Bruixes i bandolers

Les comarques de Barcelona són plenes de llocs on el temps sembla haver-se aturat i el misteri es respira a cada revolt del camí. En aquesta atmosfera tan suggeridora, et convidem a deixar-te endur per l'encant i la bellesa d'alguns dels seus paratges, tot recordant els personatges de llegenda que els han fet cèlebres. 

Sant Llorenç del Munt és un massís ple de roques i coves amb formes estranyes que evoquen dimonis, éssers fantàstics i històries que relaten com a l'interior de la cova de Simanya, existia una ciutat encantada, mansió d'éssers màgics, fetilleres, monstres i fantasmes. També El Morral del Drac, és mencionat pel drac cruel i sanguinari que s'amagava. I la tradició parla de personatges com el Capablanca bandoler del camí ral que s'ocultava a la Cova del Lladre, prop de Rellinars.

La zona de les Guilleries i el Lluçanès és bressol de fascinants llegendes com la de la bruixa Guilleuma i la del bandoler i cavaller Rocaguinarda protagonistes d'un gran nombre d'espectacles i cercaviles. Per apropar-te a   aquesta apassionant figura, no deixis de visitar l'Espai Perot Rocaguinarda, a Olost. I no gaire lluny, a Sant Feliu Sasserra, terra de bruixes, el Centre d'Interpretació de la Bruixeria.

També Verdaguer relata com al fons de gorgs com el de Llitons, a Folgueroles, habitaven els nitons uns misteriosos follets que se't menjaven la memòria. I a prop de Santa Fe del Montseny trobem històries que parlen de les dones d'aigua éssers bondadosos, plens de tendresa, d'ulls blaus o verds maragda, que habiten en les fonts, salts d'aigua...

I seguint amb les llegendes, als boscos del Montseny va habitar el bandoler més famós de Catalunya, Joan Sala i Ferrer (1594), conegut com a Serrallonga. Per evocar aquest ambient Viladrau organitza l'Estiu Bandoler, i et convida a visitar l'Espai Montseny un interessant centre que et permetrà endinsar-te en una atmosfera, de personatges màgics, sons i imatges emocionants i inspiradores. I per Tots Sants, no et perdis el conegut Ball de les Bruixes, un espectacle teatralitzat de música, llum i foc, tot recordant l'episodi tràgic en què 14 dones, al segle XVII, van ser condemnades a la forca acusades de bruixeria.

I per acabar, el dolmen de Pedra Gentil a Vallgorguina era lloc de trobada de les bruixes del Maresme -que a cavall de les seves escombres voladores promovien les tempestes-. El castell de Burriac, a Cabrera de Mar, es relaciona, amb històries de pirates, cadires d'or... i com no!, amb les famoses bruixes de Burriac que atemorien la població amb les seves malifetes.

  • La població de Centelles prenent com a punt de partida rodolins locals, "De Centelles bruixes totes" o "Centelles terra de bruixes", organitza el Cau de Bruixes amb espectacles de carrer, mercat esotèric, contes...


More information:

Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac
Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Folgueroles
Parc Natural del Montseny
Espai Perot Rocaguinarda
Olost. El bosc d'en Rocaguinarda
Centre d'Interpretació de la Bruixeria - El Lluçanès
Espai Montseny
El Ball de les Bruixes -Viladrau
Parc del Montnegre i el Corredor

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal