Berguedà, càmping i patrimoni


Més de 100 testimonis d’arquitectura romànica i una vintena de colònies tèxtils. És només part del patrimoni que s’amaga al Berguedà. En la ruta de cap de setmana que us proposem avui, volem fer un tastet de l’arquitectura romànica que hi ha a la comarca, però també descobrir algunes de les restes industrials que hi queden. Patrimoni romànic i industrial, una altra manera de conèixer el Berguedà.

Ho farem seguint els passos de la Cris i en Carles del blog de viatges en català wetravel.cat, que han viscut un cap de setmana de càmping i patrimoni. Una barreja interessant que han organitzat de la següent manera:  

Dissabte

 • 10.00h Arribada al càmping Berga Resort
 • 11.00h Visita a l’església de Sant Quirze de Pedret
 • 12.00h El pont de Pedret
 • 14.00h Dinar a Gironella
 • 16.00h Visita a la Colònia Viladomiu Nou
 • 17.00h Visita a la Torre de l’Amo de Viladomiu
 • 18.30h Visita a Sant Vicenç d’Obiols
 • 21.00h Sopar al càmping Berga Resort

Diumenge

 • 10.00h Visita a la Colònia Ametlla de Casserres
 • 11.00h Visita guiada a la Colònia Vidal
 • 13.30h Visita a Santa Maria Avià
 • 14.30h Dinar als Roures
 • 17.00h Visita al Santuari de Queralt

Càmping Berga Resort

És un dels càmpings més grans de les comarques de Barcelona, ideal per explorar els atractius dels voltants de Berga. El Càmping Berga Resort està situat just davant de la capital berguedana i és un lloc molt agradable i amb totes les comoditats. Nosaltres ens allotgem en un dels bungalows, però també hi ha parcel·les i motorhomes. Qualsevol de les opcions et dóna dret a fer ús de gran part de les instal·lacions, com les piscines o les zones de joc per a nens, però algunes com les pistes de pàdel i l’spa es paguen a part. El càmping està 100% compromès amb el medi ambient i disposa de caldera de biomassa, plaques solars i recollida d’aigües pluvials; unes pràctiques que li donen el segell de compromís per la sostenibilitat Biosphere.  

Càmping Berga Resort

Església de Sant Quirze de Pedret

És un dels pocs exemples preromànics que trobem al Berguedà i també a Catalunya. La feina de restauració que s’hi ha fet, ha deixat a la vista el més real a la primera construcció que s’hi va fer. Us recomanem que feu coincidir la vostra visita amb les rutes guiades que fa l’empresa Civitas Cultura tots els caps de setmana. Els seus guies us explicaran tots els detalls arquitectònics i històrics d’aquesta església.

Sant Quirze de Pedret

Pintures de Sant Quirze de Pedret

Una de les joies de Sant Quirze de Pedret són les seves pintures. Per una banda, hi ha pintures preromàniques que, tot i que no tenen molt valor pictòric, si que en tenen de patrimonial, ja es tracta d’un dels 6 exemples que trobem a Catalunya. Una de les que podem veure és la figura de l’Orant, de tradició paleocristiana, envoltada d’un cercle i sostinguda per un paó, símbol de la immortalitat. També hi ha pintures romàniques i aquestes sí que tenen valor pictòric, ja que segons sembla haurien estat fetes per un mestre de la Llombardia. Les originals es troben al MNAC, però a l'església s'hi ha fet una reproducció. 

Pintures Sant QUirze de Pedret

Pont de Pedret

Al pont de Pedret s’hi pot arribar en cotxe o resseguint la via verda des de Cal Rosal. Es tracta d’una altra joia del romànic al Berguedà i una d’aquelles icones que cal visitar, almenys, un cop a la vida. El pont creua el riu Llobregat i si baixeu a la llera per un dels laterals veureu com la força de l’aigua ha anat erosionat la roca creant unes figures espectaculars. A l’estiu es probable que hi trobeu gent refrescant-se. Si us animeu, tingueu en compte que és aigua de muntanya i pot estar força freda. Quedeu avisats! J

Pont de Pedret

Dinar a Gironella

Arribem a Gironella resseguint l’antiga carretera C-16, que passa per les colònies tèxtils que va tenir el Llobregat. Fins a 17 fàbriques van decidir ubicar-se al costat del riu per aprofitar l’energia hidràulica. Gironella té un skyline d’aquells que enamoren, coronat per l’antiga colònia Metre, ara totalment integrada al nucli urbà. No trobem millor lloc per dinar que fent un pícnic amb aquestes visites. 100% compromès amb la sostenibilitat, l’ajuntament de Gironella segueix treballant per mantenir el distintiu Compromís per la Sostenibilitat Biosphere.

