’Oli Migjorn Corbella, una varietat molt apreciada perquè és autòctona i perquè té un gust intens, un toc picant i conté molts polifenols i antioxidants; i també l’Oli Migjorn Picual, una varietat molt apreciada, equilibrada, intensa i aromàtica en nas i boca. També hem notat les diferències que tenen amb un oli refinat i hem comprovat que no té res a veure amb un oli de qualitat. De fet, l’Albert ens ha ensenyat la importància per la nostra salut de comprar sempre oli d’oliva verge extra.

Per acabar de degustar aquest producte, fem un tast de tapes maridat amb diferents olis. Un petit àpat que ens permet sopar com reis envoltats d’un paratge tan encantador com el de la finca Migjorn.

El tast d'oli d'Oli Migjorn

Dormir a la Torre d’en Bofill

La Torre d’en Bofill és un d’aquells allotjaments que costen de trobar, on el tracte és el que fa que l’experiència de dormir en un allotjament rural sigui única i diferent. La Teresa ens acull com si fóssim part de la família, explicant-nos la història de la casa i de quan van decidir compartir-la amb visitants. Són un agroturisme real on conviuen dos negocis: el turístic i l’agrícola i ramader. A casa seva es poden veure animals i descobrir com és això de viure a pagès mentre es gaudeix de les comoditats d’un hotel.  

La Torre d'en Bofill a Cardona

Dissabte

Avui ens endinsarem en la història de Cardona coneixent dos dels seus atractius turístics més preuats: l’inexpugnable Castell de Cardona i la màgica Muntanya de Sal.

Castell de Cardona

Va ser un dels castells més importants i va tenir un paper destacat al llarg de la història medieval. Quan veiem el Castell de Cardona de lluny, ja ens fem càrrec de la seva grandesa, però quan hi entrem ens n’enamorem per complet. La seva història comença al segle IX, quan el funda Guifré el Pilós com un castell de frontera per defensar el territori dels comtes de Barcelona dels musulmans i explotar la famosa muntanya de sal. Cardona era un indret clau perquè hi havia l’or blanc de l’edat mitjana: la sal, un gran conservant. Era tan important que fins i tot es feia servir com a moneda de pagament, d’aquí en ve el nom dels salaris.

El castell de Cardona

Torre de la Minyona

Després d’explorar el Castell de Cardona pel nostre compte, ens sumem a la visita guiada de les 11. Comencem a la Torre de la Minyona, la que va ser la torre més alta del castell amb 25 metres d’alçada. Ara medeix la meitat, però segueix sent majestuosa i les vistes que hi ha des de dalt són imperdibles. Era clarament un punt de control del territori excepcional des d’on es divisava (i encara es divisa) des del Pedraforca i el Cadí fins a Montserrat i per suposat la preuada muntanya de sal. De fora es pot visitar lliurement, però si feu la visita guiada també podreu entrar a dins, on us explicaran que va ser la presó del castell i la llegenda de la minyona. Si us pica la curiositat busqueu Adelés i Abdalà.  

La Torre de la Minyona del castell de Cardona

Pati d’armes o pati ducal

Va ser l’epicentre de la residència dels senyors de Cardona entre els segles XI i XV, quan els van fer ducs i van anar a viure a Barcelona. Fins llavors però van fer del castell un dels més ostentosos de Catalunya, on hi vivien amb els soldats i la cort. A la sala daurada, actual menjador del Parador, hi havia hagut fins a 100 tapissos de llana i seda. Eren tan poderosos que se’ls va anomenar “els reis sense corona” o “els rics senyors de la sal”.

El pati ducal del castell de Cardona

Col·legiata de Sant Vicenç

És una altra de les joies que conserva el castell de Cardona, destinada al poder eclesiàstic. Consagrada l’any 1040, la Col·legiata de Sant Vicenç va ser una obra de grans dimensions (amb una nau de 50 metres de llarg i 20 d’alt) que es va fer només amb 21 anys. Era important fer-la per impressionar la part musulmana amb un gran temple (també símbol de poder del cristianisme) i és un exemple únic del romànic llombard català. A nivell decoratiu és bastant austera perquè els frescos i retaules que hi havia han desaparegut o es guarden a diferents museus catalans. Al claustre d’entrada de la col·legiata si que encara es conserva una rèplica de frescos dels segles XII i XIII. Els originals estan al MNAC. De l’església, que aquest any se’n celebra el mil·lenari, també és interesant la cripta i la tribuna, un lloc ideal per observar la magnitud de l’església.

La col·legiata del castell de Cardona

Baluards i Casamata

La visita guiada acaba a la part més moderna del castell, la casamata, antic polvorí i magatzem d’armes que es va construir en època moderna, quan les necessitats defensives del castell van canviar després de l’aparició de la pólvora i les armes. Va ser llavors quan també es va eliminar part de la muralla i es van construir 7 baluards al voltant del castell. L’espai de la casamata s’ha convertit en un centre d’interpretació de la guerra de successió on s’explica que Cardona va ser l’últim reducte austríac, abans que les tropes borbòniques conquerissin amb tot el territori català l’any 1714.  

Els baluards del castell de Cardona

La Muntanya de Sal

La Muntanya de Sal de Cardona és tècnicament el que es coneix com un diapir salí, un fenomen únic al planeta de més de 40 milions d’anys. Una formació geològica que a causa de la pressió de dues plaques tectòniques fan que els sediments salins s’elevin 120 metres en forma de muntanya des de 2 quilòmetres sota terra. És per això que s’ha explotat des del neolític perquè s’ha tingut un mineral tan preuat molt a l’abast.

La muntanya de sal de Cardona

Les mines de Sal

De fora són espectaculars i de dins impressionen. Les mines es van obrir el 1920, quan Emili Viader va descobrir que hi havia potassa i va obrir dos pous que van transformar la vida de Cardona i van convertir les seves mines en unes de les mines de sal potàssica més importants del món. Van estar obertes fins els anys 90, van arribar a excavar fins 1.300 metres de profunditat i més de 300 quilòmetres de galeries en diferents nivells. L’any 1960, moment de màxima esplendor, hi van arribar a treballar més de 1.000 miners. La visita a la mina dura una hora i ens porta a descobrir diferents punts amb formacions de sal espectaculars.

Les mines de la muntanya de sal de Cardona

Maquinària del Pou d'Extracció Maria Teresa

Per complementar la visita us recomanem entrar a l’edifici de màquines del pou miner i contemplar la maquinària alemanya Alstom que als anys 20 va arribar a Cardona. Les mines van arribar a ser autèntiques autopistes on es treballava amb maquinària pesant com excavadores i camions. Maquinària que es va entrar desmuntada i que, malauradament, encara segueix sota terra inundada. Actualment, els nivells inferiors de les mines no es poden visitar, per seguretat i perquè a 40 metres ja estan plenes d’aigua. Actualment, Salinera de Cardona segueix explotant la mina i n’extreu sal per a consum animal i per a desglaçar les carreteres a l’hivern. La sal que n’extreu és fins a 10 vegades més salada que la sal marina i no és recomanable per al consum humà. Els pobles de Súria, Sallent i Balsareny si que segueixen explotant mines de potassa.

El museu de les mines de sal de Cardona

Dinar a El Menut de la Bauma

Després de les súper classes d’història i geologia que hem fet, ens mereixem un bon dinar. Triem El Menut de la Bauma, un restaurant a la plaça de la Fira amb un menú casolà. De primer, tastem l’amanida de formatge de cabra i les patates farcides i de segon, les botifarres de Cardona. Ho rematem amb una crema casolana molt bona.

El menut de la Bauma

Relax a la Torre d’en Bofill

Després d’un matí tan intens no se’ns ocorre un pla millor que relaxar-nos a la piscina de la Torre d’en Bofill. Una piscina semicoberta amb totes les comoditats que ens permet passar una tarda d’estiu en remull.

La piscina de la Torre d'en Bofill

Sopar a "El Centru"

El Casino Unió Cardonina, conegut popularment com El Centru, és un altre dels locals que hi ha al voltant de la plaça de la Fira de Cardona. Propietat de la mateixa família gairebé des dels inicis, sempre havia estat llogat i ara, l’Eulàlia és la primera generació de la família propietària que se’n fa càrrec. Fa 5 anys que va agafar les regnes de la cuina després de fer un canvi radical a la seva vida. Ofereix tapes qualitat i diferents. Nosaltres, per sopar, tastem el salmó marinat, l’steak tartar, el pernil ibèric i els calamars a la romana, un clàssic del local.   

El Centru de cardona

Diumenge

Avui ens centrarem en el nucli històric de Cardona per acabar d’entendre la importància que aquesta vila va tenir durant l’edat mitjana.

Mercat de Cardona

Si només teniu un dia per visitar Cardona, us recomanem fer-ho en diumenge, dia de mercat. La plaça de la Fira i la plaça del Mercat s’omplen de parades, però també ho fan els carrers del centre, on els comerços estan oberts i treuen les seves gangues al carrer. Com marca la tradició, diumenge, després del mercat, els cardonins, van a fer el vermut, acompanyat de calamars a la romana. Nosaltres, a més, visitem Cardona just després de les festes dels barris i trobem tot el centre engalanat amb banderoles de colors.

