Descobreix la fauna autòctona!


La fauna que habita els espais naturals de Catalunya és, majoritàriament, la pròpia dels ecosistemes mediterranis, present en molts països dels voltants del Mare Nostrum. No obstant, una minoria d’espècies són endèmiques d’una zona determinada, i pràcticament no es poden trobar a cap altre indret del món. En les properes línies t’expliquem a quins llocs de les comarques de Barcelona és possible veure-hi fauna autòctona catalana!

Al Parc Natural del Montseny, declarat per la UNESCO Reserva de la Biosfera, amb una mica de paciència i de sort hi veuràs diversos animals, o, si més no, d’ocells segur que en podràs sentir! Ara bé, com a espècie autòctona hem d’esmentar el tritó del Montseny, l’única espècie vertebrada endèmica de Catalunya i únic urodel endèmic de la Península Ibèrica. Viu a la conca de la Tordera, i malauradament es troba en perill d’extinció, així que si el veus –com amb tots els altres animals, és clar!– deixa’l que segueixi amb la seva activitat! Com el podràs identificar? Té el cos color bru xocolata, el ventre color crema, i pot presentar unes taques grogues pàl·lides al cos i a la cua. Necessita moure’s per aigües fredes, netes, oxigenades i amb fons pedregosos.

Si probablement el tritó et costarà de veure, amb el fartet tampoc ho tindràs fàcil! I és que estem parlant d’un peix, que a més a més no passa dels 4,5 cm de longitud, i que viu a les llacunes litorals, aiguamolls i desembocadures de rius i sèquies. A les comarques de Barcelona el tenim al Delta del Llobregat. Més enllà de Catalunya pràcticament només se l’ha vist al País Valencià, Múrcia i una petita part d’Andalusia. Al Delta del Llobregat també hi viuen altres animals poc presents a gaires llocs, com ara la tortuga de rierol o el sargantaner petit, així com algunes espècies en perill d’extinció, entre les quals el bitó, la baldriga balear i l’àliga pescadora.

Ara, si et vols assegurar poder veure un exemplar de fauna autòctona, fins i tot acariciar-lo, i a més a més una espècie convertida per molts en un símbol, el millor que pots fer és anar a Fuives, a Olvan (comarca del Berguedà), on trobaràs la reserva més important de guarà o ruc català. De fet, va ser aquí on es va començar a recuperar ara fa 37 anys aquest animal en perill d’extinció, un ruc que es caracteritza per la seva dimensió, més gros que la resta de races del món, el seu pelatge curt i suau a l’estiu i llarg i espès a l’hivern,  i el seu temperament enèrgic i plàcid al mateix temps. A les visites guiades que s’hi duen a terme te n’explicaran un munt de coses!

  • També podràs conèixer el ruc català, així com totes les altres races de rucs de la Península, a Rukimon, al Maresme.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.