Gironella des el riu

Colònia Viladomiu Nou

A la tarda, seguim la carretera i arribem fins a Viladomiu Nou. És una de les poques colònies que han ressorgit com a poble. Viladomiu Nou es va crear l’any 1880 per acollir els treballadors de la segona fàbrica de la família Viladomiu i va estar en funcionament fins l’any 1991, després de la forta crisi del sector tèxtil. Ara, però unes 250 persones, la majoria antics treballadors, segueixen vivint a VIiadomiu i la fàbrica, amb uns nous propietaris i un altre nom, torna està en funcionament. És interessant passejar pels seus carrers i veure els elements que s’han mantingut i els que s’han reformat.

Colònia Viladomiu Nou

Torre de l’Amo

La torre de l’amo era un dels elements imprescindibles a totes les colònies. Era el lloc on el propietari residia quan venia de visita a la colònia (normalment, la majoria seguien vivint a Barcelona i només anaven a les colònies de tant en tant i a passar-hi l’estiu). La de Viladomiu Nou es va començar construir fins l’any 1900 i és una de les poques que s’ha rehabilitat i convertit en museu, distingit amb el segell Biosphere, que destaca el compromís per la sostenibilitat. La visita guiada que gestiona Civitas Cultura és molt interessant per descobrir tots els entrellats d’organització d’aquests llocs.

Torre de l'amo de Viladomiu Nou

Sant Vicens d’Obiols

El millor de Sant Vicens d’Obiols és la tranquil·litat que s’hi respira. Hi arribem per un trencall que surt de la carretera c-16z a la colònia de les Planes al terme municipal d’Avià i, poc a poc, ens enfilem fins arribar aquesta església que es creu que podria tenir orígens visigots i, inclús, paleocristians. Hi anem quan està a punt de pondre’s el sol i tot i que no hi podem entrar ni fer cap visita guiada (només es fan el segon diumenge de mes a les 10h, 11h i 12h) ens sembla un racó prou interessant i fotogènic per acabar el dia.

Sant Vicens d'Obiols

Sopar al Càmping Berga Resort

Aprofitant que ens allotgem a un dels xalets del càmping i que tenim cuina, decidim gaudir de les instal·lacions i dinar a la fresca. Des dels xalets hi ha vistes a la ciutat de Berga i les muntanyes de davant, que gaudim mentre es va fent fosc. Una manera agradable d’acabar un dia calorós d’estiu.

CàmpingBerga Resort de nit

Diumenge

Avui, seguirem aprofundint en la història de les colònies i gaudirem d’unes de les millors vistes del Berguedà i, probablement, de Catalunya.

Colònia Ametlla de Casserres

Per segona vegada, tornem a seguir la carretera C-16z. El destí final és Puig-reig i, concretament, la Colònia Vidal, una de les més importants. Abans, però, parem a l’Ametlla de Casserres. Coneguda també com a Colònia Monegal, crida l’atenció la seva església, d’estil neogòtic. També ens agrada el pont de ferro, construït per la coneguda fàbrica barcelonina “La Maquinista Terrestre i Marítima”, i que va servir per substituir la passarel·la de fusta que travessava el riu Llobregat.

Colònia Ametlla de Casseres

Museu de la Colònia Vidal

Situada a Puig-reig, és una de les 7 colònies que es van construir al municipi i que el converteixen en la població amb més colònies d’Europa. Va ser l’última colònia que es va construir al Berguedà i això fa que pogués millorar dels errors de la resta de les colònies. Per exemple, va situar la fàbrica a 300 metres de les cases dels treballadors, per evitar el soroll dels telers i la humitat del riu. El Museu de la Colònia Vidal, amb el distintiu Compromís per la sostenibilitat Biosphere, ofereix una visita guiada de més de 2 hores que permet descobrir els punts més importants de la colònia, des d’un pis d’un treballador fins a la fàbrica o l’escola. Més que recomanable!

Colònia VIdal

La vida social a la Colònia Vidal

Una de les tres parts principals de la colònia era la vida social. A Can Vidal hi va arribar 120 habitatges ubicats en diferents carrers. A la colònia s’hi podia fer de tot: comprar, tallar-se els cabells a la barberia, anar a l’escola, gaudir del teatre, etc... L’objectiu era que els treballadors sortissin el mínim i imprescindible de la colònia i que deixessin el sou als negocis de dins per crear una economia circular: el que sortia de l’amo en forma de salari, tornava a l’amo a través dels pagaments dels diferents productes i serveis que es veien a la colònia, tots gestionats per la propietat.  

