5 cites romàntiques

Si estàs enamorat, celebra-ho! Et proposem una ruta pel Romanticisme, moviment cultural del segle XIX que s'associa amb músics, poetes i passions exacerbades. A les comarques de Barcelona aquest moviment coincideix amb fets històrics molt prosaics i rellevants: com són la industrialització, el planejament urbanístic i la recuperació de la llengua catalana. Una proposta que segur sorprèn la teva parella!

1. Casa Museu Verdaguer a Folgueroles

El gran poeta de la Renaixença és, sens dubte, Jacint Verdaguer, qui retornà el català a la categoria de llengua literària. A la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles, la seva vila natal, entendràs la grandesa de la seva obra a través dels detalls de la seva vida quotidiana. Si hi pots anar, aprofita les rutes literàries per conèixer i descobrir els llocs verdaguerians del poble i el seu entorn a la comarca d'Osona.

2. La Masia d'en Cabanyes

Un altre espai dedicat al romanticisme és la Masia d'en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, un espai preciós que posa en valor el llegat del poeta Manuel de Cabanyes i la seva família. Hi ha una exposició que explica de manera entenedora i vivencial aquest moviment cultural a través d'un llegat artístic conservat pràcticament intacte en el seu escenari original, tant pel que fa a l'edifici com a l'entorn natural.

3. Els museus romàntics

Sens dubte, el romanticisme va deixar a la comarca del Garraf una petjada tangible encara avui en dia, tal com queda palès a través del seu patrimoni cultural. Els museus romàntics de Can Papiol a Vilanova i la Geltrú i el de Can Llopis a Sitges parlen de nissagues de terratinents i comerciants de vins, aiguardents i malvasia, advocats, historiadors i diplomàtics, tot embolcallat entre cortines de vellut, mobiliari sumptuós i col·leccions d'art.

4. Museu del Ferrocarril

Precisament la riquesa generada pel comerç de vins, aiguardents i malvasia, i també pels teixits d'indianes va donar una gran empenta econòmica a Catalunya i va permetre la seva progressiva modernització. D'aquesta en són exemples tots els plans urbanístics de l'època i, sobretot, l'arribada del tren. Al Museu del Ferrocarril coneixeràs com el tren ha transformat el món des de 1848, quan va arribar al nostre país.

5. Casa Bacardí

Tot i aquesta riquesa, al segle XIX moltes famílies van decidir emigrar a la recerca d'unes millors condicions de vida. Els que van tornar després de fer fortuna —els indians— van construir belles mansions i van posar en marxa negocis  sovint relacionats amb el que havien après a les Amèriques. La Casa Bacardí, instal·lada al Mercat Vell de Sitges, t'ofereix les claus per submergir-se en la història de la ciutat i la seva relació amb els americanos. Si pots fer la visita tindràs la possibilitat d'aprendre a fer els teus propis còctels!


Més informació:

Casa Museu Verdaguer a Folgueroles
La Masia d'en Cabanyes
Museu Romàntic Can Papiol de Vilanova i la Geltrú
Museu Romàntic de Sitges
Museu del Ferrocarril de Catalunya
Casa Bacardí

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal