Caldes de Montbui, de ruta termal


Avui, us proposem una ruta per descobrir la vila termal amb l’aigua més calenta de la península ibèrica: Caldes de Montbui. Una població que va arribar a tenir set balnearis i on encara es manté un safareig d’aigua calenta en ús i una farmàcia modernista. Una recomanació: llegiu fins al final perquè us expliquem com banyar-vos en aigües termals per només 6 euros i de quins espais històrics podeu gaudir si decidiu provar les aigües a un dels tres balnearis que encara hi ha al poble.

I tot això, acompanyats de la Cris i en Carles, els bloggers de viatge de wetravel.cat, que després de fer una volta al món, han decidit conèixer a fons les comarques de Barcelona. Us animeu a seguir la seva ruta d’un dia per Caldes de Montbui?

Les termes romanes de Caldes són unes de les més ben conservades

Ruta d’un dia per Caldes de Montbui

La tenim només a 15 quilòmetres de casa i mai ens havíem proposat descobrir-la amb profunditat. Per Caldes de Montbui hi han passat des de romans a la recerca d’aigües curatives fins a burgesos de Barcelona buscant tranquil·litat i benestar. Nosaltres avui ens proposem posar-nos una mica en remull per relaxar-nos i conèixer els llocs imprescindibles que cal visitar a Caldes de Montbui en un dia. Aquest és l’itinerari que hem seguit i que us detallarem pas per pas a continuació:

 • 10h Banys termals El Safareig
 • 12h Visita guiada 'Circuit termal' (Font del Lleó, Farmàcia Codina, Termes Romanes, Espai Can Rius, Safareig de la Portalera)
 • 14h Dinar
 • 16h Visita al museu Thermalia
 • 18h Bany termal a un dels balnearis de Caldes

Banys Termals El Safareig

No trobem millor manera que començar el dia en remull per posar-nos en situació i notar que som a una vila termal. El lloc escollit són els Banys Termals el Safareig, un espai municipal amb una piscina allargada ubicada a l’antic safareig de Santa Esperança on només hi ha capacitat per acollir 15 persones per l’hora.  Els banys tenen un balcó espectacular amb vistes a les hortes i a la riera de Caldes i si teniu la sort que us faci un dia d’hivern tan impressionant com el que ens fa a nosaltres, en gaudireu com nens petits. De debò!

Una hora ens sembla suficient per relaxar-nos una estona dins de la piscina, gaudir de les bombolles que surten de tant en tant i respirar aire fresc o prendre una estona el solet a la magnífica terrassa. Recordeu, a més, que no és recomanable passar més de 20 minuts seguits dins de l’aigua termal i que aconsellen hidratar-se i refrescar-se mentre es pren el bany. Us assegurem que amb només aquesta estona ja notareu els efectes de l’aigua termal: relax i pell finíssima!

La Cris i en Carles de wetravel.cat als Banys Termals El Safareig

Visita guiada Circuit Termal

Enfilem camí a la plaça de la Font del Lleó per començar a descobrir els altres atractius de Caldes de Montbui. A les 12h  hi ha una visita guiada que ens permetrà descobrir l’essència termal d’aquesta vila. La ruta termal inclou els següents punts:

Font del Lleó

És un dels imprescindibles de Caldes de Montbui i en Carles, que molt sovint treu el nen petit que duu a dins, no es pot resistir a baixar les escales i tocar l’aigua. Però compte! Que 74º cremen! Ubicada a la plaça que porta el mateix nom que la font, ja existia al segle XVI. D’aquella època només se’n conserva el brollador, que dona nom a la font, la resta és de 1927, obra de l’escultor Eusebi Arnau i de l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall, autor de moltes de les obres que es poden visitar en la ruta modernista del Vallès Oriental. Una dada que, com a garriguencs (Raspall va viure a la Garriga) ens ha agradat saber.

Una font d’on encara avui molts veïns n’agafen aigua per bullir les llegums i que al llarg dels segles s’ha utilitzat per diferents oficis com per estovar les ametlles dels famosos carquinyolis de Caldes, la fusta per fer botes o el vímet per fer cistells. Encara avui també és utilitzada per fer la pasta Sanmartí, una empresa amb més de 3 segles d’història.

L'aigua de la Font del Lleó raja a 74º

Farmàcia Codina

Entrar a aquest local és fer un viatge en el temps. Tot el que es conserva en aquest espai és de finals del segle XIX i principi del segle XX: pots que encara contenen elements per elaborar medicaments, cartells que mostren imatges d’anàlisis per saber si la llet materna és de qualitat, armaris modernistes i un terra hidràulic amb elements florals preciós. Els que ens coneixeu ja sabeu com ens agraden els edificis modernistes i aquesta meravella a tocar de Barcelona no té la fama de l’arxiconeguda farmàcia de Llívia, però que no li té res a envejar. Molt interessant també el que explica el guia de la visita sobre la transformació que fan les farmàcies durant aquella època, quan passen de ser un lloc que vivia d’esquena al poble, on només hi anaven els familiars dels malalts, a un lloc bonic que es relaciona amb la salut i no amb la mort.

La Farmàcia Codina, un joia modernista a Caldes

Termes Romanes de Caldes de Montbui

La joia de la corona de Caldes. Unes de les termes romanes més ben conservades de la península ibèrica, on encara s’hi poden veure totes les grades de la piscina, a més dels arcs de part de l’edifici. Les últimes excavacions que es van fer a la plaça de la font del Lleó durant la seva reforma han donat més detalls de l’espai, que es diu que va ser una estació balneària on hi arribaven persones d’arreu de l’imperi. Entrar-hi dins, baixar els graons de les grades i imaginar-nos-ho ple d’aigua i de romans ens ha fet transportar uns quants segles enrere de nou.

Les termes romanes de Caldes estan molt ben conservades

L’Espai Can Rius

El balneari de Can Rius va ser un dels més luxosos de la península i va tenir prestigi arreu d’Europa, però va créixer tant que no va poder superar la crisi de la guerra civil. Després d’estar uns anys tancat, entre els anys 50 i fins a principis dels segle XXI, es va convertir en un convent. Actualment és propietat de l’ajuntament, però de moment, només s’ha recuperat l’antic menjador i la cuina, uns espais municipals que s’han convertit en sales polivalents per fer diferents actes com concerts, xerrades, cursos o casaments. Aquest és l’espai que es visita durant la ruta termal, una autèntica joia on al·lucinareu amb els jocs de llums que es creen amb els vitralls que, per cert, ens sap greu dir-vos que no són originals.

L'Espai Can Rius va ser un dels balnearis més luxosos de la península

El Safareig de la Portalera

Això va de viatges en el temps, avui. Arribar al Safareig de la Portalera és teletransportar-te a principi del segle passat i imaginar-te’l ple de dones rentant. Però més enllà d’això, per nosaltres, és un lloc que transmet tranquil·litat. El soroll de l’aigua brollant, les vistes a les hortes, el baf que emana l’aigua termal i el reflex de la doble escala al safareig creen un ambient gairebé místic. Sens dubte, el nostre lloc preferit de Caldes! I encara més quan ens expliquen que és un indret que segueix viu, és a dir, on encara s’hi renta! Hi van dones de Caldes d’una certa edat, però també més joves, i dones d’altres cultures que rentar a mà els fa recordar els seus països d’origen. Un indret on se segueix fent safareig i ara, també, intercanvi cultural. En definitiva, una petita gran joia que no podeu deixar de conèixer!

Al Safareig de la Portalera encara s'hi renta a mà amb aigua termal

Dinar al Cafè del Centre

I després de descobrir tots aquests imprescindibles de Caldes de Montbui, és hora d’agafar forces. Nosaltres ens decantem per un dels restaurants que recomanen a la web de turisme de Caldes, el Cafè del Centre. Cuina de proximitat a bons preus i molt recomanable.