Escola Colònia Vidal

La vida religiosa a la Colònia Vidal

Des de la zona residencial i social dels treballadors de Can Vidal no s’hi veia ni la torre de l’amo ni la fàbrica, però hi havia l’església i hi vivia el capellà, una figura gairebé tan important com l’amo o el director de la fàbrica, que s’encarregava de controlar que tot funcionava i que no hi hagués incidents. A l’escola, als carrers, al teatre, al banc i a l’església, el control era total.

Banc Colònia Vidal

La vida a la fàbrica de la Colònia Vidal

A Can Vidal hi van arribar a funcionar simultàniament 300 telers, dia i nit. Estaven connectats a una turbina que funcionava amb l’energia hidràulica, gràcies a la força del riu Llobregat, augmentada per la resclosa de més de 17 metres d’alt que s’hi va construir.  Només s’hi feia teixit de cotó natural i s’hi treballaven 12 hores seguides, en dos torns: de 5 del matí a 5 de la tarda i de 5 de la tarda a 5 del matí.  

Fàbrica Colònia Vidal

Santa Maria d’Avià

De pujada a Berga de nou, ens desviem per descobrir una altra església romànica del Berguedà, Santa Maria d’Avià. És un petit temple que data del segle XII i que està envoltant de camps. En aquest cas, a més d’observar-la de fora, també hi podem entrar. A dins, hi ha una reproducció d’un frontal d’altar del segle XIII, l’original es troba al MNAC. Si també hi voleu entrar, només cal que demaneu la clau a la casa Santamaria, just al costat de l’església.

Porta Santa Maria d'Avià

Dinar als Roures

És un dels restaurants que s’ha de provar si o si quan vas al Berguedà. Cuina casolana catalana a tocar de rasos de Peguera, on la seva principal particularitat és la gran llar de foc circular de més de 3 metres que ocupa el centre del menjador i on, antigament s’hi cuinava la carn a la brasa. Només la carretera per arribar-hi ja val la pena, perquè es va enfilant, poc a poc, i agafa una perspectiva del Berguedà més que recomanable. A més, Els Roures és un establiment que té compromís amb la sostenibilitat i que treballa amb producte de proximitat.

Menjador restaurant els Roures

Santuari de Santa Maria de Queralt

La mateixa carretera que porta als Roures, també passa pel Santuari de Santa Maria de Queralt. Situat a més de 1.200 metres d’alçada, també es coneix com el balcó de Catalunya. També s’hi pot arribar a peu des de Berga, seguint el camí de l’Obaga.

Santa Maria de Queralt

Vistes des del Santuari

Al voltant del Santuari es pot fer un recorregut circular de mitja hora que també passa per la cova, on diu la llegenda que va ser trobada la verge. A banda, podreu gaudir de diferents miradors, de la font del Bou i de la capella de Sant Joan. A més, també tindreu unes vistes esplèndides del Santuari, de la ciutat de Berga i, fins i tot, hi podreu arribar a veure el pantà de la Baells.

Vistes des de Santa Maria de Queralt

Informació pràctica

 • Càmping Berga Resort. El càmping està molt ben situat, però per moure’t necessites cotxe, ja que Berga és a l’altre cantó de l’autovia. Els preus pels bungalows són a partir de 90 euros, depenent de la temporada.
 • Sant Quirze de Pedret. Tots els dissabtes, diumenges  i festius a les 10h, 11h i 12h Civitas Cultura ofereix visites guiades per 3 euros.
 • Torre de l’amo. A part de les visites guiades tots els dissabte, diumenge i festius a les 11h, 12h i 13h, també es pot fer una visita concertada. En aquest cas el preu de la visita són 6 euros.
 • Civitas Cultura. També fa visites cada cap de setmana al Monestir de Sant Llorenç. A banda, cada mes ofereix visites a altres punts patrimonials com Sant Vicens d’Obiols o Sant Vicens del Rus o Sant Sadurní de Rotgers.
 • Museu de la Colònia Vidal. La visita guiada més completa costa 10 euros i es fa dissabte i diumenge a les 11h. També podeu fer la visita reduïda (7.7 euros) de 10 a 14h, que inclou l’audiovisual, l’exposició permanent i la visita a dos espais de la colònia. Per millores als equipaments, el museu està tancat fins el 31 de juliol, però a l’agost obre cada dia.
 • Ruta de les colònies. Si teniu més dies, també podeu fer visitar les colònies a peu o en bici seguint aquesta ruta.
 • Transport. Us recomanem que per desplaçar-vos d’una banda a l’altra, agafeu la carretera c-16z (teniu sortida directa des del càmping) per gaudir més del paisatge i poder parar a més colònies


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.