El poble de Cardona

Ruta centre històric de Cardona

Turisme Cardona ofereix una visita guiada pel nucli antic que permet descobrir els espais més importants de la ciutat. La visita comença al Centre Cardona Medieval, on ens ensenyen la carta de població de Cardona, la més antiga de Catalunya i de la Península Ibèrica. Un document de l’any 986, on es relaten els privilegis que tindran les persones que decideixin poblar aquesta terra hostil. Com que es tracta d’un territori estratègic perquè té la sal, els comtes de Barcelona donen llibertat a tots els que hi viuen, el dret de propietat privada i permeten a tots els habitants agafar sal cada dijous, entre d’altres privilegis.  

Un carrer del centre històric de Cardona

Plaça del Mercat

La plaça del Mercat, al costat de l’església, és un dels llocs més antics del poble, on els mercaders de Cardona s’hi van fer les seves cases. Casa Mas, Casa Vilar o Casa Sala són alguns dels habitatges que encara perduren. El gran poder adquisitiu que van arribar a tenir aquests mercaders els va fer actuar com a senyors i, alguns d’ells, van pagar part de les reformes de l’església.

La plaça del mercat de cardona

Església de Sant Miquel de Cardona

L’any 1031, Cardona ja tenia una església. De fet, l’actual campanar és romànic, però l’església va reformar-se el segle XIV, per adaptar-se a la moda del moment i fer-la més gran. L’actual temple es manté gairebé intacte al que es va consagrar l’any 1397. Un exemple de gòtic català, auster, elegant i sobri, amb més llum. La portalada, de grans dimensions, gairebé sembla l’entrada a una catedral. Va ser pagada per la família Aguilar, que va fer posar el seu escut a la clau de volta. A dins, fixeu-vos en les capelles laterals, una per cada una de les famílies dels mercaders que van pagar la remodelació del temple. I també amb la mare de Déu, d’origen francès, i el retaule de Santa Anna del segle XV, on hi ha una gran crítica social als personatges més poderosos de l’època.

L'església de Sant Miquel de Cardona

Tast de productes de Cardona

La visita guiada acaba a la plaça de Santa Eulàlia, on hi ha una petita capella i on està documentat que es trobava l’hospital medieval. També coneguda com la plaça de les Cols, hi ha un local amb aquest nom que ens ofereix una degustació de productes de la zona. Melmelades, formatges, vins, vermuts i olis. Un final ideal a l’hora del vermut!

La plaça de les cols de cardona

Vilar Rural de Cardona (allotjament familiar)

Si visiteu Cardona amb família, una de les millors opcions per allotjar-vos és el Vilar Rural de Cardona. Els Vilars Rurals són establiments pensats expressament perquè les famílies tinguin una estada amb totes les comoditats de casa, des de bressols per als més petits, fins a alçadors per ajudar als nens a arribar a la pica. A més també ofereixen activitats com visites a la granja, a l’hort, excursions i tallers.

El Vilar Rural de Cardona

Informació pràctica

 • Oli Migjorn. El tercer diumenge de cada mes hi ha visita a les oliveres amb tast d'oli i tast de tapes mariadades per 20 euros per persona. També es pot fer l'activitat sota reserva qualsevol altre dia per 25 euros per persona. 
 • Torre d’en Bofill. El preu en habitació doble i mitja pensió són 68 euros per persona.  
 • Castell de Cardona. La visita a l’exterior del castell és lliure. Si feu la visita guiada (diferents horaris, 8 euros adults / 4 euros nens), també podreu entrar a la Torre de la Minyona, a l’església i a la Casamata. Fent la visita de les 11h (en castellà) us dona temps a arribar a la visita guiada de les 13h de la Muntanya de Sal. També hi ha visita guiada a les 10.30 (anglès) i a les 13h i les 17h (català).
 • La Muntanya de Sal. Només es pot entrar a la mina amb visita guiada (diferents horaris, 12 euros adults). Inclou el transport fins a la muntanya i el guiatge. L’accés als diferents espais museïtzats és lliure. També hi ha visites teatralitzades per a famílies.
 • Visites guiades al centre històric de Cardona. Es fan cada dissabte (12.30h i 18.30h) i diumenge (12.30h). Costen 5 euros i inclouen també un tastet gastronòmic al final.
 • Cardona Tiquet. Cardona Turisme dona l’opció de comprar un tiquet únic per fer totes les visites guiades (Muntanya de la Sal, Castell de Cardona, Visita Guiada Cardona) per 21 euros adults (diferents preus en funció de l’edat dels nens). També hi ha altres opcions de tiquets combinats que inclouen visites teatralitzades o la visita al museu.
 • Vilar Rural. Els preus per les habitacions familiars són a partir de 100 euros i inclouen l’esmorzar.


Weiterführende Informationen:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.