Tòfona

#
La tòfona és, en realitat, un bolet que viu soterrat en simbiosi amb les arrels d'alguns arbres. Només alguns animals són capaços de detectar-la. En l'actualitat s'usen gossos ensinistrats per trobar-la, gràcies a la seva aroma penetrant. Aquesta dificultat, juntament amb un sabor únic, explica el seu preu elevat als mercats especialitzats que la venen a Catalunya, com són els de Vic o Centelles. La tòfona es troba principalment entre els mesos d'abril i juny. Acostuma a créixer als terrenys pedregosos, exposats a vents dominants i amb arbres com els roures i les alzines, que puguin fer d'hostes. Dita 'el diamant de la cuina', perquè és molt apreciada, es fa servir com a condiment, i també per aromatitzar conserves i embotits com la botifarra catalana trufada. Però en la moderna cuina catalana la tòfona també és present a plats principals, com el llobarro amb tòfona, les patates emmascarades amb tòfona o les verdures amb tòfones. A la ciutat de Vic hi ha l'única llotja de la tòfona a tot l'Estat espanyol, on es ven i es compra aquest producte. El preu pot arribar als 400 euros el quilo. Per la seva banda, al poble d'Olvan, al Berguedà, se celebra a mitjan de desembre la Fira de la Tòfona. Aquesta fira inclou un concurs per al buscador que trobi la tòfona de més pes i un altre per a gossos ensinistrats. A més, hi ha la possibilitat de fer un tast de plats elaborats amb aquest aliment.
Comarques
Alt Urgell
Bages
Berguedà
Garrotxa
Osona
Solsonès
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Temporada
Tardor