4 rutes fàcils pel Moianès


La pedra i l'aigua són els elements més característics d'aquesta nova comarca plena de personalitat i molt propera, el Moianès. Un entorn privilegiat amb propostes imprescindibles com l'espai natural de Sant Miquel del Fai i passejades entre boscos on els nens s'ho passaran genial tot descobrint pous de glaç, barraques de vinya i coves prehistòriques, el llegat de Màrius Torres, la Vall de Marfà i barroc català..  

1. Fins a Sant Miquel del Fai

Gairebé un passeig, ideal per fer amb els més petits. Posa't les botes i gaudeix d'anar remuntant el riu Tenes fins a Sant Miquel del Fai, conjunt arquitectònic singular on tota la família podrà caminar sota cascades. Només 2 hores d'excursió! Sant Miquel del Fai està tancat per obres des del juny de 2017. A l’espectacularitat natural d’aquest entorn, s’hi afegeix el valor del patrimoni arquitectònic: es tracta d’un antic monestir que es va construir al voltant de l’església de Sant Miquel i que està documentat des del 887. Les dependències es poden visitar i també hi ha un museu que conserva restes arqueològiques de la zona. Allà mateix hi ha una àrea de pícnic, un parc infantil i una botiga de records, on podreu adquirir el mític licor del Fai que s’elabora amb herbes aromàtiques de la zona.

2. Circular per Castellterçol

Amb sortida i arribada a Castellterçol, una proposta que s'endinsa per espessos boscos de pins, alzines i roures fins a Sant Quirze de Safaja. Obre bé els ulls, és territori de bolets! Una excursió per a tota la família de gairebé 4 hores de durada. Per completar la visita, us proposem que traieu el cap per la casa museu Prat de la Riba que es troba al nucli de Castellterçol. És la casa on va néixer i va morir el primer president de la Mancomunitat de Catalunya, una figura cabdal de la política catalana de principis del segle XX. La casa preserva l'ambient i el mobiliari de l'època i ens permet endinsar-nos en els espais familiars i de treball de Prat de la Riba. .

3. Desde Collsuspina fins a les Coves del Toll

Una agradable excursió familiar amb proposta cultural final. Les Coves del Toll és un dels jaciments prehistòrics més importants en fauna prehistòrica, museïtzat i visitable. Està situat a la comarca natural del Moianès, al terme municipal de Moià i és una de les coves prehistòriques d’Europa més abundants en fauna del quaternari: hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard... Les troballes a les coves prehistòriques també ens permeten veure com els nostres avantpassats anaven fent camí per la història. Com van passar de ser recol·lectors a pagesos i com eren les seves vides quotidianes. Consulta els horaris i tingues en compte que l'excursió és d'una mica més de 2 hores.

4. Ruta Màrius Torres

Què tal una classe de literatura tot passejant? Una magnífica forma d'apropar els més petits a la poesia és recòrrer els escenaris que van inspirar el seu autor. El poeta Màrius Torres era lleidatà, però va exercir la seva professió de metge a l’antic sanatori de Puig d’Olena. De fet, en aquelles dependències va ser on va desenvolupar gran part de la seva obra literària. L’any 1942, malgrat encara no era un referent literari com ho és ara a Catalunya, va morir a la masia de Mas Blanc de Centelles després d’emmalaltir de tuberculosi. El seu cos descansa al cementiri municipal de Sant Quirze Safaja, que també es pot visitar. En total, la ruta és de 2 hores de durada, i mentre passeges et permetrà conèixer l'obra del poeta Màrius Torres.


Plus d'information :