Ànec mut

#
A l'ànec mut també se l'anomena almescat, turc, morisc o de Barbaria. És un au negra, amb plomes blanques a les ales, de pell prima i carn consistent, sense gaire greix. El pes del mascle dobla el de la femella.Tot i que l'espècie és originària de l'Amèrica tropical, des del segle XVI es cria a les zones rurals que hi ha al voltant de Vilafranca del Penedès. Diu la llegenda que als pagesos de la comarca els agradaven els ànecs de color negre i als d'Osona, els de color blanc.Des de l'any 1994, l'ànec mut ostenta la denominació oficial de Producte Alimentari del Penedès. Qui vulgui tastar-lo pot apropar-se a la Fira del Gall, que es celebra a Vilafranca cap a mitjan de desembre, i comprar-hi un exemplar.Se'l dedica a la producció de carn, de tast intens i molt agradable gràcies a la seva alimentació, a base de cereals. Sol tenir-se en locals amb espai obert i la seva criança mai no passa dels seixanta dies. Quant a les formes de cuinar-lo, es pot fer la cuixa en confit o al forn, i el magret, rostit o acompanyat amb salsa de fruites, tot i que normalment es prepara amb fruits secs o amb taronja.Entre els plats de cuina catalana, destaca l'ànec mut a l'empordanesa amb peres, el magret amb coulis de fruits vermells del bosc, i el rostit amb prunes i pinyons, amb naps negres, amb farcellets de coll o amb bolets.En tots aquests casos, la beguda recomanada per acompanyar el plat és un vi negre novell.
Comarques
Alt Penedès
Temporada
Tot l'any