Museu Thermalia

Per acabar de tenir una visió 360 de la Caldes més termal, us recomanem molt fer la visita al Museu Thermalia que nosaltres fem havent dinat. Es un espai d’art, però on també podreu trobar més explicacions sobre l’aigua termal, entre elles, d’on surt. Sabíeu que és la mateixa aigua de la pluja, que es va filtrant a poc a poc? En aquest camí va recollint tots els minerals que la fan medicinal fins que arriba a 3.000 metres de profunditat on s’escalfa i poc a poc puja fins que torna a brollar a Caldes. Un recorregut que tarda ni més n’hi menys uns 12.000 anys! Però la part estrella del museu, tot i que fora de l’aigua termal, són les sales dedicades a l’escultor de Caldes Manolo Hugué i al seu amic, el reconegut pintor Pablo Picasso. Al Thermalia hi ha exposades les obres que Picasso va regalar a la dona i la filla d’Hugué quan aquest va morir. Tot i que entre els cercles d’art es considera Hugué com el gran escultor català, no ha arribat a ser conegut per la cultura popular. Una pena, perquè les seves escultures són autèntiques obres d’art.

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui

Espai Cel

I acabem el dia com l’hem començat: amb un bany. Aquest cop escollim un dels tres balnearis de Caldes. Ens decantem pel Termes Victòria, que acaba d'estrenar uns nous banys. L'Espai CEL és un conjunt de 7 piscines que us permetrà banyar-vos dins d’uns antics dipòsits del segle XVIII que es feien servir per refredar l’aigua. Cada piscina, una sensació diferent: fred, calor, bombolles efervescents i no desvelem res més perquè la idea d'aquest espai és que descobriu per vosaltres mateixos tot el que té per oferir. A nosaltres, ens ha encantat! 

A més, no és l’únic lloc amb història on us podeu banyar als balnearis de Caldes. Si escolliu el Balneari Broquetas podreu relaxar-vos en una antiga piscina romana. Tot un privil·legi també!

L'Espai Cel és el nou centre termal del balneari Termes Victòria

Informació pràctica pels Banys Termals El Safareig:

 • Cal reservar hora per Internet abans d’arribar-hi. Els caps de setmana acostuma a estar molt ple, així que us recomanem tenir una mica de previsió.
 • El preu és de 6 euros per persona i l’entrada et dóna dret a gaudir de les instal·lacions durant una hora. Això vol dir que també inclou el temps per canviar-te.
 • Només hi ha dos vestidors i un lavabo. Us recomanem arribar-hi amb el banyador posat, així no haureu d’esperar a canviar-vos.
 • L’horari és de 10 a 22h d’octubre a març i de 10 a 00h la resta de l’any. Creiem que també ha de ser una experiència molt especial banyar-s’hi de nit.

Informació pràctica per visitar Caldes:

 • La visita guiada 'Circuit Termal' costa 2,80 euros i surt des del Museu Thermalia tots els dissabtes a les 12h i a les 17h i tots els diumenges a les 12h. El primer i el tercer dissabte de mes no es fa la visita de les 12h.
 • De totes maneres, tots els llocs detallats els podeu visitar pel vostre compte. Només heu de tenir en compte que a les termes romanes només hi podreu entrar amb la visita (tot i que es veuen bé des de fora a través dels vidres), a l’Espai Can Rius també només s’hi pot accedir amb la visita a no sé que assistiu a un concert, xerrada o formació que s’hi faci i la Farmàcia Codina encara està en actiu, però la part del museu és tancada al públic. Si enganxeu un moment sense feina, us l’obriran perquè hi veu una ullada, però si feu la visita guiada us assegurareu l’entrada.
 • El preu d’entrada al museu Thermalia és de 3,40 euros. Si hi aneu un dia que hi hagi fira, es fan portes obertes.
 • El preu de l'Espai Cel és de 38 euros per persona de diumenge a dijous i de 42 divendres i dissabtes. Aquesta entrada us dona dret a gaudir de l'espai dues hores i, a part, podeu afegir tractaments i massatges.  


Дополнительная информация :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.