Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+


La Festa de la Fil·loxera i el naixement del cava

El cava és conegut internacionalment i acostuma a presidir molts àpats i celebracions importants. Forma part de la nostra quotidianitat i és una de les begudes que sempre veus a taula, des que ets petit i et preguntes si aquelles bombolles que no et deixen tastar faran pessigolles a la boca. Però, has pensat mai com i per què es va començar a produir cava al Penedès? La història ens porta a Sant Sadurní d'Anoia, en uns moments dramàtics del segle XIX, quan la fil·loxera va acabar amb el 90% de les vinyes de tot Europa...

Hem d'anar fins al 15 d'octubre de 1887. Aquest dia es va tenir la primera notícia de l'arribada de la fil·loxera a Sant Sadurní. Va ser en una finca d'Espiells. Allà es van trobar les primeres vinyes afectades per aquest insecte que les matava. No era un cas aïllat. La plaga havia arribat des d'Amèrica a Europa 40 anys abans en els vaixells que creuaven l'Atlàntic. Primer va afectar França, però ràpidament es va anar estenent pel Vell Continent.

Tornant als seus efectes a Sant Sadurní, malgrat que els viticultors van intentar contenir aquests insectes, l’any 1892 ja afectava un 90% de les vinyes de la zona. La fil·loxera matava els ceps de raïm, així que les collites eren pobres i la producció de vi va caure en picat. A poc a poc, molts habitants del municipi i els seus voltants van veure la seva manera de vida amenaçada i van haver d'emigrar cap a Barcelona i altres llocs per a buscar treball a les fàbriques.

La situació va anar empitjorant. A finals de 1893 es va considerar perduda tota la collita de raïm del Penedès. Però va haver-hi qui no es va rendir davant les dificultats. Diverses persones van decidir buscar una solució per a acabar amb la fil·loxera. Es va descartar l'ús de productes químics. Finalment, es va optar per una mesura dràstica: plantar noves vinyes d'una varietat americana que era immune als insectes.

La idea va ser de set empresaris locals que van ser coneguts com "Els Set Savis de Grècia". Aquests homes destacarien per la seva capacitat per a innovar en moments de crisis i aportar una solució contra la fil·loxera.

Era un procés llarg. No sols per plantar les vinyes, després passarien anys abans que donessin una bona collita. Però "Els Set Savis de Grècia" van veure una sortida a aquesta difícil situació. Poc abans de l'arribada de la fil·loxera, a la comarca s'havia començat a produir cava en petites quantitats. Les noves varietats de vinya plantades després de la fil·loxera donaven unes excel·lents collites per a produir aquests espumosos.

D'aquesta manera, la producció a gran escala de cava del Penedès va ser la millor via per a remuntar el vol després de la crisi de la fil·loxera. La qualitat del producte i l'impuls dels empresaris locals va fer que conquistés els mercats internacionals i gaudís de la fama que encara gaudeix avui dia.

La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia recorda aquests fets que van transformar la cultura vinícola de la comarca. La pugna entre els insectes i els habitants del segle XIX es fa a través d'una cercavila. Es tracta d'un espectacle de pirotècnia i música on 30 "fil·loxeretes" recorren els carrers de Sant Sadurní, en una representació de com es va estendre la plaga. Al final es reuneixen amb la Fil·loxera i van cap a la plaça de l'Església.

Allí es troben amb els actors que interpreten el poble i els Set Savis que aconsegueixen trobar la solució contra la plaga en un gran espectacle final. Aquesta cercavila se celebra a la nit, però durant els dies 7 i 8 també hi ha tota una sèrie d'activitats com a part de la celebració. Destaca la Festa Infantil de la Fil·loxera, una adaptació de l'espectacle en un horari més adequat per als més petits.

Ja tens l'excusa perfecta per a descobrir una Festa vinculada a un producte tan català com el cava!


Plus d'information :

Festa de la Fil·loxera
Història de la Fil·loxera
Penedès Turisme
D.O Cava

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal